Την αναστολή της ανάρτησης των δασικών χαρτών για ένα εξάμηνο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία στη χθεσινή του συνεδρίαση.
Επίσης ζητείται η απαλλαγή των αγροτών από οποιοδήποτε τέλος για τις ενστάσεις που θα υποβάλλουν.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τα άλλα, στήριξε την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, με την οποία ζητείται επίσης συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς προκειμένου να εξεταστούν όλα τα ζητήματα που προκύπτουν. " Εμείς θέλουμε την κατάρτιση των δασικών χαρτών που είναι σημαντικό έργο και είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί. Αλλά αυτοί πρέπει να γίνουν σωστοί. Ζητάμε να δούμε τον Πρωθυπουργό μαζί με τους συναρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για να δούμε ποιός έχει δίκιο και τι πρέπει να διορθωθεί, ώστε να μην αφήσουμε κανένα να λαϊκίζει ή να λέει ο, τι θέλει", τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε εκτενώς σε σωρεία προβλημάτων που εντοπίζονται με τους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη διαδικασία κατάρτισής τους, δεν έχει ζητηθεί η γνώμη του ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτε καν των υπηρεσιών της Περιφέρειας που έχουν την αρμοδιότητα για τους αναδασμούς, τα αγροτεμάχια και τις εποικιστικές εκτάσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ακόμη σε όλους τους αναδασμούς που έχουν εκτελεστεί τα τελευταία χρόνια εντοπίζονται προβλήματα χαρακτηρισμού τμημάτων τους, ενώ στον "αέρα" βρίσκονται και αμπελοκαλλιεργητές που ενώ έχουν λάβει άδειες αναμπέλωσης από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για αμπελουργικές εκτάσεις, σήμερα το Δασαρχείο τις χαρακτηρίζει "δασικές και δημόσιες".
Αμφισβήτηση ιδιοκτησιών
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν και οι επιπτώσεις που θα υπάρχει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων που χαρακτηρίζονται δάση ή δασικές από τους δασικούς χάρτες. Αφενός η σύνδεσή τους με την Α.Ε. Κτηματολόγιο και αφετέρου το ισχύον νομικό καθεστώς δεν επιτρέπει παρερμηνείες ως προς την τύχη τους, όπως αναλύθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Γιατί ναι μεν, ο νόμος για τους δασικούς χάρτες αναφέρεται στο χαρακτηρισμό των εκτάσεων, ωστόσο άλλοι νόμοι καθορίζουν επακριβώς την τύχη τους. "Με το ν.998/79 και το ν. 4280/14 κάθε έκταση που είναι δάσος ή δασική λογίζεται κατά τεκμήριο στο Δημόσιο", τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Επισημαίνεται προς τούτο το άρθρο 37 του ν. 4280/2014, με το οποίο "το άρθρο 62 του ν. 998/1979 αντικαθίσταται ως εξής: "Βάρος απόδειξης- Ειδική αναγνώριση κατατμήσεων: Επί των πάσης φύσεως αμφισβητήσεων ή διενέξεων ή δικών μεταξύ του Δημοσίου, είτε ως ενάγοντος, είτε ως εναγομένου είτε ως αιτούντος είτε ως καθ΄ ου η αίτηση και φυσικού ή νομικού προσώπου, το οποίο προβάλλει ή αξιώνει οποιοδήποτε δικαίωμα, εμπράγματο ή μη, επί των δασών, των δασικών εκτάσεων το ως άνω φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οφείλει να αποδείξει την παρ΄ αυτώ ύπαρξη του δικαιώματος του".
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην αποδοχή ότι οι εκτάσεις οι οποίες στις αεροφωτογραφίσεις του έτους 1945 και έτους 1960 είχαν αγροτικό χαρακτήρα, πρέπει να παραμένουν αγροτικές και να μην χάνουν τον ως άνω χαρακτηρισμό τους. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και στις χορτολιβαδικές εκτάσεις, που μάλιστα ορίζονται ως τέτοιες (βοσκοτόπια και αντίστοιχα είναι καταγεγραμμένες και στον ΟΠΕΚΕΠΕ).
"Εγώ κάνω Ηπειρωτική τοποθέτηση. Έθεσα και θέτω μόνο όσα ζητήματα αφορούν την αγροτική γη και τον πρωτογενή τομέα. Θέλουμε να βάλουμε αντικειμενικά κριτήρια και να μην εξαναγκασθούν πολλοί συμπολίτες μας στη συνέχεια να καταφύγουν σε χρονοβόρες και κοστοβόρες προσφυγές στη Δικαιοσύνη", συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης.
ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου