powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Αναγκαίος ο συντονισμός και η κλιμάκωση του Αγώνα, ενάντια στην εκτροπή του Αώου ποταμού. Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος πρωτοστάτησε στην εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών για την προστασία του Αώου, που διοργανώθηκε στην Αθήνα, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013




Δελτίο Τύπου

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, με ομόφωνο ψήφισμά της, από την πρώτη στιγμή τάχθηκε κατηγορηματικά ενάντια στη μεθοδευόμενη μερική εκτροπή του Αώου που θυσιάζει το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον για χάρη του Μολώχ της κερδοσκοπικής λεηλασίας.
Ο κορυφαίος φορέας της Ηπειρωτικής Αποδημίας διαχρονικά πρωτοστατεί στους αγώνες για την προστασία συνολικά των υδάτινων πόρων που αποτελούν σημαντικότατα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου. Από τον Αώο και τον Καλαμά, σε Άραχθο, Αχέροντα, Λούρο, Παμβώτιδα και Αμβρακικό, η Π.Σ.Ε. στηρίζει και συμμετέχει στους αγώνες ενάντια στη διαρκή περιβαλλοντική επιβάρυνση, ενάντια στις διαδοχικές απόπειρες εμπορευματοποίησης. 


Κι είναι για αυτό που έθεσε υπό την αιγίδα της την εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία του Αώου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στο χώρο «ΤΗΕ ΒΟΧ» στην Αθήνα. Η εκδήλωση περιλάμβανε αναλυτική ενημέρωση από τους εκπροσώπους της Κίνησης για το ιστορικό, τα πεπραγμένα της και τις εξελίξεις στην επιχειρούμενη εκτροπή, προβολή τριών ντοκιμαντέρ για τον Αώο, συζήτηση καθώς και την εξαίρετη έκθεση φωτογραφίας της ομάδας
FASMA με τίτλο «Βοβούσα - μοναδική αλλά όχι μόνη¨.
Η πολυπρόσωπη εκπροσώπηση του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. στην εκδήλωση επιβεβαιώνει τη σημασία του αγώνα ενάντια στην εκτροπή του Αώου για τους απόδημους Ηπειρώτες. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Π.Σ.Ε. Κώστας Κωνής, ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Δόσης, ο Έφορος Πολιτισμού Αλέξανδρος Λαμπρίδης, ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Κώστας Ζηκόπουλος και ο Διονύσης Τσούτσης, μέλος του Δ.Σ..
Από μέρους της Πανηπειρωτικής τον χαιρετισμό απεύθυνε ο Έφορος Πολιτισμού Αλέξανδρος Λαμπρίδης που ανέπτυξε διεξοδικά τη θέση, τη στάση και τους αγώνες της Π.Σ.Ε. για τον Αώο και ευρύτερα για τους υδάτινους πόρους και το περιβάλλον της Ηπείρου, αναφέρθηκε στη σημαντική προσφορά της Κίνησης Πολιτών στο έναυσμα και την πολύτροπη τεκμηρίωση του αγώνα και εστίασε ιδιαίτερα στην ανάγκη ο αγώνας αυτός να κοινωνικοποιηθεί, να μαζικοποιηθεί, να συνενώσει όλους όσοι αντιτίθενται στα σχέδια εκτροπής σε ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο αντίστασης για να αποκτήσει έτσι αποτελεσματικότητα και νικηφόρα προοπτική.
Σε αυτή την κατεύθυνση η Πανηπειρωτική θεωρεί επιτακτική την ανάγκη άμεσου συντονισμού των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την εκφρασμένη αντίθεση στο επιχειρούμενο έργο (Δήμοι Κόνιτσας, Ζαγορίου, Ιωαννίνων), του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου, Αώου και Πίνδου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του παραρτήματος Ηπείρου του Τ.Ε.Ε., των Κινήσεων Προστασίας των υδάτινων πόρων της Ηπείρου καθώς και των πολιτών που κινητοποιούνται. Η Π.Σ.Ε. δηλώνει, παράλληλα, την απόφασή της να πρωτοστατήσει, ενεργοποιώντας πρώτα από όλα τα μέλη της- τις Αδελφότητες, τις Ομοσπονδίες, τους απόδημους Ηπειρώτες. Ο αγώνας ενάντια στην εκτροπή του Αώου είναι και δικός τους αγώνας.
Ο Έφορος Πολιτισμού της Π.Σ.Ε. κατέληξε αποτυπώνοντας ανάγλυφα τη σημασία των «πέντε ποταμών» για την Ήπειρο με το ποίημα του Ηπειρώτη ποιητή Γιάννη Ζαρκάδη «Βορειοδυτικά»:
«Αώος, Άραχθος, Αχέροντας, Καλαμάς και Λούρος
Διανυκτερεύοντα φαρμακεία της πατρίδας».
Με τους στίχους αυτούς δόθηκε η σκυτάλη στο πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» που τραγούδησε Ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια για τα ποτάμια και τα νερά, ανθολογώντας ένθετα στίχους Ηπειρωτών ποιητών για τα ποτάμια ένα πρόγραμμα που ενθουσίασε το ακροατήριο.

Aθήνα 25 Νοεμβρίου 2013


Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ



 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: