powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Ιδιοκτήτες χωριού Μελιγγοί 1913 - 1928

Σε εργασία του Φιλολόγου - Ερευνητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Κώστα Βακατσά με τίτλο: Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ 1913 - 1928 ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, υπάρχουν αναφορές με πληροφορίες για το καθεστώς ιδιοκτησίας του χωριού Μελιγγοί, στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα.

Στις αναφορές αυτές περιλαμβάνονται οι τουρκικές ιδιοκτησίες αγάδων της περιοχής αλλά και μερικών χριστιανών, της μονής Ελεούσας και της Εθνικής Τράπεζας.

Γράφει ο κ. Βακατσάς:

Η έκταση των Μελιγγών ήταν ιδιωτικό τσιφλίκι με 11 ιδιοκτησίες και κυριότερους ιδιοκτήτες τρεις: (I.) τον Χαλήτ εφέντη, γιό του Μουσταφά εφέντη και γραμματέα τούρκινου συντάγματος, (II.) τον Περτέβ εφέντη γιό του Αχμέτ αγά Παπατζιάν, και (III.) τους Χαλήλ και Περτέβ εφέντηδες σε κοινή ιδιοκτησία. Μικρότερη ιδιοκτησία στην περιοχή είχαν μουσουλμάνοι και χριστιανοί όπως η Φατμέ χανούμ (9 χωράφια), ο Νετζήπ εφέντης, γιός του Σουλεϊμάν, και ο Νάσιος Χαραλάμπους Κολιοζώη, που είχε σπίτι και λίγα χωράφια. Επίσης, οι τέσσερις εκκλησίες του χωριού, Παναγία, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Νικόλαος και Αγία Παρασκευή, κατείχαν από ένα δάσος η κάθε μία, και η μονή Ελεούσας του Νησιού Ιωαννίνων είχε χωράφι εκεί.

Σε άλλη πηγή του 1928 σημειώνονται ως ιδιοκτήτες στους Μελιγγούς ο Χαλήλ Νουρή, ο Περτέβ Παπατζιάν, η ΕΤΕ με εκπρόσωπο τον διοικητή της Ι. Δροσόπουλο, και η μονή Ελεούσας.

Το τσιφλίκι εκτείνονταν σε 17.526 στρέμματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: