powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΕΛΤΑ: Γιορτάζουν τα 150 χρόνια του ελληνικού γραμματοσήμου

Τα 150 χρόνια του ελληνικού γραμματοσήμου γιορτάζουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με μία ξεχωριστή έκθεση σπάνιων ντοκουμέντων από το ιστορικό αρχείο τους, στο Ζάππειο Μέγαρο, η οποία θα διαρκέσει από την 1η έως τις 9 Οκτωβρίου. "Με αφορμή την επέτειο ανοίξαμε για πρώτη φορά το ιστορικό αρχείο μας και επιλέξαμε τα πιο σπάνια κομμάτια που όρισαν την ιστορία μας, ώστε να προσδώσουμε τον χαρακτήρα μίας συνολικής αναδρομής", υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΕΛΤΑ, Παναγιώτης Βουρνάς, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Η ιστορία των ΕΛΤΑ είναι συνυφασμένη με την ιστορία του ελληνικού κράτους, την εξέλιξη της κοινωνίας, τις δοκιμασίες, τους κόπους και τις ελπίδες. Όλο αυτό το ταξίδι της ελληνικής ψυχής αποτυπώνεται στις σειρές των γραμματοσήμων που έκαναν αισθητή την παρουσία των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο, ενώ το πρώτο με την κεφαλή του θεού Ερμή υπήρξε ο επίσημος πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού.
"Το γραμματόσημο είναι πολιτισμός, τέχνη, εικόνα σύμβολο που δίνει το στίγμα, τη φιλοσοφία, το πνεύμα της ίδιας της χώρας", ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Χρήστος Βαρσάμης, αναφερόμενος στους επιφανείς εκπροσώπους της τέχνης, που με τη δική τους σφραγίδα συνέβαλλαν στην αναβάθμιση της ποιότητας των γραμματοσήμων.
Μεταξύ αυτών, πρόσθεσε ο ειδικός σύμβουλος φιλοτελισμού, Μωυσής Κωνσταντίνης, είναι οι: Γαλάνης, Κεφαλληνός, Μπισκίνης, ενώ ο χαράκτης Γιάννης Γουρζής φιλοτέχνησε την αναμνηστική σειρά επτά γραμματοσήμων και ενός φεγιέ με τίτλο "150 Χρόνια Ελληνικού Γραμματοσήμου", η οποία θα κυκλοφορήσει την πρώτη ημέρα της έκθεσης, με την κεφαλή του Ερμή.
Ο κ. Κωνσταντίνης αναφέρθηκε στην εξαιρετική καλλιτεχνική αξία όλων των γραμματοσήμων, από το πρώτο με χάραξη του διευθυντή του γαλλικού νομισματοκοπείου, Albert Barre, μέχρι το τελευταίο, πολλά των οποίων έχουν βραβευθεί διεθνώς.
"Είναι αληθινά αριστουργήματα" τόνισε και προσελκύουν το έντονο ενδιαφέρον των συλλεκτών και των μελετητών του γραμματοσήμου.
Την έκθεση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού καθώς και του ΕΟΤ, αναμένεται να επισκεφθεί την ερχόμενη Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: