powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Πότε θα βγουν στο Taxis τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ


Τι θα γίνει με τις εκπτώσεις

Ευνοϊκές αλλαγές που συνδέονται με όσους δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Οι αλλαγές αυτές που θα διορθώσουν διαπιστωμένες αρρυθμίες του Ν.4223/2013 θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει προς ψήφιση μετά τις 26 Αυγούστου στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής το υπουργείο Οικονομικών. 
Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαϊδου αναμένεται να εκδώσει αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου τη σχετική εγκύκλιο με την οποία θα δίνονται εντολές στη φορολογική διοίκηση για τη μεταχείριση των δικαιούχων έκπτωσης και απαλλαγής.
Σήμερα ο νόμος προβλέπει πως με πράξη της φορολογικής διοίκησης χορηγείται έκπτωση 50% στον φορολογούμενο, τον ή την σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε στα παραπάνω πρόσωπα, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος.
Η παραπάνω έκπτωση χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ κάθε έτους, εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, εφόσον το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και εφόσον ο φορολογούμενος ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Μάλιστα, η έκπτωση μπορεί να φθάσει στο 100% (απαλλαγή) εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, εφόσον το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα, εάν ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και εάν ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία ή εάν η οικογένεια έχει μέλος έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω.
Σημειώνεται πως χιλιάδες φορολογούμενοι που έπρεπε να λάβουν έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ διαπίστωσαν στα εκκαθαριστικά που έλαβαν αρχικά (θα εκδοθούν εκ νέου στις 15 Σεπτεμβρίου) πως οι εκπτώσεις δεν ελήφθησαν υπόψη κατά τον υπολογισμό του φόρου. Καθώς εκτιμάται πως εκείνοι που δικαιούνται έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο φορολογουμένους η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαϊδου και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης φέρονται να εξετάζουν τρόπους επιτάχυνσης της διαδικασίας αναγνώρισης της έκπτωσης.
Με το υφιστάμενο καθεστώς υπάρχει πρόβλεψη ότι για να δοθεί η έκπτωση θα πρέπει να έχει εξοφληθεί και η τελευταία οφειλή σε εφορία ή ασφαλιστικό ταμείο, ήτοι ο δικαιούχους θα πρέπει να ελεγχτεί από το Taxis για ενδεχόμενες οφειλές προς την εφορία, αλλά και από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για να ελεγχθεί ως προς το εάν έχει οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Προκειμένου να επιταχύνει τους ελέγχους και την ταχύτερη αναγνώριση της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αλλαγές στη διαδικασία αυτή.


ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: