powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Υδροηλεκτρικό στο Ασπροχώρι παρά την αντίθετη γνώμη Δήμου Δωδώνης και Περιφέρειας Ηπείρου


 Ένα υδροηλεκτρικό σε ποτάμι που τον μισό χρόνο δεν έχει σταγόνα νερό τελικά αδειοδοτήθηκε.

 Κι ας υπήρξε πλήθος αντιδράσεων και σειρά αρνητικών γνωμοδοτήσεων.

Πρόκειται για το υδροηλεκτρικό στο Ασπροχώρι του Δήμου Δωδώνης που μερικούς μήνες πριν είχε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον.

Για το συγκεκριμένο έργο είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά ο Δήμος Δωδώνης, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς και άλλες υπηρεσίες.

Ωστόσο η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  μη λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις και την σειρά παρατηρήσεων που είχε κατατεθεί.

Όπως έχει επισημανθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Δωδώνης όταν συζητήθηκε η μελέτη, πρόκειται για ένα έργο με ισχύ 1,78 MW σε ένα ποτάμι όπου το μισό χρόνο είναι κυριολεκτικά στεγνό!

Είχε τονιστεί επίσης ότι αγνοήθηκαν βασικά στοιχεία της περιοχής εγκατάστασης του έργου και δεν ελήφθησαν υπόψη αρκετές από τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο περιβάλλον, ανθρωπογενές και φυσικό.

Η παλαιότητα των στοιχείων που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των παροχών, μεταξύ αυτών και της οικολογικής παροχής που κατά τη μελέτη θα ανέρχεται στα 200 λίτρα ανά δευτερόλεπτο (!) – ποσότητα νερού που προφανώς δεν υπάρχει.

Οι θέσεις, αυτή των μετρήσεων και αυτή της υδροληψίας, είναι σε δύο διαφορετικά υπόγεια υδατικά συστήματα, σε απόσταση 25,6 χλμ., σε ευθεία γραμμή, με διαφορετικά μορφολογικά- γεωλογικά – τεκτονικά και υδρογεωλογικά στοιχεία και δεν είναι δυνατόν οι μετρήσεις της μίας θέσης, να αποδώσουν εκτιμήσεις παροχών της άλλης που να είναι ρεαλιστικές.

Με βάση την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δωδώνης είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου.

Τελικά οι γνωμοδοτήσεις αυτές δεν είχαν αντίκρισμα καθώς οι υπηρεσίες του κεντρικού κράτους έκριναν διαφορετικά και αδειοδοτούν το συγκεκριμένο έργο.

ΠΗΓΗ: https://www.tzafnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: