powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

«Επιστροφή» στον ΟΑΕΕ 60.000 ασφαλισμένων από ΙΚΑ και ΟΓΑ


Προσωρινή λύση στα μεγάλα ταμειακά προβλήματα που έχει ο Οργανισμός Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα δοθεί με διεύρυνση της ασφαλιστικής του βάσης, αποφεύγοντας νέες μειώσεις συντάξεων ή αυξήσεις εισφορών σε όλους.
Ειδικότερα, επαναφέρονται στον ΟΑΕΕ από τον ΟΓΑ και το ΙΚΑ περίπου 60.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι, είτε είχαν παραχωρηθεί με διαδοχικές ρυθμίσεις, είτε είχαν αφεθεί σε ένα θολό καθεστώς ασφάλισης.
Πρόκειται για 16 κατηγορίες ασφαλισμένων που είχαν εξαιρεθεί προκειμένου να ελαφρυνθούν από το υψηλό ασφάλιστρο. Σημειώνεται ότι το μέσο ετήσιο ασφάλιστρο στον ΟΓΑ δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ, ενώ στον ΟΑΕΕ ανέρχεται στα 3.500 ευρώ.
Μεταξύ άλλων, οι ιδιοκτήτες ταξί μπορούσαν να σταματήσουν να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, εάν μεταβίβαζαν το Δ.Χ. αυτοκίνητό τους σε ανήλικο τέκνο.


Στη συνέχεια μπορούσαν να ασφαλιστούν ως κάτοχοι αγροτικής περιουσίας, εξακολουθώντας να οδηγούν  ταξί.
Με τη διεύρυνση της ασφαλιστικής του βάσης, επαναφέροντας από ΟΓΑ και ΙΚΑ τους περίπου 60.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι είτε είχαν παραχωρηθεί με διαδοχικές ρυθμίσεις, είτε είχαν αφεθεί σε ένα θολό καθεστώς ασφάλισης, θα επιχειρηθεί η τόνωση των εσόδων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το μεγαλύτερο ποσοστό των 60.000 αυτών ασφαλισμένων που επιστρέφουν στον ΟΑΕΕ, ήταν και παλιότερα ασφαλισμένο στον οργανισμό όμως με διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να ελαφρυνθεί ο ασφαλιζόμενος από το υψηλό ασφάλιστρο, είχαν πάει σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ.
 Όσοι ασφαλισμένοι επιστρέψουν στον ΟΑΕΕ από τον ΟΓΑ θα έχουν την ίδια ασφαλιστική κλάση αυτό έγινε γνωστό μετά και από την ουσιαστική επιβεβαίωση του υπουργού Εργασίας .
Η μεταφορά των ασφαλισμένων θα γίνει αφού θα καταργηθεί όπως όλα δείχνουν η απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ των επαγγελματιών που έχουν έδρα κάτω από 2000 κατοίκους.
Ο υπουργός Εργασίας, για μια ακόμη φορά, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί το μέτρο για την επιβολή τέλους στο δύο τοις χιλίοις στο τζίρο των επιχειρήσεων, «θα ήταν ότι χειρότερο να εφαρμόσουμε κάτι τέτοιο τη στιγμή που θέλουμε να δημιουργήσουμε επενδυτικό κλίμα» είπε.
Αντιθέτως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενταχθούν τελικά στον ΟΑΕΕ ασφαλισμένοι που σήμερα είναι στον ΟΓΑ αξιοποιώντας τις ρυθμίσεις που ισχύουν για περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους. 
Ανέφερε όμως ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο η ασφαλιστική κλάση εκείνων που θα μεταφερθούν, θα είναι η ίδια με αυτή που πληρώνουν σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: