Γράφει ο καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος
Η Δυτική Ελλάδα, έστω με καθυστέρηση δεκαετιών σε σύγκριση με την Ανατολική Ελλάδα, σε λιγότερο από δύο χρόνια θα αποκτήσει και το δικό της οδικό άξονα που θα ενώνει το Αντίρριο με τα Γιάννενα, και την Εγνατία οδό, όπου οι οδηγοί στο ταξίδι τους θα έχουν ασφάλεια, άνεση και μείωση χρόνου από το Αντίρριο μέχρι την Αλεξανδρούπολη.
Όπως μας πληροφορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της κοινοπραξίας, οι εργασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, ας ευχηθούμε να μην γίνει… αιώνια.
Η Ιόνια οδός, αν και σχεδιάστηκε εδώ και πολλά χρόνια, στην πορεία των έργων της, διαπιστώθηκαν λάθη και παραλείψεις που αφορούν εισόδους και εξόδους, προς την κεντρική αρτηρία της, και περισσότερο «αδικούν» την Αιτωλοακαρνανία. Έτσι, βλέπουμε να μην υπάρχει είσοδος και έξοδος σε μεγάλες πόλεις, όπως το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι… Ο υπογράφων το άρθρο αυτό, πρόσφατα πρότεινα προς κάθε αρμόδιο φορέα, Εκκλησία, Περιφέρεια, Δήμους… η Ιόνια οδός να λάβει την ονομασία, «ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ». Στο άρθρο εκείνο ανέλυα τους λόγους της πρότασής μου και βλέπω στη συνέχεια ότι είχα απόλυτα δίκιο.
Σήμερα, που οι παραλήψεις «χάραξης» εισόδων και εξόδων συνεχίζουν να συζητούνται στα γραφεία των Υπουργείων, όπου οι αρμόδιοι Υπουργοί δέχονται προτάσεις φορέων για κάποιες τροποποιήσεις, ας ζητήσουν να χαραχθεί και η παράκαμψη της Ιόνιας οδού – ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ, από τον κόμβο του Κεφαλόβρυσου Αιτωλικού και μέσω του όρους Αρακύνθου και τα χωριά της Μακρυνείας, να φθάσει στο Θέρμο και να καταλήξει μέσω Προσσού, στο Καρπενήσι.
Στα χωριά της Μακρυνείας υπάρχει ήδη χάραξη παρακαμπτήριου δρόμου από τη δεκαετία του 1960.
Η υλοποίηση αυτής της χάραξης, και με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα το Αγρίνιο δεν έχει σύνδεση με την Ιόνια οδό, θα δώσει τεράστια ανάπτυξη στις περιοχές αυτές όπως, στη λίμνη Τριχωνίδα και σε όλα τα παραλίμνια χωριά της, που είναι η πιο γραφικότερη αλλά και η πιο «άγνωστη» στην Ελλάδα, βρίσκεται δε στη καρδιά του Αιτωλικού κάμπου, επίσης, θα γίνει ορατή η ονομασία της Ιόνιας οδού σε «ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ» με μεγάλη ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού προς τις περιοχές του Θέρμου.
Στο Δήμο Θέρμο έζησαν και έδρασαν έξι Άγιοι μας, που σήμερα οι Ιερές Μονές τους περιμένουν τον προσκυνητή για να θαυμάσει τους Αγιασμένους – ιστορικούς αυτούς τόπους οι οποίοι πρόσφεραν πολλά στην Πατρίδα μας στα χρόνια της σκλαβιάς, στα χρόνια της Επανάστασης. Θα πρέπει να επισημανθεί πως μεγαλύτερη ακόμα υπεραξία θα δώσει ο συνδετήριος αυτός άξονας και στον ορεινό όγκο της περιοχής μας, Αράκυνθο, Παναιτωλικό… που διαθέτουν πλούσια βλάστηση, όμορφα τοπία, για την ανάπτυξη του οργανωμένου τουρισμού. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να προλάβουμε τα «γεγονότα» και όχι να τρέχουμε … από κοντά τους!
ΠΗΓΗ: www.onairnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου