powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Το αδιαχώρητο στην κοπή της ''Πίτα των Ηπειρωτών'' της 'Ένωσης Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου'' Το Κούγκι''



Δυστυχώς αποδείχθηκε πολύ μικρή, η  μεγάλη αίθουσα του οικήματος της Ένωσης Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου ''Το Κούγκι'', αλλά ούτε και ο προαύλιος χώρος στάθηκε αρκετός, για να φιλοξενήσει τους εκατοντάδες Ηπειρώτες και Ηπειρώτισσες, τους φίλους και τις φίλες της Ηπείρου και του Συλλόγου, που κατέφτασαν για να γιορτάσουν και ευχηθούν καλή χρονιά και να κόψουν την καθιερωμένη πατροπαράδοτη "Πίτα των Ηπειρωτών'', όπως κάνει εδώ και πολλά χρόνια το άξιο Δ.Σ. της Ένωσης, την  Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014. 

Και όλοι προέτρεψαν την Πρόεδρο της Ένωσης, την επόμενη εκδήλωση κοπής της Πίτας, να την διοργανώσει στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Αγίου Δημητρίου, για να χωρέσουν όλοι, ακόμη και αυτοί που δεν ήλθαν γιατί γνώριζαν από τις προηγούμενες χρονιές, ότι και φέτος θα δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.
Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου, ικανοποίησε τους διοργανωτές, τόσο την  εξαίρετη, αποτελεσματική και ουσιαστική και αυτό το δείχνουν τα αποτελέσματα, Πρόεδρο της ΄Ενωσης Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου Λίλιαν Παπαδοπούλου, και τα μέλη του Δ.Σ., που στην πλειοψηφία είναι γυναίκες(στο 7μελές Δ.Σ. οι 6 είναι γυναίκες και ο μόνος άνδρας είναι ο Αντιπρόεδρος, ο καταξιωμένος δάσκαλος χορών και Καθηγητής της τέως Γυμναστικής Ακαδημίας Ηλίας Δήμας),  όσο και όλους όσους εργάζονται στα τμήματα που λειτουργούν(χορευτικά, μουσικό, θεατρικό) γιατί χαίρουν της εκτίμησης των  Ηπειρωτών της περιοχής, αλλά και των κατοίκων, που μαζικά προσέρχονται στον Σύλλογο  και παρακολουθούν όλες τις εκδηλώσεις που είτε διοργανώνει η 'Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου, είτε συμμετέχει σε εκδηλώσεις άλλων Ηπειρώτικων Συλλόγων.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα Κάλαντα των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, που, υπό την καθοδήγηση της χοροδοδασκάλισας Τζένης Κωστούση, έψαλαν μαθητές  Δημοτικού Σχολείου, μέλη των παιδικών χορευτικών της Ένωσης, συνοδεία της κομπανίας ηπειρώτικης μουσικής του Κώστα Παππά.

Κατόπιν ακολούθησε το καλωσόρισμα της χοροδιδασκάλισας Τζένης Κωστούση, που αφού προσφώνησε τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους φορέων, παρέδωσε τη σκυτάλη στην Πρόεδρο Λίλιαν Παπαδοπούλου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό και ευχές για την καινούργια χρονιά, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή και ιδιαίτερα τους Αντιδημάρχους Αγίου Δημητρίου και τους δημοτικούς συμβούλους που τους συνόδευαν για την παρουσία τους και τη βοήθεια και συμπαράσταση  τους στον Σύλλογο,  και τον Αντιπρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστα Κωνή, για την εν γένει προσφορά, της κορυφαίας αποδημικής ηπειρώτικης οργάνωσης,  αλλά και της συμμετοχής της, στις  πετυχημένες εκδηλώσεις του Συλλόγου.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Ένωσης Λίλιαν Παπαδοπούλου, αναφέρθηκε στην δράση, το έργο του Συλλόγου και την κοινωνική του προσφορά, το χρόνο που πέρασε. Είπε χαρακτηριστικά, ότι η εποχή μας, εποχή οικονομικής κρίσης, έχει σε πολλή δύσκολη κατάσταση τα οικονομικά της Ένωσης, γιατί δεν υπάρχει βοήθεια από  πολιτιστικές επιχορηγήσεις, αλλά το Δ.Σ. δεν φείδεται κόπων και τα αποτελέσματα είναι τα ίδια και καλύτερα σε σύγκριση με το παρελθόν, που υπήρχε βοήθεια κρατική και ιδιωτική. Πέραν τούτου, τώρα, είπε η Πρόεδρος, έχουμε αναπτύξει και μια σειρά δράσεων κοινωνικής προσφοράς σε συνεργασία με τις Δημαρχιακές αρχές Αγίου Δημητρίου και είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα των δράσεων μας, που χαίρουν της εκτίμησης των κατοίκων της περιοχής.

Κατόπιν, μετά την ευλογία της Πίτας, από τον ιερέα της ενορίας, που είναι το οίκημα της 'Ένωσης, η Πρόεδρος, κατά τα πατροπαράδοτα έκοψε την Πίτα, την οποία  κατασκεύασε και προσέφερε μία γυναίκα μέλος του Συλλόγου.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, εκ μέρους της Δημάρχου Αγίου Δημητρίου Μαρίας Ανδρούτσου, οι,  Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δημήτρης Γαβαλάς και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόεδρος της Αδελφότητας Αποδήμων Κραψιτών Ιωαννίνων Ελένη Καντζέλη, αναφέρθηκαν περιληπτικά στην προσφορά του Συλλόγου στην τοπική κοινωνία, όπως αυτοί την εισπράττουν και δήλωσαν ότι, ως Δημοτική Αρχή, θα είναι πάντα δίπλα στις προσπάθειες των Ηπειρωτών της περιοχής και θα συνδράμουν με κάθε πρόσφορό μέσο.

Ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος  Κώστας Κωνής, στη συνέχεια πήρε το λόγο και  αφού συνεχάρει το Διοικητικό Συμβούλιο για το πλούσιο και αποτελεσματικό έργο του, τόνισε την αξία της προσφοράς τους στην δύσκολη αυτή περίοδο της κρίσης. Τους κάλεσε, σε συνεργασία με την ΠΣΕ να προωθήσουν παραπέρα τις δράσεις τους, δηλώνοντας ότι η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών θα είναι δίπλα τους.

Ακόμη αναφέρθηκε στα προβλήματα που απασχολούν σήμερα την πατρώα γη και που έχουν να κάνουν με την υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου των Ηπειρωτών εξαιτίας της κρίσης, με την μεγάλη αύξηση της ανεργίας, που οδηγεί την 'Ήπειρο να είναι πρώτη σε ποσοστό ανέργων πανελλαδικά, την αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή, από την ελλειπή φρούρηση των παραμεθορίων περιοχών και την μεγάλη ανασφάλεια που έχει καταλάβει τους κατοίκους, εξαιτίας της δράσης των λαθρέμπορων ναρκωτικών και της παρεμβατικής συμπεριφοράς των λαθρομεταναστών, που εισέρχονται από την Αλβανία. Αναφέρθηκε στις Πρωτοβουλίες και δράσεις της ΠΣΕ για τους κατοίκους της Ηπείρου, σε αυνεργασία με το αποδημικό κίνημα και τους τοπικούς φορείς της Ηπείρου.
Τέλος, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να παραστούν, στην μεγάλη εκδήλωση της Ηπειρώτικης Αποδημίας ''Η Πίτα του Ηπειρώτη 2014'', που διοργανώνει η ΠΣΕ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας , την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014, στις 10.00΄η ώρα το πρωί, με την συμμετοχή δεκάδων χορευτικών απ' όλους τους Ηπειρώτικους Συλλόγους της Χώρας, αλλά και καταξιωμένων Ηπειρωτών μουσικών.
Βέβαια παρά την άρνηση σου, μετά την επιμονή όλων των παρευρισκομένων, ο πρώην Υπουργός και από τους πρωτεργάτες στήριξης της Ένωσης διαχρονικά, αλλά και σήμερα, Αλέκος Παπαδόπουλος, απήυθυνε ευχές και χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους και τους απόδημους Ηπειρώτες, αναφερόμενος στις δυσκολίες για την Χώρα μας και τον ελληνικό λαό, εξαιτίας της κρίσης, μια κρίση που είναι εν εξελίξει όπως τόνισε, καλώντας όλους μας να δουλέψουμε για να έλθουν ευνοϊκότερε μέρες για τη Χώρα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός των προαναφρερόμενων, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν.Σμύρνης - Π.Φαλήρου Κλαίρη Δεληγιάννη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Γλυφάδας Γρηγόρης Ζιάκας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αρτέμιδας Δονάτος Γκέλιας, οι Πρόεδροι των Αδελφοτήτων, Δεσποτικού Ιωαννίνων Νίκος Κακαϊδής, Ρωμιάς Πρέβεζας Χριστόφορος Ευθυμίου, Συρράκου Ηλίας Δήμας, Στρατινίτσας Πωγωνίου Νίκος Κοτσίνης, Κερασοβιτών Πωγωνίου Φίλιππος Μπότος, η Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργκάνας Ρούλα Χίνου,  εκπρόσωποι  πολιτιστικών και άλλων φορέων της πόλης του Αγίου Δημητρίου και  εκπρόσωποι αποδημικών οργανώσεων κατοίκων της περιοχής, που προέρχονται από άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Ακολούθησε  η διανομή σε όλους τους καλεσμένους, νοστιμότατων σπιτίσιων παραδοσιακών πιτών  και άλλων εδεσμάτων, που έφτιαξαν για την εκδήλωση αυτή οι Ηπειρώτισσες νοικοκυρές, μέλη του συλλόγου, και Ηπειρώτες αρτοποιοί της περιοχής.

Το τσίπουρο και το κρασί από τη Ήπειρο έρρευσαν χωρίς περιορισμό και  συνετέλεσαν ώστε το γλέντι που ακολούθησε, συνοδεία της ηπειρώτικης κομπανίας του κλαρινίστα Κώστα Παππά, με τραγουδιστή τον εξαίρετο μουσικάνθρωπο και ειδικό της πεντατονίας, δάσκαλο μουσικής και μαέστρο Βαγγέλη Κώτσου, τον Γιάννη Κατσή στο λαούτο, τον Βασίλη Κίσσα στο βιολί και τον Τρύφωνα Σωτηρόπουλο στο ντέφι, να κρατήσει μέχρι αργά.

Και του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: