powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Εγκαινιάστηκε στο Ζάππειο, το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015, η Έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Άραχθος - Τζουμέρκα: Οι δρόμοι του νερού και της πέτρας»


Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου σε συνεργασία με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και τη Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών εγκαινίασε  τη λειτουργία έκθεσης φωτογραφίας με θέμα: «Άραχθος - Τζουμέρκα: Οι δρόμοι του νερού και της πέτρας», όπου  παρουσιάζεται  στο κοινό της πόλης της Αθήνας τα θαυμάσια και μεγαλοπρεπή δημιουργήματα της φύσης και του ανθρώπου με τα οποία είναι σπαρμένη η προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου.
 Σκοπός των διοργανωτών είναι, μέσα από το οπτικό ταξίδι να προκαλέσουν τον επισκέπτη να διαπιστώσει από κοντά την άγρια ομορφιά και την ιδιαιτερότητα του τοπίου, αλλά και να προβληματιστεί για την ανάγκη προστασίας του Εθνικού Πάρκου.  Ακόμη να προκαλέσουν περισσότερους να επισκεφτούν για πρώτη φορά την περιοχή και  να ξεναγηθούν και περιηγηθούν στις ομορφιές που θα συναντήσουν.


Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα λειτουργήσει μέχρι και τις 20 Μαρτίου 2015 και που θα είναι ανοιχτή  κάθε μέρα από ώρα 10.00' μέχρι 13.00' και 18.00' μέχρι και 21.00' στο χώρο του Ζαππείου, έγιναν το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015, το απόγευμα, παρουσία πολλών επισκεπτών και των εκθετών των φωτογραφιών.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο οικολόγος Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης και την Βουλή των Ελλήνων ο Β΄ Αντιπρόεδρος Ηπειρώτης Γιάννης Μπαλάφας και ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ  Γιάννης Καραγιάννης.
Πολυμελής ήταν η παρουσία του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, ενός από τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, αποτελούμενη από τον Σωτήρη Κολιούση, Κώστα Κωνή, Ελευθερία Σιαμέτη, Κώστα Ζηκόπουλο, Ηλέκτρα Κίκη, Διονύση Τσούτση, Μαρίνα Τζάκου, Ματίνα Δάλλα, Ελένη Ντάσιου και Χριστόφορο Ευθυμίου. Παρών ήταν και ο πρώης Πρόεδρος της ΠΣΕ Γιώργος Οικονόμου και ο επιχειρηματίας ιδιοκτήτης της Γαλακτοβιομηχανίας ''Ηπειρος Α.Ε.'' Παντελής Παντελιάδης.  Την Ομοσπονδία Αποδήμων Τζουμέρκων εκπροσώπησε σύσσωμο το Δ.Σ.  με επικεφαλή τον Πρόεδρο Χρήστο Λαναρά. Ακόμη παρέστηκαν εκπρόσωποι από διάφορες ηπειρώτικες αποδημικές οργανώσεις.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου Χρήστος Χασάνης, αναφέρθηκε στο έργο και τη δράση του φορέα και την βαρύτητα του για την περιοχή. Είπε ότι
ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου ιδρύθηκε το 2009 με Π.Δ. (ΦΕΚ 49Δ/12.02.2009) και είναι η αρμόδια υπηρεσία για την προστασία και διαχείριση των βιοτόπων και των ειδών φυτών και ζώων που συναντώνται στο Εθνικό Πάρκο. Ο Φορέας Διαχείρισης διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο και εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η νομική μορφή του είναι Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και η έδρα του βρίσκεται στα Ιωάννινα.
Το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου είναι μια ανοιχτή χερσαία περιοχή περίπου 900 τετρ. χιλ. που γεωγραφικά απλώνεται στις ορεινές περιοχές των νομών Ιωαννίνων, Άρτας και Τρικάλων. Στο Εθνικό Πάρκο έχουν οριοθετηθεί 4 διαφορετικές ζώνες προστασίας, με σκοπό να επιτευχθεί η προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και να γίνει ορθή διαχείριση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.
Ο Φορέας Διαχείρισης είναι η αρμόδια υπηρεσία για την προστασία και τη διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου. Ιδρύθηκε το 2009, ενώ στελεχώθηκε με προσωπικό τον Ιανουάριο του 2012. Διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο και εποπτεύεται από το Υπουργείο ΠΕ.Κ.Α. Η έδρα του βρίσκεται στα Ιωάννινα, ενώ υπό την εποπτεία του λειτουργούν κέντρα πληροφόρησης στην Πράμαντα, στους Χουλιαράδες, στην Άγναντα, στο Βουργαρέλι, στη Νεράιδα και στα Τρία Ποτάμια.
Ο σκοπός ιδρύσεως του Εθνικού Πάρκου είναι η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου σε τμήματα της περιοχής των ορεινών όγκων των Τζουμέρκων (Αθαμανικών Ορέων), του Περιστερίου (Όρους Λάκμος), της χαράδρας του ποταμού Αράχθου και της ενδιάμεσης αυτών περιοχής, που διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική, γεωλογική και εκπαιδευτική τους αξία. Ειδικότερα, επιδιώκεται η διατήρηση και ορθή διαχείριση των σπάνιων τοπίων, οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και πανίδας που απαντώνται στη συγκεκριμένη περιοχή καθώς και η θεσμοθέτηση διαδικασιών και μέτρων για την εξασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Στις αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης περιλαμβάνονται τα παρακάτω:
Η παρακολούθηση, επιτήρηση και φύλαξη του Εθνικού Πάρκου. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή επιστημονικού προγράμματος παρακολούθησης της κατάστασης του περιβάλλοντος. (Οδηγία 92/43ΕΟΚ, Οδηγία 79/409/ΕΕ). Η προστασία των σημαντικών βιοτόπων και των σπάνιων και απειλούμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας. Η προστασία και η διατήρηση της άγριας ζωής, του φυσικού τοπίου, της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής των μέτρων προστασίας. Ο σχεδιασμός και η παρακολούθηση της υλοποίησης έργων και εργασιών διαχείρισης για τους οικοτόπους, τα είδη και τους φυσικούς πόρους. Η προετοιμασία ολοκληρωμένου και επιστημονικά τεκμηριωμένου 5ετούς Διαχειριστικού Σχεδίου. Ο προγραμματισμός και η υλοποίηση σχεδίων διασφάλισης οικονομικών πόρων. Η υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης Η προσέλκυση και η πληροφόρηση επισκεπτών. Ο σχεδιασμός και η οργάνωση προγραμμάτων εθελοντών. Η έκδοση αδειών ξενάγησης / Χορήγηση σήματος ποιότητας. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση, πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του κοινού και η ενημέρωση των επισκεπτών και των χρηστών του Πάρκου. Η ενημέρωση και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο Ηπειρώτης Β' Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας, εκ μέρους της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος ο Σωτήρης Κολιούσης και εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αποδήμων Τζουμέρκων ο Χρήστος Λαναράς.

Παρέστησαν οι εκθέτες φωτογράφοι Κώστας Μαυροπάνος, Γιώργος Γερογιάννης, Στάθης Κουτσιαύτης και Δημήτρης Μπουντούρης.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές της έκθεσης και ιδιαίτερα στην Χρυσάνθη Ζέρβα και τον Γιώργο Γερογιάννη, που είχαν τον όλο συντονισμό και την γραμματειακή υποστήριξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: