powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Πλήρης δικαίωση της Περιφερειακής Αρχής για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών συζητήθηκε εκ νέου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τετάρτης 17 Απριλίου, το οποίο, μεταξύ άλλων, ενέκρινε την τριμηνιαία έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το Δ΄ τρίμηνο του 2012 και προχώρησε στην κατάρτιση των Προγραμμάτων των Περιφερειακών Ενοτήτων για το 2013.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε για άλλη μια φορά, ότι η Πολιτεία – σε πείσμα όσων υποστήριζαν το αντίθετο – μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αναγνώρισε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, είναι οφειλές του Κράτους και όχι των Περιφερειών. Προς επιβεβαίωση αυτού, επικαλέστηκε και το Σύμφωνο Αποδοχής των όρων Εκκαθάρισης Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων που έχει υπογραφεί μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και Περιφέρειας και στο οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά για παρακράτηση των χρημάτων που διατίθενται για την εξόφληση των οφειλών, από επόμενες χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας, σε αντίθεση με την σχετική διάταξη που εφαρμόζεται για τους Δήμους.
 
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Περιφερειάρχη, μέχρι σήμερα από την πρώτη δόση των ληξιπρόθεσμων στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες έχει καταβληθεί στους δικαιούχους 1,8 εκ. ευρώ και συνεχίζεται η εκκαθάριση από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου η οποία από την πλευρά της αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.
Ο Περιφερειάρχης σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ανέφερε ότι από τον έλεγχο που είχε γίνει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, διαπιστώθηκε η άψογη λειτουργία των Υπηρεσιών της Περιφέρειας.
«Η Περιφερειακή Αρχή κινείται με πλήρη διαφάνεια και με το λιγότερο δυνατό κόστος στην εκτέλεση των έργων», τόνισε προσθέτοντας ότι για το 2012 δεν είχε δοθεί ούτε ένα ευρώ από τους Κ.Α.Π. στην Περιφέρεια και τις Περιφερειακές Ενότητες και μόλις την 31η Δεκεμβρίου διαβιβάστηκε το ποσό των 13 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων. «Μας άφησαν ένα χρόνο στον αέρα. Δεν είχαμε πλήρες πρόγραμμα, δεν μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε ούτε στις βασικές μας υποχρεώσεις», είπε, συμπληρώνοντας ότι και το πρόγραμμα του 2013 για τους ΚΑΠ, καταρτίστηκε με πολύ προσοχή και λαμβάνοντας υπόψη τη χαμηλή χρηματοδότηση από την Πολιτεία. «Είμαστε πολύ φειδωλοί στην κατάρτιση των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τους ΚΑΠ για να μη βρεθούμε εκτεθειμένοι. Όλοι οι Περιφερειάρχες συμφωνήσαμε να κάνουμε τα απολύτως αναγκαία. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τις χρηματοδοτήσεις και είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε κάθε δυνατή πίεση για να διεκδικήσουμε πόρους. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να είμαστε όλοι μαζί», υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: