powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Ο Ιωάννης Στέφος κατέθεσε ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας, για την υποχρεωτική εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση



Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Στέφος κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου, η οποία συνυπογράφηκε από 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά στην υποχρεωτική εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στην Α΄θμια και Β΄θμια Εκπαίδευση.
Η αναγκαιότητα της ερώτησης και της συνεπακόλουθης ανάληψης πολιτικής πρωτοβουλίας από το υπουργείο για τη θεσμοθέτηση της σεξουαλικής αγωγής ως υποχρεωτικού μαθήματος εκπορεύεται από τα δεδομένα, που μας δίνουν οι ειδικοί αναφορικά με τις αμβλώσεις και την αύξηση των κρουσμάτων των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ανάμεσα σε εφήβους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στη χώρα μας πραγματοποιούνται περίπου 150.000 αμβλώσεις ετησίως και το 25% αυτών από κορίτσια κάτω των 16 ετών. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό αμβλώσεων παγκοσμίως. Από την άλλη, η σχολική βία απέναντι σε παιδιά και εφήβους με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό φαίνεται ότι γίνεται όλο και πιο έντονη. Η παραπάνω πραγματικότητα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η σεξουαλική δραστηριότητα ξεκινά σε όλο και πιο νεαρές ηλικίες, καθιστά την ανάγκη για τη θεσμοθέτηση της σεξουαλικής αγωγής παραπάνω από επείγουσα. Το σχολείο πρέπει να αποτελέσει έναν ακόμη πυλώνα –ο άλλος είναι η οικογένεια- για να εξασφαλίσει την κατάλληλη ενημέρωση και παιδεία για τις ανθρώπινες σχέσεις σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.


Στην ερώτηση αναφέρονται οι αποτυχημένες προσπάθειες του παρελθόντος για την ένταξη της σεξουαλικής αγωγής λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσαν και τονίζεται ότι, προκειμένου να πετύχει ένα νέο εγχείρημα, απαιτείται η ενημέρωση και συναίνεση όλων. Η επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών σχετικά με το θέμα είναι μια άλλη αναγκαιότητα που τονίζεται, αφού μόνο έτσι μπορεί να γίνει αποτελεσματική η εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής.
Τελειώνοντας η ερώτηση αναφέρεται σε τρία σημεία: α) στη θεσμοθέτηση της σεξουαλικής αγωγής, είτε ως μονοθεματικό είτε ως διαθεματικό, υποχρεωτικό μάθημα στην Α/θμια και Β’θμια, β) στην επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών σχετικά με το θέμα και γ) στην ενημέρωση και συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για να εξασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: