powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ΣΟΥΕΡΕΦ: Προς το συμφέρον των κατοίκων να παραμείνει αλώβητος ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης

Ανησυχία δημιουργεί η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, που επικαιροποιεί τις Υπουργικές Αποφάσεις του 1992 και του 1995 αναφορικά με τον καθορισμό Ζώνης
Α΄ Απολύτου Προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου της Δωδώνης, ως προς τους όρους και τις χρήσεις γης.
Η βασική αλλαγή έγκειται στο ότι πλέον επιτρέπεται η κατασκευή μη σταθερών και μόνιμων ισόγειων βοηθητικών χώρων για την εξυπηρέτηση των αγροτικών εργασιών έκτασης έως 15 τμ, χωρίς υπόγειο, μέγιστου ύψους 3μ. σε αγροτεμάχια έκτασης 10 στρεμμάτων και άνω, κατόπιν έγκρισης των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η ανησυχία συνίσταται στο μήπως η προσθήκη αυτή λειτουργήσει ως «κερκόπορτα» για μόνιμες εγκαταστάσεις που θα αλλοιώσουν τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και για ασύμβατες δραστηριότητες προς τα ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Μάλιστα, η Εταιρεία Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων έχει ξεκινήσει τη διαδικτυακή συλλογή υπογραφών ζητώντας την άμεση αναπομπή της Υπουργικής Απόφασης, καθώς διαβλέπει ότι ουσιαστικά καταργείται η Ζώνη Α΄ του αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης και υποβαθμίζεται δραματικά ο μοναδικός χαρακτήρας της κοιλάδας της Δωδώνης.
Ανησυχία εκφράζει και ο Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Σουέρεφ, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι σημαντικό το ότι δεν αλλάζουν τα όρια της Ζώνης Α΄ Απολύτου Προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου της Δωδώνης.



«Μας ανησυχεί αν θα τηρηθεί στην πράξη το εφήμερο της αγροτικής κατασκευής και βέβαια θεωρούμε ότι είναι μια κατασκευή που εν μέρει έρχεται σε αντίθεση με την αρχική πρόθεση της Ζώνης Α’ που είναι μια ζώνη αδόμητη», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Σουέρεφ κάλεσε ουσιαστικά τους κατοίκους της περιοχής να σεβαστούν το χώρο, επισημαίνοντας πως είναι προς το συμφέρον τους να μείνει αδόμητη η Ζώνη Απόλυτης Προστασίας, ιδιαίτερα σήμερα που βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από πρωτοβουλίες για την περεταίρω ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.
«Οι κάτοικοι μπορούν να είναι υπερήφανοι σήμερα για τρία πράγματα. Το ένα ότι βρίσκονται σε ένα χώρο σχετικά παρθένο που δίνει αξία στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Το δεύτερο το ότι σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης και το θέατρο του είναι μέσα στον κατάλογο που προτείνει το Υπουργείο Πολιτισμού για την ένταξη στην
UNESCO. Και το τρίτο ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης με τον ευρύτερο χώρο του βρίσκεται μέσα στην δικτύωση που γίνεται με το ΣΕΣ, οπότε θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η περιοχή κι όχι μόνο για λόγους αρχαιολογικούς, αλλά και για λόγους τουριστικούς. Αυτά τα στοιχεία είναι υπέρ της άποψης ότι ένας αλώβητος χώρος είναι προτιμότερος από έναν χώρο, ο οποίος αφήνει περιθώρια ίσως κάποιας κατάχρησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.


ΠΗΓΗ: http://vimanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: