Tην έναρξη συνεργασίας της Περιφέρειας Ηπείρου με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσαν σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Πρύτανης κ. Περικλής Μήτκας.
Η συνεργασία αφορά την επιστημονική στήριξη της Περιφέρειας σε θέματα αναστηλώσεων, κατολισθήσεων, εργαστηρίων κλπ. μέσω της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ..
Οι λεπτομέρειες συζητήθηκαν σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια και αφού είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Πρύτανη με τον Περιφερειάρχη, με αφορμή την πτώση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν από το Α.Π.Θ. εκτός του Πρύτανη, ο Kοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Κωστής Κατσάμπαλος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Χρήστος Αναγνωστόπουλος και η Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Αποκατάστασης Μνημείων κ. Αλέκα Αλεξοπούλου. Από την Περιφέρεια, παρέστη ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξ. Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Β. Ψαθάς και τεχνικοί της Περιφέρειας που εργάζονται στον τομέα αναστήλωσης μνημείων.
Σε πρώτο στάδιο θα εξεταστεί η κατάσταση των μονότοξων γεφυριών της Ηπείρου- πλην της Πλάκας για το οποίο ήδη εργάζεται η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου- ήτοι Άρτας, Κόνιτσας, Ζαγορίου, Βωβούσας καθώς επίσης και η δυνατότητα αποκατάστασης του ιστορικού γεφυριού Κοράκου. Σε δεύτερο στάδιο θα παρασχεθεί η συνδρομή, μέσω του επιστημονικού δυναμικού του Α.Π.Θ., των μεταπτυχιακών φοιτητών και των εργαστηρίων του και για άλλες δράσεις που απαιτούνται σε μνημεία ή και για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, δήλωσε τα εξής:
"Είναι μεγάλη τιμή που συναντηθήκαμε σήμερα με μια αντιπροσωπεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με σκοπό να μας βοηθήσουν σε προβλήματα σε μνημεία της περιοχής που, όπως γίνεται καθημερινά γνωστό από τα αιτήματα που στέλνουν Δήμαρχοι της Ηπείρου, αντιμετωπίζουν προβλήματα. Θα υπογράψουμε μια προγραμματική σύμβαση ώστε να στηριζόμαστε επιστημονικά και να μας δίνονται οι πρέπουσες συμβουλές μέσα από τη δομή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Θέλω να τους ευχαριστήσω για αυτή την πρωτοβουλία. Εμείς οι Ηπειρώτες πάντα τιμάμε τους ανθρώπους που βοηθάνε τον τόπο. Εμείς έχουμε υποχρέωση, παρά που δεν είναι δική μας άμεση αρμοδιότητα, να βοηθήσουμε όπως κάνουμε πάντα για την περιοχή μας".
Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Περικλής Μήτκας δήλωσε τα εξής:
"Με μεγάλη χαρά ήρθαμε σήμερα στα Γιάννενα. Τώρα πια τα Γιάννενα και η Ήπειρος είναι πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη. Θέτουμε το βαρύ οπλοστάσιο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ στη διάθεση της Περιφέρειας και των υπηρεσιών της Ηπείρου. Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, το επιστημονικό δυναμικό, μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθηγητές και προπτυχιακούς φοιτητές να βοηθήσουμε με συμβουλές ή λύσεις, όποτε χρειαστεί, στους μηχανικούς της Περιφέρειας για την αποκατάσταση και τη συντήρηση μνημείων, αλλά και την αποτροπή καταστροφών. Όλοι συμφωνούμε ότι τα μνημεία του τόπου πρέπει να τα διαφυλάξουμε, να τα αναδείξουμε. Είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά. Οι μηχανικοί του ΑΠΘ αλλά και άλλοι πιθανόν επιστήμονες θα βοηθήσουν όσο μπορούν".
ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου