powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Τοποθέτηση του Γιάννη Στέφου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ως εισηγητής του Σ/Ν του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε θέματα εκπαίδευσης»


ΘΕΜΑ: Εισήγηση νομοσχεδίου για την επιλογή διευθυντών

Ο βουλευτής Γιάννης Στέφος παρουσίασε σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ως εισηγητής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με τίτλο ‘Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε θέματα εκπαίδευσης’. Ένα από τα βασικά θέματα με τα οποία καταπιάνεται το νομοσχέδιο είναι ο τρόπος επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων μετά την τελευταία απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία τα άρθρα του νόμου  4327/2015 –που προέβλεπαν τη διαδικασία  εκλογής των διευθυντών των συλλόγων διδασκόντων- κρίθηκαν αντισυνταγματικά.
Στην εισήγησή του ο βουλευτής υπογράμμισε την σημασία που έχει η δημοκρατική και συμμετοχική διαδικασία στην εκλογή των διευθυντών για την καλή λειτουργία της σχολικής μονάδας.  Τόνισε, ωστόσο, ότι από τη στιγμή που οι αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση, θα πρέπει να νομοθετηθεί ένας νέος τρόπος επιλογής όσο το δυνατό πιο σύντομα, καθώς βρισκόμαστε ήδη στη λήξη του σχολικού έτους.
Στη συνέχεια περιέγραψε τη διαδικασία επιλογής, η οποία θα γίνει στη βάση των επιστημονικών προσόντων, της διδακτικής εμπειρίας και της συνέντευξης από τα διευρυμένα υπηρεσιακά συμβούλια. Στο σημείο αυτό τόνισε, ότι η μοριοδότηση των τριών τομέων γίνεται με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι ίσχυε το προηγούμενο διάστημα (η συνέντευξη μοριοδοτείται με έως 8 μόρια), ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή αξιοκρατία και διαφάνεια και να εκλείψουν φαινόμενα διαπλοκής και προτίμησης των ‘ημετέρων’, όπως  συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Για το θέμα της συνέντευξης ανέδειξε τη σημασία που έχει η γνωμοδότηση του συλλόγου διδασκόντων για τη στάση, τις διοικητικές ικανότητες και την εν γένει προσωπικότητα του υποψήφιου διευθυντή, η οποία εξασφαλίζεται μέσω του νομοσχεδίου και η οποία μπορεί να λαμβάνεται υπόψη στη συνολική αποτίμηση του κάθε υποψηφίου από το υπηρεσιακό συμβούλιο.  Ο κ. Στέφος επισήμανε σε αυτό το σημείο, ότι η απουσία των αναπληρωτών από τις συλλογικές διαδικασίες αποτίμησης των υποψηφίων δεν είναι κυβερνητική επιλογή αλλά απορρέει από την απόφαση του  ΣτΕ.
Κλείνοντας ο κ. Στέφος αναφέρθηκε στο άρθρο του σχεδίου νόμου  που σχετίζεται  με τη λειτουργία του μουσουλμανικού τεμένους της Αθήνας και επικαιροποιεί τον νόμο 3512/2006. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα κατασκευής και σωστής λειτουργίας του τεμένους, καθότι αυτή εκπορεύεται τόσο από τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της θρησκευτικής ελευθερίας και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας, όσο και από την παραδοσιακή φιλία που χαρακτηρίζει την Ελλάδα με τις αραβικές χώρες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: