powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Μαγικός Μπρέγκοβιτς στην Αρχαία Δωδώνη

 


Μία μαγική βραδιά σε χιλιάδες θεατές που είχαν κατακλύσει τον χώρο του αρχαίου σταδίου στην Δωδώνη, χάρισε ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς και οι συνεργάτες του.

Ο ιερός χώρος της Δωδώνης για δύο και πλέον ώρες γέμισε με μουσικές των Βαλκανίων, μουσικές που μέσα από τον Μπρέγκοβιτς έχουν καταστεί παγκόσμιες.

Αυτή τη φορά έφερε μαζί του το υλικό από το νέο του άλμπουμ, που κυκλοφόρησε από την διεθνή δισκογραφική εταιρεία Decca, και έχει τίτλο «The Belly Button of the World». Πρόκειται για μια δουλειά που έγραψε και ηχογράφησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας η οποία περιλαμβάνει πέντε νέα έργα, γραμμένα για τρία σόλο βιολιά, μια συμφωνική ορχήστρα, ένα σεξτέτο με ανδρικές φωνές αλλά τη συμμετοχή του συγκροτήματος Wedding and Funeral Band.

Ο καλλιτέχνης που έκανε μόδα τη βαλκανική μουσική δημιούργησε τρεις λυρικές ιστορίες βασισμένες σε χριστιανικές, εβραϊκές και μουσουλμανικές λειτουργίες οι οποίες εκτελούνται από τους σολίστ Mirjana Nesković (Σερβία), Gershon Leiserson (Ισραήλ) και Zied Zouari (Τυνησία).

Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της παγκόσμιας μουσικής. Το διεθνές κοινό γνώρισε και αγάπησε τη δουλειά του μέσα από τα σάουντρακ για τις δημοφιλέστατες ταινίες του Εμίρ Κουστουρίτσα «Ο καιρός των τσιγγάνων», ««Arizona Dream» και «Underground». Ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της μακροχρόνιας καριέρας του αποτελούν και οι συνεργασίες του με καταξιωμένους καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο μεταξύ των οποίων οι Ίγκι Ποπ, Gipsy Kings, Σεζάρια Εβόρα, Ασάφ Αβιντάν, Σεζάν Ακσού αλλά και τους δικούς μας Γιώργο Νταλάρα και Άλκηστη Πρωτοψάλτη.

Οι χιλιάδες που βρέθηκαν μαζί του στην αρχαία Δωδώνη τον επιβράβευσαν με το πιο θερμό τους χειροκρότημα..

Ήταν η καλύτερη πρεμιέρα για το Φεστιβάλ που οργανώνει ο Δήμος Δωδώνης και το οποίο συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες.

ΠΗΓΗ: www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: