Δείτε τα video
Τσουκνίδα
Η Τσουκνίδα (Τοπική Κοινότητα Βαλανιδοράχης - Δημοτική Ενότητα ΦΑΝΑΡΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΠΑΡΓΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΠΡΕΒΕΖΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".
Η επίσημη ονομασία είναι "η Τσουκνίδα". Έδρα του δήμου είναι το Καναλλάκι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, η Τσουκνίδα ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Βαλανιδοράχης, του πρώην Δήμου ΦΑΝΑΡΙΟΥ του Νομού ΠΡΕΒΕΖΗΣ.
Η Τσουκνίδα έχει υψόμετρο 44 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,2148858569 και γεωγραφικό μήκος 20,53078347. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στην Τσουκνίδα θα βρείτε εδώ.
Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Πούντας στη Χόχλα Πρέβεζας
Στη Χόχλα, στον κάμπο του Φαναρίου, κοντά στο Καναλλάκι Πρεβέζης, είναι χτισμένο το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής της Οσιομάρτυρος, που διοικητικά ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Παραμυθιάς, Γερομερίου, Μαργαριτίου και Πάργας.
Δὲν γνωρίζουμε πότε ακριβώς κτίσθηκε η Ιερά Μονή Πούντας ούτε πού οφείλει το όνομά της.
Υπήρξε πλούσια Μονή και μέχρι τὸ 1913 συντηρούσε Σχολαρχείο.
Σύμφωνα με την παράδοση, στην Ιερά Μονή, μαρτύρησε η Αγία Παρασκευή και εκεί υπάρχει και ο τάφος της (στο δεξιό κλίτος του καθολικού).
Δίπλα στον Τάφο βρίσκεται και η μεγάλη ωοειδής πέτρα πάνω στην οποία στηρίχθηκε η Αγία προσευχομένη κατά τὴν στιγμή του αποκεφαλισμού της και ὅπου πολλά θαύματα γίνονται κατά καιρούς στοὺς διαφόρους προσκυνητές.
Πανηγυρίζει κατὰ τὴν 26η Ἰουλίου συγκεντρώνοντας πολλούς προσκηνυτές από όλη τὴν Ελλάδα.
Σύμφωνα με Ηπειρώτικη παράδοση η Αγία Παρασκευή μαρτύρησε στην περιοχή που υπάρχει σήμερα η ομώνυμος Μονή Μπούντας.
Εκεί υπάρχει και ο τάφος της ,ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση δέχτηκε το ακέφαλο σώμα της.
Η παράδοση αυτή ενισχύεται και από τους εξής λόγους:
Α.Από την πληροφορία του Νικοδήμου του Αγιορείτη ,ο οποίος αναφέρει ότι η Αγία Παρασκευή “πολλούς Έλληνες επέστρεψε εις την θεογνωσίαν ” .
Β.Από την παράλειψη αυτής από το Ρωμαικό Μαρτυρολόγιο.
Γ.Από το ότι πολλά χωριά που βρίσκονται κοντά στο μέρος του Μαρτυρίου της π.χ.Βαλανιδούσα, Βαλανιδοράχη,,Κεράσοβο,Αγία Κυριακή (Πόποβο) Τσαγγάριο ,Καραμάχη κ.α. γιορτάζουν και πανηγυρίζουν την 26η Ιουλίου ,ημέρα της μνήμης της.
Επί του τάφου της Αγίας έχει ανεγερθεί τρισυπόστατος ναός ,στον οποίο κατά την παράδοση έχει τοποθετηθεί και η “αποκοπείσα κεφαλή της” .(Τμήμα της Αγίας Κάρας της βρίσκεται σήμερα στην Ιερά Μονή Πετράκη Αθηνών.)
Σήμερα αρκετοί προσκυνητές προσέρχονται για να προσκυνήσουν τον τάφο της Αγίας και να ζητήσουν την βοήθειά της.
Ενδεικτικά αναφέρομε στην συνέχεια δύο θαύματα ,που αναφέρει ο Θεσπρωτός συγγραφέας και λογοτέχνης Σπ.Μουσελίμης:
“Κόσμος κουτσοί ,τυφλοί έρχονται εδώ στον τάφο της στην γιορτή της και φεύγουν γεροί.Δεν είναι πολύς ο καιρός (1952) που ήρθε μιά κοπέλα τρελή και την άλλη μέρα έφυγε φρόνιμη και καλή.Από τον τάφο της έβγαινε νερό που γιάτρευε τους αρρώστους.Επειδή όμως κάποτε ήρθε ένας Τούρκος και έλουσε το ψωριασμένο ζαγάρι του,χάθηκε ,αν και το σκυλί γέρεψε”
(Ηπειρ.Εστία ,10 (1961),σελ.38)
Σύμφωνα με μαρτυρίες στρατιωτών στον Αλβανικό πόλεμο το 1940 η Αγία εμφανίστηκε σε πολλούς στρατιώτες ,που τους έσωσε με θαυμαστό τρόπο
Ο Όρμος του Οδυσσέα (τοποδείκτης) είναι μία από τις "κρυφές" παραλίες της περιοχής Φαναρίου,κοντά στη Βαλανιδορράχη, νότια της Αμμουδιάς. Αν και απέχει μόλις 4 χλμ από την εθνική οδό Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας, δεν πρόκειται να "σκοντάψετε" πάνω της εύκολα περιφερόμενοι στην τύχη.
Ο δρόμος που οδηγεί εκεί είναι ασφαλτοστρωμένος εκτός από τα τελευταία 100 μέτρα που βρίσκονται ανάμεσα στα δέντρα και οδηγούν σε ένα ξέφωτο που χωράει να παρκάρουν αρκετά αυτοκίνητα. Από τη στιγμή που θα εγκαταλείψετε την εθνική οδό Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας στο σημείο που υπάρχει έξοδος προς Βαλανιδόραχη ακολουθήστε τις πινακίδες που δείχνουν "Όρμος του Οδυσσέα". Η έξοδος από την εθνική είναι αντίθετα από την μεριά της θάλασσας αλλά θα περάσετε στη συνέχεια από κάτω της και θα βγείτε προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η παραλία βρίσκεται αρκετά πιο χαμηλά από το χώρο στάθμευσης στο δασάκι που βρίσκεται από πάνω της. Για να κατεβείτε κάτω θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα σύντομο μονοπατάκι μερικών μέτρων και στη συνέχεια να κατεβείτε γύρω στα 35 απότομα σκαλιά που θα σας οδηγήσουν στο στόχο σας.
Πριν κατεβείτε όμως μπορείτε να θαυμάσετε την ομορφιά αυτού του απόμερου όρμου από την άκρη του ξέφωτου - πάρκινγκ. Το χρώμα των νερών θυμίζει πισίνα και τα βράχια με τα δέντρα στις πλάτες της χαρίζουν ένα πολύ όμορφο θέαμα. Σύνηθες θέαμα είναι και μερικά αγκυροβολημένα ιστιοφόρα λίγο πιο μέσα. Φαίνεται είναι αγαπημένος προορισμός για κολύμπι σε πολλούς ιδιοκτήτες μικρών σκαφών.
Στην παραλία λοιπόν: Η άμμος ψιλή και γκρίζα, αυτή που τρυπώνει παντού και κολλάει πάνω σου εύκολα. Αρκετά θρυμματισμένα φύκια (κατά τόπους στην παραλία) αλλά ο βυθός αμμώδης χωρίς να βουλιάζει (πατημένη άμμος) και πεντακάθαρος από όλες τις απόψεις. Ούτε φύκια ούτε πέτρες ούτε αχινοί. Τα νερά σχετικά ζεστά και πολύ ρηχά για αρκετή απόσταση από την παραλία. Υπό αυτές τις συνθήκες το κολύμπι είναι απολαυστικό και για μικρά παιδιά.
Η παραλία δέχεται κάθε είδους επισκέπτες (αν και όχι πάρα πολλούς) από οικογένειες με παιδάκια μέχρι νεαρές παρέες και ζευγαράκια.
Καντίνα δεν υπάρχει ούτε στην παραλία ούτε στο πάρκινγκ από πάνω. Η πλησιέστερη βρίσκεται ένα χιλιόμετρο παραπέρα στην παραλία της Κερέντζας. Καλό είναι να το έχετε υπόψιν σας αυτό.
Κερέντζα
Ο κόλπος Κερέντζα (τοποδείκτης) βρίσκεται στην Βαλανιδορράχη,λίγο πιο νότια από τον κόλπο-χωριό της Αμμουδιάς. Είναι μια παραλία αμμώδης, ρηχή με ένα ποταμάκι, στο ΝΑ άκρο της και ένα λιμανάκι για μικρά σκάφη στο ΒΔ. Γύρω της συγκεντρώνει πλήθος παραθεριστών που κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ με τροχόσπιτα αλλά και σκηνές.
Γενικά το περιβάλλον είναι... άναρχο. Όπου βρει ο καθένας στήνει τη σκηνή του ή το τροχόσπιτό του και ανάλογα με τον εξοπλισμό που έχει εξυπηρετεί τις ανάγκες του. Υπάρχει μια καντίνα ακριβώς εκεί που καταλήγει ο δρόμος όταν έρχεστε από τη μεριά που οδηγεί στον Όρμο του Οδυσσέα που αναφέραμε σε άλλο μήνυμα. Υπάρχει όμως και ακόμα ένα μαγαζί στη συστάδα των δέντρων που βλέπετε δεξιά στις παραπάνω εικόνες.
Το ίδιο (ελεύθερη κατασκήνωση) συμβαίνει και στην απέναντι μεριά όπου υπάρχει και το λιμανάκι για μικρά σκάφη αλλά και γενικά σε όλη την περίμετρο του κόλπου.
Για όσους συνηθίζουν αυτόν τον τρόπο διακοπών αποτελεί σίγουρα έναν καλό προορισμό. Απέχει μόνο 4 χλμ. από την εθνική Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας και έχει μόνο καμιά 300 μέτρα χωματόδρομο λίγο πριν την παραλία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου