powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Γιάννενα: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινίασε το Μουσείο Αργυροτεχνίας

Φωτό: Giannis Vasdekis
Το νέο Μουσείο Αργυροτεχνιας που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στο Κάστρο Ιωαννίνων.
Στην τελετή των εγκαινίων χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η κα Όλγα Γεροβασίλη ενώ παραβρέθηκαν, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ευρωβουλευτές, βουλευτές κομμάτων και άλλες προσωπικότητες.
Η τέχνη της αργυροχοΐας από τον 15ο αιώνα μέχρι σήμερα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα Γιάννενα και την Ήπειρο ξεδιπλώνεται στο ολοκαίνουργιο Μουσείο Αργυροτεχνίας, που βρίσκεται στον δυτικό προμαχώνα της ακρόπολης του Ιτς Καλέ.
Φωτό: Giannis Vasdekis
Το υπουργείο Πολιτισμού παραχώρησε τα δύο επίπεδα του δυτικού Προμαχώνα και το κτίσμα των παλιών μαγειρείων -χρονολογούνται από την περίοδο της όψιμης τουρκοκρατίας, μετά τα 1700- συνολικής έκτασης 700 τ.μ. στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς και το νέο μουσείο στολίδι της πόλης των Ιωαννίνων είναι έτοιμο!
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.  Προκόπης Παυλόπουλος έκανε τα εγκαίνια του Μουσείου, εξήρε την προσφορά του Ιδρύματος στον Πολιτισμό και επισήμανε ότι «η οικονομία, το Τραπεζικό σύστημα δεν ζουν ως απομονωμένοι χώροι, αλλά ζουν στην κοινωνία και οφείλουν να προσαρμόζονται στις αρχές και τις αξίες της κοινωνίας στην οποία αναπτύσσονται. Μάλιστα είπε, οι Τράπεζες των οποίων σεβόμαστε την ανεξαρτησία, οφείλουν και εκείνες να σέβονται την παράδοση του τόπου μέσα στον οποίο αναπτύσσονται».
Μεταξύ των άλλων ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «Η Ελλάδα είναι πνεύμα και πολιτισμός» και εξήρε, την προσφορά του «Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς» στον Πολιτισμό μας, επισήμανε δε ότι, το «Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων» προσθέτει «έναν ακόμη κρίκο στην λαμπερή αλυσίδα πολιτισμού την οποία ο Όμιλος Πειραιώς έχει κληροδοτήσει στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: