powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Η Δωδώνη αποθέωσε τον Προμηθέα…

Ο Προμηθέας Δεσμώτης έσπασε τελικά τα δεσμά της σιωπής και μετά από 17 χρόνια το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης έζησε μοναδικές στιγμές.
Στιγμές μυσταγωγίας, πλημμυρισμένες από φως.
Το βράδυ της Παρασκευής ήταν σίγουρα ξεχωριστό... Σαν άλλοτε, όταν ο χώρος πλημμύριζε και κορυφαίες ερμηνείες ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια των θεατών..
Η παράσταση δόθηκε με πολύ αυστηρά μέτρα, λόγω των έργων που εξελίσσονται στο αρχαίο θέατρο και με τον σεβασμό που αρμόζει στο μνημείο.
Βασική της πρωτοτυπία ήταν η ώρα... Έναρξη λίγο μετά τις επτάμισι και ολοκλήρωση στις εννέα περίπου. Υπό το φως της μέρας.
Χωρίς καμία συμβολή της τεχνολογίας.


Με σκηνικά λιτά, όπως ταιριάζει στον Αισχύλο και την Δωδώνη.
Πριν την έναρξη η Αλέκα Βακαλοπούλου, πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα του οποίου τελούσε η παράσταση, καλωσόρισε τους θεατές και μίλησε για μία ιδιαίτερη στιγμή που έρχεται την ώρα που τα Γιάννινα διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σπύρος Μερκούρης, ο οποίος με ένα λόγο φρέσκο και μεστό, εξέφρασε την χαρά του που βρίσκονταν στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, το μεγαλύτερο της Ελλάδας και με παγκόσμιο φήμη, όπως είπε.
Η δεύτερη παράσταση στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης θα δοθεί το απόγευμα του Σαββάτου ενώ την Κυριακή ο Προμηθέας θα φιλοξενηθεί στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ.
Τον Προμηθέα ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας, πλαισιωμένος από τους Γεράσιμο Γεννατά στους ρόλους του Ήφαιστου και Ωκεανού, την Μαρλίν Καμίνσκι, τον Δημήτρη Κουρούμπαλη, την Κατερίνα Λούρα, την Ίριδα Μάρα (Κορυφαίες Χορού) και πέντε χορεύτριες κλασικού χορού.

Την κίνηση έχει αναλάβει η Φρόσω Κορρού και την μουσική οι Lost Bodies, ενώ τα σκηνικά-κοστούμια υπογράφει ο Κένι ΜακΛέλαν και τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: