powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

«Οι Εκκλησιάζουσες» στην αρχαία Δωδώνη την Τετάρτη 2 Αυγούστου


Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης θα αποτελέσει την Τετάρτη 2 Αυγούστου τον δεύτερο σταθμό της κωμωδίας «Οι Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, που ξεκινά το καλοκαιρινό της ταξίδι από το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης.
Πρόκειται για μια ακόμη πρωτότυπη παραγωγή του Θεάτρου «Δημήτρης Ροντήρης» και της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ανθός», σε ένα τρίτο κατά σειρά μοναδικό πρόγραμμα καλοκαιρινών παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα.
Η αρχή έγινε το 2015 με την παρουσίαση, για πρώτη φορά στην ιστορία, επί σκηνής και σε πραγματικό χρόνο ερμηνείας του έργου στη νοηματική γλώσσα, καθώς και περιγραφή των δρώμενων/σκηνών στον κώδικα (γραπτή γλώσσα) Μπράιγ των τυφλών σε συνδυασμό με ακουστική περιγραφή.
Για φέτος επιλέχθηκαν «Οι Εκκλησιάζουσες», μία πολιτική κωμωδία-σάτιρα, από τις χαρακτηριστικές του δημιουργού, με εξαιρετική διαχρονική αξία και σπαρταριστούς διαλόγους, που σίγουρα θα διασκεδάσουν, αλλά παράλληλα θα προβληματίσουν.
Λίγα χρόνια μετά την ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό πόλεμο, η διαφθορά και οι κοινωνικές ανισότητες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο στην σχεδόν χρεοκοπημένη πόλη. Έτσι οι Αθηναίες, με πρωτεργάτισσα την Πραξαγόρα, αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά. Μεταμφιέζονται σε άντρες, εισέρχονται κρυφά στην Εκκλησία του Δήμου και περνούν ένα ψήφισμα που τους δίνει την εξουσία. Επιβάλλουν έτσι πολιτικές μεταρρυθμίσεις και εφαρμόζουν περιουσιακή, αλλά και ερωτική κοινοκτημοσύνη. Ωστόσο, η υλοποίηση του προγράμματός τους θα αποδειχτεί ουτοπική και θα οδηγήσει σε διαδοχικές κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Παπαθεοδώρου και παίζουν οι Νέλλη Γκίνη, Γιώργος Λαμπάτος, Τζόυς Μιχαηλίδη, Αλέξης Μαρτζούκος, Χρήστος Σάββας, Κώστας Δράκος, Κυριακή Υψηλάντη, Εβίτα Φυτσαντωνάκη, Σίσσυ Καπετάνου και Αμαλία Κλημοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: