powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Η Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνουν διάλεξη την Κυριακή 30 Απριλίου, ώρα 12:00 το πρωί, στο Αρχαιολογικό μας Μουσείο


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
H Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν την Κυριακή, 30 Απριλίου 2017, ώρα 12:00 το πρωί, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (Πλατεία 25ης Μαρτίου 6, Πάρκο Λιθαρίτσια). Θα ομιλήσει ο κύριος Γιάννος Κουράγιος, αρχαιολόγος της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με θέμα:
"Είκοσι χρόνια ερευνών στο παριανό ιερό του Απόλλωνα στο Δεσποτικό Κυκλάδων:
Η ανασκαφή και το έργο ανάδειξης και αναστήλωσης".
Στη συνέχεια οι επιστημονικές συνεργάτιδες της ανασκαφής, κυρίες Κορνηλία Νταϊφά και Ναταλία Βέλλη, θα ομιλήσουν για το έργο ανάδειξης και αναστήλωσης.
Μετά τα πέρας των ομιλιών θα προβληθεί video, σχετικό με τις αναστηλωτικές εργασίες.
Περίληψη της ομιλίας του κ. Γιάννου Κουράγιου
Τα τελευταία 20 χρόνια η ανασκαφική έρευνα στη θέση Μάντρα στο ακατοίκητο νησί Δεσποτικό, στα νοτιοδυτικά της Πάρου, έχει φέρει στο φως ένα εκτεταμένο λατρευτικό συγκρότημα αφιερωμένο στον Απόλλωνα που γνώρισε σημαντική ακμή στην ύστερη αρχαϊκή περίοδο. Λατρευτικές δραστηριότητες τεκμηριώνονται στην ίδια θέση ήδη από τη γεωµετρική εποχή. Τα έως τώρα αρχαιολογικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι το ιερό λειτουργούσε ως εξωαστικό ιερό, ιδρυτής και διαχειριστής του οποίου ήταν η πόλη της Πάρου. Ο πλούτος των αναθημάτων, η οργάνωσή του, και η αρχιτεκτονική των λατρευτικών κτιρίων είναι ενδεικτικά της αίγλης και της εμβέλειας ενός υπερτοπικού θρησκευτικού κέντρου, η ίδρυση του οποίου σαφώς υποδηλώνει την ανάγκη των Παρίων για επέκταση της κυριαρχίας τους στην περιοχή. Τα ευρήματα των τελευταίων ετών από το Δεσποτικό μας έχουν δώσει ηχηρά στοιχεία για την παριανή παρουσία στο νησί ήδη από τον 8ο αι. π.Χ., για τις προ-αρχαϊκές φάσεις του χώρου, για την τοπογραφία του αρχαϊκού και κλασικού ιερού και την εφαρμογή ενός οργανωμένου οικοδομικού προγράμματος από τα αρχαϊκά έως και τα ύστερα κλασικά χρόνια.
Εκτός από την ολοκλήρωση της ανασκαφής, πρωταρχικός στόχος μας έχει γίνει το έργο της προστασίας και της ανάδειξης των μνημείων και εν γένει του αρχαιολογικού χώρου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προσπάθεια για την αναστήλωση του ναού και του εστιατορίου, των πιο σημαντικών και καλύτερα σωζόμενων και πλήρως τεκμηριωμένων αρχαιολογικά και αρχιτεκτονικά κτισμάτων του ιερού που αποτελούν δείγματα μίας ιδιότυπης κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής των αρχαϊκών χρόνων που ακριβές παράλληλό τους δεν έχει έως τώρα βρεθεί. Η αναστήλωση στο Δεσποτικό έχει σκοπό αισθητικό, αλλά και βαθιά διδακτικό και εκπαιδευτικό, αφού κατ’ αυτό τον τρόπο ένα τόσο σημαντικό και ιδιαίτερο μνημείο θα γίνει προσιτό και αναγνώσιμο σε όλους.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Ιωάννινα 26/04/2017
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος          Ο Γενικός Γραμματέας


Κατερίνη Λιάμπη   Γεώργιος Ζάχος

Δεν υπάρχουν σχόλια: