powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Μερόπη Τζούφη: Συστήνονται Περιφερειακές Διοικήσεις Τομέων Ψυχικής Υγείας


Για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μεταρρυθμίσεις στη διοικητική οργάνωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, τοποθετήθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη σε ραδιοφωνική συνέντευξη.
Ο χώρος και οι υπηρεσίες της ψυχικής υγείας έχουν πληγεί περισσότερο από άλλους τομείς υγείας με τραγικές συνέπειες για την υγεία και τη φροντίδα των ανθρώπων με ψυχικά προβλήματα αλλά και για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτές. Στόχος της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας, σημείωσε, είναι  ένας αξιοπρεπής στρατηγικός σχεδιασμός του συνόλου των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αποδοτικός προς όφελος των ασθενών σε βάθος χρόνου.
Η συνεχής μετατόπιση της ψυχιατρικής φροντίδας από τα ψυχιατρικά άσυλα και νοσοκομεία στην παροχή κοινοτικού τύπου περίθαλψης, καθώς έχει καλύτερα αποτελέσματα στην ποιότητα της ζωής των ασθενών, στο σεβασμό των δικαιωμάτων τους, και στη δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς ζωής βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής του υπουργείου.


Με το νομοσχέδιο, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, συστήνονται Περιφερειακές Διοικήσεις Τομέων Ψυχικής Υγείας, που θα έχουν την έδρα τους στις Υγειονομικές Περιφέρειες, ως ένας ενδιάμεσος διοικητικός φορέας μεταξύ των Τομέων Ψυχικής Υγείας και της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Η δημιουργία του αποκεντρωμένου ενδιάμεσου διοικητικού φορέα, δηλαδή του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρέχει στους Τομείς τη δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις, εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα των Υγειονομικών Περιφερειών να παρέχουν διοικητική υποστήριξη ως εκ του ρόλου τους, και επιτρέπει στην Κεντρική Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας να επιλαμβάνεται του επιτελικού ρόλου που της αναλογεί. Αυτό θα αποτελέσει σημαντικό  βήμα προς την αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση της ψυχικής υγείας και θα συμβάλει στην καλύτερη εφαρμογή της τομεοποιημένης λειτουργίας όλων των υπηρεσιών, κατέληξε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: