powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

ΟΑΕΔ: Ξεκινούν την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για προσλήψεις νέων ηλικίας έως 35 ετών, σε επιχειρήσεις


Η διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), Μαρία Καραμεσίνη, καλεί τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τους φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) και, γενικά, εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο «πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού-ων από αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 35 ετών να υποβάλουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις 17 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 11η πρωινή στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ.
Το πρόγραμμα παρέχει επιχορήγηση σε αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 35 ετών, που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα και που δεν απασχολούν και δεν είχαν απασχολήσει στο παρελθόν προσωπικό, για την πρώτη πρόσληψη ανέργων σε θέσεις μισθωτής εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Ο ΟΑΕΔ θα επιχορηγήσει το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους 20.000 νέων θέσεων εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (Κ.ΑΛ.), που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων μισθωτής εργασίας στις επιχειρήσεις τους.
Δικαιούχοι, ωφελούμενοι και προϋποθέσεις συμμετοχής
Δικαιούχοι-Επιχειρήσεις
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:
Ατομικοί επιχειρηματίες, ηλικίας έως 35 ετών, που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν, προσωπικό.
Επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής, που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν, προσωπικό και στο εταιρικό ή μετοχικό τους κεφάλαιο συμμετέχουν νέοι, ηλικίας έως 35 ετών, με ποσοστό άνω του 50% (ατομικά ή αθροιστικά).


Φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.), που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν, προσωπικό και στις οποίες την πλειοψηφία των μεριδίων άνω του 50% (ατομικά ή αθροιστικά) κατέχουν νέοι, ηλικίας έως 35 ετών.
Ως δικαιούχος νέος/νέα εργοδότης έως 35 ετών νοείται ο νέος/νέα εργοδότης που έχει συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας του/της και διανύει το 36ο έτος κατά την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα.
Επισημαίνεται ότι δεν ισχύει ο περιορισμός του ανωτέρω εδαφίου, ως προς την απασχόληση προσωπικού, στην περίπτωση κατά την οποία τα μέλη των Κ.ΑΛ.Ο. απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας στους ανωτέρω φορείς, όταν η πρώτη πρόσληψη, στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος, αφορά σε ωφελούμενο μη μέλος της Κ.ΑΛ.Ο.
Παράδειγμα 1: Ομόρρυθμη εταιρεία που δεν απασχολεί ούτε απασχόλησε στο παρελθόν προσωπικό, υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα και στο εταιρικό της κεφάλαιο μετέχουν δύο εταίροι, εκ των οποίων ο πρώτος είναι νέος ηλικίας έως 35 ετών και μετέχει στην εταιρεία με ποσοστό 40% και ο δεύτερος είναι ηλικίας άνω των 35 ετών και μετέχει με ποσοστό 60%. Η επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση δεν ανήκει στους δικαιούχους του προγράμματος.
Παράδειγμα 2: Ομόρρυθμη εταιρεία που δεν απασχολεί ούτε απασχόλησε στο παρελθόν προσωπικό, υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα και στο εταιρικό της κεφάλαιο μετέχουν τρεις εταίροι, εκ των οποίων ο πρώτος είναι νέος ηλικίας έως 35 ετών και μετέχει στην εταιρεία με ποσοστό 40%, ο δεύτερος είναι νέος ηλικίας έως 35 ετών και μετέχει στην εταιρεία με ποσοστό 30% και ο τρίτος είναι ηλικίας άνω των 35 ετών και μετέχει με ποσοστό 30%. Η επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση ανήκει στους δικαιούχους του προγράμματος.
Παράδειγμα 3: Ομόρρυθμη εταιρεία που δεν απασχολεί ούτε απασχόλησε στο παρελθόν προσωπικό, υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα και στο εταιρικό της κεφάλαιο μετέχουν τρεις εταίροι, εκ των οποίων ο πρώτος είναι νέος ηλικίας έως 35 ετών και μετέχει στην εταιρεία με ποσοστό 30%, ο δεύτερος είναι νέος ηλικίας έως 35 ετών και μετέχει στην εταιρεία με ποσοστό 30% και ο τρίτος είναι ηλικίας άνω των 35 ετών και μετέχει με ποσοστό 40%. Επιπρόσθετα, ο δεύτερος εταίρος (νέος ηλικίας έως 35 ετών που μετέχει στην εταιρεία με ποσοστό 30%) ως ατομικός επιχειρηματίας απασχολεί προσωπικό. Η επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση δεν ανήκει στους δικαιούχους του προγράμματος.
Παράδειγμα 4: Ατομικός επιχειρηματίας που δεν απασχολεί ούτε απασχόλησε στο παρελθόν προσωπικό, υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα. Ο ατομικός επιχειρηματίας συμμετέχει στο εταιρικό κεφάλαιο ομόρρυθμης εταιρείας με ποσοστό 60%, η οποία απασχολεί προσωπικό. Ο ατομικός επιχειρηματίας σε αυτή την περίπτωση δεν ανήκει στους δικαιούχους του προγράμματος.
Παράδειγμα 5: Ομόρρυθμη εταιρεία που δεν απασχολεί ούτε απασχόλησε στο παρελθόν προσωπικό, υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα και στο εταιρικό της κεφάλαιο μετέχουν τρεις εταίροι, εκ των οποίων ο πρώτος και είναι νέος ηλικίας έως 35 ετών και μετέχει στην εταιρεία με ποσοστό 30%, ο δεύτερος είναι ηλικίας έως 35 ετών και μετέχει στην εταιρεία με ποσοστό 30% και ο τρίτος είναι ηλικίας άνω των 35 ετών και μετέχει με ποσοστό 40%. Επίσης, η ανωτέρω ομόρρυθμη εταιρεία συμμετέχει με ποσοστό 60% σε νομική οντότητα η οποία απασχολεί προσωπικό. Η επιχείρηση (Ο.Ε.) σε αυτή την περίπτωση δεν ανήκει στους δικαιούχους του προγράμματος.
Παράδειγμα 6: ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. που δεν απασχολεί ούτε απασχόλησε στο παρελθόν προσωπικό, υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα. Η ΚΟΙΝΣΕΠ έχει πέντε μέλη με ίσα μερίδια, εκ των οποίων οι δύο είναι νέοι ηλικίας έως 35 ετών και οι υπόλοιποι τρεις είναι ηλικίας άνω των 35 ετών. Η επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση δεν ανήκει στους δικαιούχους του προγράμματος.
Παράδειγμα 7: ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. που δεν απασχολεί ούτε απασχόλησε στο παρελθόν προσωπικό, υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα. Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. έχει 11 μέλη με ίσα μερίδια, εκ των οποίων οι έξι είναι νέοι ηλικίας έως 35 ετών και οι υπόλοιποι πέντε είναι ηλικίας άνω των 35 ετών. Η επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση ανήκει στους δικαιούχους του προγράμματος.
Σε περίπτωση κατά την οποία η επιχείρηση επιθυμεί να δημιουργήσει περισσότερες από μία θέσεις απασχόλησης, μπορεί να ενταχθεί για το σύνολο των θέσεων στο πρόγραμμα, εφόσον προβεί σε πρόσληψη του προσωπικού, ταυτόχρονα.
Ωφελούμενοι-Άνεργοι
Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι:
- Άνεργοι, ηλικίας 18 ετών και άνω, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.
Οι ωφελούμενοι άνεργοι, κατά την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2, πρέπει:
- Να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
- Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.
Εξαιρέσεις
Στο πρόγραμμα δεν εντάσσονται επιχειρήσεις, για άτομα που:
- Θα απασχοληθούν αποκλειστικά, από την 22η ώρα βραδινή (έναρξη ωραρίου) έως και την 6η πρωινή (λήξη ωραρίου).
- Είναι εταίροι σε Ο.Ε., Ε. Ε, Ε.Π.Ε. και στις Ι.Κ.Ε., της επιχείρησης που αιτείται τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα.
- Είναι μέλη των ΔΣ στις ΑΕ, της επιχείρησης που αιτείται την υπαγωγή της στο πρόγραμμα, πλην των μελών-εταίρων των φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.).
- Είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι ή οι διαχειριστές των επιχειρήσεων, (πλην των μελών των φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.), ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους ή μη στο ΔΣ).
- Είναι μέλη σε συνεταιρισμούς, (πλην των μελών των φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας-Κ.ΑΛ.Ο.).
- Τοποθετούνται αναγκαστικά με τις διατάξεις του Ν. 2643/1998.
- Θα απασχοληθούν στο πλαίσιο ένταξης της επιχείρησης σε οποιοδήποτε άλλο καθεστώς ενίσχυσης για την κάλυψη σχετικών συμβατικών της υποχρεώσεων, π.χ. επενδυτικό σχέδιο, το οποίο, επίσης, επιχορηγεί το μισθολογικό ή/και το μη μισθολογικό κόστος για τα άτομα αυτά.
- Θα απασχοληθούν από τους δικαιούχους εργοδότες, προκειμένου να διαθέσουν τις υπηρεσίες τους σε άλλον εργοδότη (δευτερογενής ή έμμεσος εργοδότης).
- Θα απασχοληθούν με έμμισθη εντολή.
Δράσεις που αφορούν σε μαθητεία, κατάρτιση/πρακτική άσκηση και απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, δεν θεωρούνται απασχόληση.
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος δεν πρέπει να έχουν απασχοληθεί, κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, πριν από την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης υπαγωγής από τους δικαιούχους, σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής στις οποίες συμμετέχουν ή συμμετείχαν οι δικαιούχοι είτε ως φυσικά πρόσωπα είτε ως νομικές οντότητες, με ποσοστό συμμετοχής έως 50% (ατομικά ή αθροιστικά).
Παράδειγμα 1: Εργαζόμενος είχε απασχοληθεί στην ατομική επιχείρηση Α από 1/6/2017 έως 31/8/2017. Η ατομική επιχείρηση Α (ως φυσικό πρόσωπο) μετέχει σε ομόρρυθμη εταιρεία που δεν απασχολεί ούτε απασχόλησε στο παρελθόν προσωπικό, η οποία υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα την 1/12/2017 και στο εταιρικό της κεφάλαιο μετέχουν τρεις εταίροι. Ο πρώτος είναι νέος ηλικίας έως 35 ετών (επιχείρηση Α) και μετέχει στην εταιρεία με ποσοστό 40%, ο δεύτερος είναι νέος ηλικίας έως 35 ετών και μετέχει στην εταιρεία με ποσοστό 30% και ο τρίτος είναι ηλικίας άνω των 35 ετών και μετέχει με ποσοστό 30%. Ο άνεργος που είχε απασχοληθεί κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο στην ατομική επιχείρηση Α, δεν δύναται να είναι ωφελούμενος του προγράμματος, διότι, κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, πριν από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής από την επιχείρηση (ΟΕ), απασχολούνταν στην ατομική επιχείρηση Α, η οποία μετέχει στην εταιρεία με ποσοστό 40%.
Παράδειγμα 2: Εργαζόμενος είχε απασχοληθεί από 1/3/2017 έως 30/6/2017 σε ομόρρυθμη εταιρεία στην οποία μετέχουν τρεις εταίροι. Ένας εκ των τριών εταίρων, νέος ηλικίας έως 35 ετών επιπρόσθετα διατηρεί και ατομική επιχείρηση η οποία υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα. Ο άνεργος που είχε απασχοληθεί κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο στην ομόρρυθμη εταιρεία, δεν δύναται να είναι ωφελούμενος του προγράμματος, διότι, κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, πριν από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής από την ατομική επιχείρηση, απασχολούνταν στην ομόρρυθμη εταιρεία.
Επισημαίνεται ότι οι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα μόνο από την αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) όπου ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα που θα απασχοληθούν, σύμφωνα με τις ζητούμενες ειδικότητες, όπως έχουν δηλωθεί κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης από τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις επιλογές των ανέργων που έχουν καταγραφεί στα ατομικά σχέδια δράσης, κατά τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης και σύμφωνα με τη διαδικασία που θα περιγράφεται στη Δημόσια Πρόσκληση.
Διάρκεια προγράμματος και ποσό επιχορήγησης
Διάρκεια επιχορήγησης - προγράμματος
Η διάρκεια του συνολικού προγράμματος ανέρχεται:
- Στους 18 μήνες, για την πρόσληψη ανέργων, ηλικίας έως 29 ετών.
- Στους 12 μήνες, για την πρόσληψη ανέργων, ηλικίας 30 ετών και άνω.
Ποσό Επιχορήγησης
Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελουμένου με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ, μηνιαίως.
Για κάθε ημέρα απασχόλησης λιγότερη των 25 ημερών, το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, όπως διαμορφώνεται κάθε φορά, μειώνεται κατά 1/25.
Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι συνολικές ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη, καθώς και τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα άδειας.
Επιμήκυνση προγράμματος
Είναι δυνατή η παράταση-επιμήκυνση του χρόνου επιχορήγησης κατά 30 το πολύ ημέρες με ισόχρονη δέσμευση της επιχείρησης για μη απόλυση προσωπικού, σε περίπτωση: α) Δικαιολογημένης ασθένειας εργαζομένου β) άδειας άνευ αποδοχών που χορηγείται, μετά από αίτηση του εργαζομένου. Η παράταση-επιμήκυνση γίνεται, μετά από αίτηση της επιχείρησης και απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας υπηρεσίας (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ.

Επίσης, σε περίπτωση αντικατάστασης επιχορηγούμενου μισθωτού μέσα στην προθεσμία των 30 ημερών, είναι δυνατή η παράταση-επιμήκυνση του χρόνου επιχορήγησης του εργοδότη κατά 30 ημέρες για κάθε άτομο που αντικαταστάθηκε, μετά από αίτηση του εργοδότη, με την προϋπόθεση να υποβληθεί, πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος και απόφαση του αρμόδιου προϊσταμένου της αρμόδιας υπηρεσίας του (ΚΠΑ2).

Δεν υπάρχουν σχόλια: