powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Γιάννενα: Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Πέτρου Λαρδά, τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου και ώρα 8:30 μ.μ.

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει από 18 Δεκεμβρίου 2017 έως 5 Ιανουαρίου 2018, στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Πέτρου Λαρδά.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή 11-1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα, εκτός από 24, 25 και 26/12 και 1 και 2/1.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου και ώρα 8:30 μ.μ.
Στα έργα του Πέτρου Λαρδά, απεικονίζεται κυρίως το πραγματικό: ο τόπος, ο χώρος, οι άνθρωποι, η φύση. Μέσα από τη ζωγραφική του αναπτύσσεται η ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της ενώ η φύση δραπετεύει από το μουσαμά ως κύμα, ως άνεμος, ως ευωδιά άνθους, ως μουσικό άκουσμα. Αυτό που αντικρίζεις στο έργο του σε αιφνιδιάζει αρχικά με την αθωότητά του, με την αλήθεια του και την ειλικρίνειά του, την αντικειμενική ομορφιά του και ταυτόχρονα ο τρόπος που φανερώνεται η ουσία του πίνακα, ξεφεύγει από τη γήινη υπόστασή του και γίνεται αέρινος. Η εκφραστική δύναμη των χρωμάτων δηλώνει τη χαρά και την αρμονία του έμψυχου και άψυχου περιβάλλοντος και τονίζει την ενέργεια που αποπνέουν τα λουλούδια, η θάλασσα, τα πρόσωπα. Δεν είναι απλά εικόνες των αντικειμένων, είναι τέχνη καθαρή και έντονη,  γεμάτη φως και λυρισμό.
Ρόδιος στην καταγωγή ο Πέτρος Λαρδάς, γεννήθηκε στο νησί                                            Λειψοί-Καλύμνου-Δωδεκανήσου. Από μικρή ηλικία στην Κάλυμνο και μετά στην Αθήνα ασχολήθηκε με τη μουσική και τη ζωγραφική. Κατά την περίοδο των σπουδών του {Πτυχιούχος της Σχολής Δημοσιογραφίας και Δημοσίων Σχέσεων και Πτυχιούχος Πολιτικών  Επιστημών στο Πάντειο  Πανεπιστήμιο στον Τομέα των Διεθνών   Σπουδών), ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική, τη δημοσιογραφία, τη ζωγραφική
 -Αρχίζει να εκθέτει έργα του από το ΄74 στην Κύμη Ευβοίας στην Μύκονο και στην Αθήνα. Το 1977 εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα στη Ρόδο.
-Κατά την περίοδο 1977-88 εκτός από την Ελλάδα, εκθέτει έργα του στη Δανία και Αγγλία. Από το 1988 διαμένει στα Ιωάννινα. Μέχρι το 1992 πραγματοποεί 7 Ατομικές Εκθέσεις και συμμετέχει σε πολλές Ομαδικές.
-Τον Οκτώβρη του ΄92, καλεσμένος από το Ε. Κ. Ρόδου,  τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Ρόδου και  άλλους φορείς της πόλης, πραγματοποιεί την 8η ατομική του έκθεση στα πλαίσα του εορτασμού των 2.400 χρόνων για την πόλη της Ρόδου στη  Ροδιακή Έπαυλη.
-Το Σεπτέμβρη του ΄94 στα πλαίσια των «Ηπειρωτικών» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, πραγματοποιεί την 9η ατομική του έκθεση στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα.
-Το Νοέμβριο του ΄98 εκθέτει και  πάλι έργα  του στη Ροδιακή Επαυλη στα πλαίσια του εορτασμού για τα 50 χρόνια από την Απελευθέρωση της  Δωδεκανήσου και της ίδρυσης του Ε.Κ. Ρόδου.
-Από το 1988 μέχρι 2017, εκτός των εκθέσεων στην Ελλάδα, εκθέτει στην Κύπρο και στη Γιουγκοσλαβία.
-Το 2007 και το 2010 πραγματοποεί δύο μεγάλες Ατομικές Εκθέσεις στη Μεγάλη Ροτόντα των Πηγών Καλλιθέας Ρόδου.
-Έχει στο ενεργητικό του 13 Ατομικές Εκθέσεις και πήρε μέρος σε πολλές Ομαδικές Εκθέσεις.
-Στην Πανελλαδική ‘Εκθεση της ΟΤΟΕ (Αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα) παίρνει το  3ο Βραβείο και στη συνέχεια τα έργα του εκτίθενται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
-Η μέχρι τώρα δουλειά του ξεπερνά τα δύο χιλιάδες έργα σε λάδια και υδατογραφίες  και πολλά απ΄αυτά  βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου  Ιωαννιτών, στη Δημοτική Πινακόθηκη Ρόδου καθώς επίσης και σε πολλούς Δημόσιους Οργανισμούς.

-Έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλα βιβλίων και μουσικών  C.D.s. και το έργο του έχει σχολιαστεί σε πολλές εφημερίδες και Πολιτιστικά περιοδικά με ειδικά αφιερώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: