powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Ξεκινά το βράδυ της Τετάρτης 28 Ιουλίου το 5ο Φεστιβάλ Δωδώνης

 


Ανοιχτή πρόσκληση προς όλους να λάβουν μέρος στην καλλιτεχνική μυσταγωγία του 5ου Φεστιβάλ Δωδώνης που ξεκινά το βράδυ της Τετάρτης, 28 Ιουλίου, απηύθυναν οι συντελεστές της διοργάνωσης και η σκηνοθέτρια της πρώτης παράστασης που θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ και η οποία αποτελεί μια συμπαραγωγή, συμμέτοχος στην οποία είναι για πρώτη φορά, με τις δικές του δυνάμεις, ο Δήμος Δωδώνης.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, έχοντας στο πλευρό του τον αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Δωδώνης κ. Κωνσταντίνο Παππά και τον καλλιτεχνικό υπεύθυνο του Φεστιβάλ Δωδώνης κ. Θεόδωρο Λεμπέση, τόνισε πως μπαίνοντας πια στην… παιδική ηλικία μετά τις τέσσερις πρώτες διοργανώσεις, το Φεστιβάλ Δωδώνης αλλάζει επίπεδο από την προσπάθεια που έγινε στα πρώτα χρόνια, να δημιουργηθεί κάτι νέο στα πολιτιστικά δρώμενα των Ιωαννίνων, με σοβαρότητα και με στόχο να παγιωθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, ένας από τους αρχαιότερους και σημαντικότερους τόπους λατρείας της Ελλάδας, ως χώρος φιλοξενίας μιας σπουδαίας καλλιτεχνικής και πολιτιστικής διοργάνωσης.

Αλλά δε θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, τόνισε ο κ. Ντακαλέτσης, αφού η ιστορία του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου είναι αυτή που επιβάλλει το υψηλότατο επίπεδο των παραστάσεων και των συναυλιών.

«Γίνεται εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι για ένα μικρό Δήμο, όπως ο Δήμος Δωδώνης, η προετοιμασία ενός εγχειρήματος τόσο υψηλού επιπέδου, ενέχει ελλείψεις, ενδεχομένως και λάθη αλλά φυσικά πάρα πολύ προσωπική δουλειά από πολύ λίγους ανθρώπους. Με αυτό το δύσκολο τρόπο, θεωρούμε ότι καταφέραμε μετά από 5 χρόνια, να έχουμε δημιουργήσει ένα πολιτιστικό brand name που έχει κερδίσει τη θέση του μεταξύ των πιο αξιόλογων φεστιβάλ του καλοκαιριού» ανέφερε ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας και τις αναφορές στο φετινό Φεστιβάλ από πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πανελλήνιας εμβέλειας.

Με την ελπίδα ότι τα πράγματα για όλους μας την επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα καλύτερα, από υγειονομικής αλλά και οικονομικής απόψεως, ο κ. Ντακαλέτσης ευχαρίστησε τους μεγάλους χορηγούς του 5ου Φεστιβάλ Δωδώνης που είναι οι εταιρείες ΒΙΚΟΣ, COSMOTE και Νέα Οδός.

Χορηγοί επικοινωνίας του Φεστιβάλ είναι η ΕΡΤ3 και η ΕΡΤ Ιωαννίνων.

Δεν παρέλειψε τέλος, να αναφερθεί στη συμπαραγωγή του Δήμου Δωδώνης, του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και της Ομάδας Anima, με τίτλο «Μία χώρα δύο αιώνες μετά», με την οποία θα ανοίξει αυλαία το Φεστιβάλ την Τετάρτη στις 21:00. Η παράσταση του Ανδρέα Φλουράκη είναι η επετειακή διάσταση για τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση και συνιστά ουσιαστικά, τη συμβολή του Δήμου Δωδώνης και του Φεστιβάλ Δωδώνης, στις εθνικές εκδηλώσεις για τη γιορτή της παλιγγενεσίας. Άφησε ωστόσο ο Δήμαρχος, τη σκηνοθέτρια της παράστασης κ. Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, να πει περισσότερα για το έργο.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο κείμενο που γράφτηκε κατά παραγγελία από τον Ανδρέα Φλουράκη σε συνεννόηση των τριών φορέων της συμπαραγωγής. Το έργο φιλοδοξεί να μιλήσει με σύγχρονο τρόπο στο νεοέλληνα για τα 200 χρόνια από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, χωρίς να αφήνει εκτός το έπος του ’21 και τους ήρωες, με τρόπο όμως, δημιουργικό και πρωτότυπο. Οι πρωταγωνιστές της παράστασης είναι υποτίθεται οι θεατές μιας παράστασης για το ’21 που αναβλήθηκε και αναλαμβάνουν αυτοί να γίνουν οι διασκεδαστές της εκδήλωσης.

ΠΗΓΗ: https://www.dodoni.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: