powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

ΚΟΝΙΤΣΑ: Ημερίδα συμμετοχικού σχεδιασμού, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου


Έχουμε την τιμή να σας προσκαλέσουμε στην ημερίδα συμμετοχικού σχεδιασμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 (12.00 - 15.00), στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας και διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA).
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου Medscapes «Ανάπτυξη μεθόδου Αξιολόγησης του Χαρακτήρα του Τοπίου ως εργαλείο για την αποτελεσματική διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς στην Ανατολική Μεσόγειο» και στοχεύει στη διενέργεια ενός ανοιχτού συμμετοχικού εργαστηρίου (participatory workshop) με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και κατοίκων της περιοχής. 
Το θέμα του εργαστηρίου εστιάζει στην περιοχή της πρώην κοινότητας Φούρκας, με το ιδιαίτερο τοπίο των ορεινών βοσκοτόπων που διαθέτει, επεκτείνεται όμως στο σύνολο του Δήμου Κόνιτσας, καλύπτοντας ένα σύνολο δραστηριοτήτων με σημαντική συμβολή στην ανάδειξη της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής.


Στόχος είναι η ανταλλαγή απόψεων, ο προβληματισμός γύρω από τα ζητήματα και τις προοπτικές του τόπου και η διατύπωση προτάσεων για πιθανές μελλοντικές δράσεις με κύριο άξονα την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινότητας (community based management).
Ξεκινώντας με μία σύντομη ενημέρωση των συμμετεχόντων για τους στόχους και τα έως τώρα πεπραγμένα του έργου, η ημερίδα θα κορυφωθεί με τη διενέργεια ανοιχτής συζήτησης σε μικρότερες ομάδες.
Κύρια θέματα συζήτησης θα είναι αφενός η δυνατότητα συμβολής της μελέτης του τοπίου ως εργαλείο ανάλυσης και σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο και αφετέρου τα ζητήματα που αφορούν στην αναπτυξιακή φυσιογνωμία της περιοχής και στις επιμέρους δράσεις ανάδειξης της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς.

Η εκδήλωση θα κλείσει με τη σύνοψη των θεμάτων που συζητήθηκαν και με τη διατύπωση προτάσεων για την υλοποίηση και τον συντονισμό πιθανών μελλοντικών δράσεων στη βάση κοινά αποδεκτών στόχων.
Ελπίζουμε να σας δούμε από κοντά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: