Αριθ. Πρωτ. 2621 Αθήνα 2-03-2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2015
Μια μουσικοχορευτική πανδαισία, με τον ανθό της μουσικής και χορευτικής Ηπειρώτικης παράδοσης, σε μια από τις πιο όμορφες εικόνες της διαχρονικά, έζησαν οι θεατές της «ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» την Κυριακή 1η Μαρτίου στο Στάδιο Ειρήνης κα Φιλίας. Χιλιοι επτακόσιοι χορευτές, ογδόντα χορευτικοί όμιλοι, οκτώ κομπανίες, εκατό χορωδοί, μέλη πολυφωνικών ομίλων και σπουδαίοι τραγουδιστές συνέθεσαν ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα τεσσάρων ωρών, πιο πλούσιο παρά ποτέ.
Η κορυφαία ετήσια εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες Αδελφότητες, Συλλόγους, Ενώσεις, Ομοσπονδίες, προσελκύοντας χιλιάδες θεατές, αποτελώντας το μεγαλύτερο Ηπειρώτικο αντάμωμα στην Αθήνα. Η μαζικότητά της αλλάζει, ακολουθώντας τις γενικότερες αλλαγές στην περίοδο της βαθιάς κρίσης, ωστόσο η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» διαχρονικά αποτελεί, έτσι και σήμερα, τη μεγαλύτερη γιορτή της παράδοσης πανελλαδικά.
Μια γιορτή που φέτος ξεκίνησε πιο εντυπωσιακά παρά ποτέ άλλοτε. Στη σκηνή ο πρωτομάστορας Ναπολέων Δάμος να γυρίζει το εναρκτήριο, καθηλωτικό μοιρολόι σε πωγωνίσιο χορό και από την απέναντι θύρα να ξεχύνονται σιγά σιγά με διπλοκάγκελο οι χιλιάδες χορευτές, να βγαίνουν και να βγαίνουν ατελείωτοι, μέχρι που ο χώρος πλημμύρισε από τις παραδοσιακές φορεσιές τόσων περιοχών της Ηπείρου κι εκείνη τη στιγμή, όταν η Παραδοσιακή Χορωδία της Π.Σ.Ε. αρχίζει να τραγουδά το αέναο κάλεσμα της παράδοσης – το «εμπάτε αγόρια στο χορό, κορίτσια στα τραγούδια» - εκείνη την ώρα, εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια των παιδικών χορευτικών να εισέρχονται για να πάρουν τη θέση τους στην καρδιά του χορού.
Εκ μέρους της Π.Σ.Ε. χαιρετισμό απηύθυνε ο Α’ Αντιπρόεδρος Σωτήρης Κολιούσης, πλαισιωμένος από τα μέλη του Δ.Σ., αναφερόμενος σε διαχρονικά, ιδιαίτερα επικαιροποιημένα στην εποχή της κρίσης, αιτήματα της Ηπειρώτικης Αποδημίας καθώς και στο αξιακό περιεχόμενο της δράσης της. Όπως τόνισε, η «Πίτα του Ηπειρώτη 2015» αφιερώθηκε στα Ηπειρώτικα Γεφύρια και στον αγώνα για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας καθώς και για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. “Θεωρούμε ότι ο πολιτισμός είναι ανάγκη, δεν είναι κάποια πολυτέλεια. Η διατήρηση της παράδοσης είναι υποχρέωση μας. Αν δεν την υπερασπιστούμε μεις, ποιόν περιμένουμε να το προσπαθήσει; Απαιτούμε και τα μουσικά σχήματα να σέβονται την παράδοση τόσο στη σύνθεση των οργάνων όσο και στα ακούσματα. Αυτό τον χαρακτήρα με κόπο πολύ κρατάει και η χρονιάτικη εκδήλωση μας 30 χρόνια τώρα! Βοηθήστε μας να την κάνουμε καλύτερη! Υποσχόμαστε ότι όσες πιέσεις και να δεχθούμε, όσες προσπάθειες και να κάνουν για να ενοποιηθούμε, να ενιαιοποιηθεί ο πολιτισμός μας, να χάσει τις ιδιαιτερότητες του, εμείς θα ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ, ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ”.
Μετά την κοπή της Πίτας ακολούθησε βράβευση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη διαχρονική του προσφορά αλλά και την προσφορά του επιστημονικού του κύρους για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας.
Από εκεί και πέρα, το γαϊτανάκι των τραγουδιών και των χορών να αρχίζει να ξεδιπλώνεται το ίδιο πλούσιο και ατελείωτο όσο και η τόσο πρωτότυπη είσοδος των χορευτών στο χώρο. Με την εθελοντική συμμετοχή των κομπανιών των Κώστα Βέρδη, Θοδωρή Γεωργόπουλου, Λευτέρη Γκιώκα, Δημήτρη Ζιάγκα, Τάσου Μαγκλάρα, Ηλία Πλαστήρα, των «Λαλητάδων», των δεξιοτεχνών Ναπολέοντα Δάμου και Θωμά Λώλη, των ερμηνευτών Σάββα Σιάτρα, Αντώνη Κυρίτση, Κώστα Τζίμα, Κώστα Μήτση, Κώστα Λεοντίδη, της Παραδοσιακής Χορωδίας και του Εργαστηρίου Πολυφωνίας της Π.Σ.Ε., των πολυφωνικών ομίλων Άνω Πωγωνίου και του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης ήταν φέτος πιο πλούσιο και ποιοτικό εδώ και πολλά χρόνια.
Ξεχωριστές στιγμές, οι μουσικές σπονδές στη μνήμη δύο κορυφαίων της Ηπειρώτικης παράδοσης που «χάθηκαν» πρόσφατα, όταν ο Ναπολέων Δάμος συνόδευσε τον Κώστα Τζίμα σε ένα τραγούδι του Αλέκου Κιτσάκη και όταν η κομπανία του Θοδωρή Γεωργόπουλου ερμήνευσε ένα τραγούδι του, σε πρώτη δημόσια εκτέλεση, αφιερωμένο στον Αχιλλέα Χαλκιά.
Κορυφαία στιγμή η ένθετη ενότητα «Ηπειρώτικες Γέφυρες στην Ελλάδα και τον κόσμο» που φέτος παρουσίασε την Όλυμπο Καρπάθου, αυτή την «κιβωτό της ζώσας παράδοσης», αυτό τον «άσβεστο φάρο του Λαϊκού Πολιτισμού στην άκρια του Αιγαίου.» Η Π.Σ.Ε καλωσόρισε στην «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» την Αδελφότητα Ολυμπιτών Καρπάθου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» με τον εντυπωσιακό χορευτικό της όμιλο και τους μουσικούς της Γιάννη Τσαμπανάκη, Νίκο Νικολάου, Γιώργο Αναστασιάδη, Ανδρέα Νταή. Οι ξενιτεμένοι Ολυμπίτες παρουσίασαν επάξια την παράδοσή τους και κέρδισαν τις καρδιές των ξενιτεμένων Ηπειρωτών με τις μουσικές και τους χορούς της, αφιερώνοντας και μαντινάδες όπως:
“Η Ήπειρος κι η Όλυμπος έχουν κοινά στοιχεία
γιατί είναι της παράδοσης τα πρότυπα σχολεία”
Η παρουσίαση της εκδήλωσης, από την ηθοποιό Τάνια Παλαιολόγου και τον Έφορο Πολιτισμού της Π.Σ.Ε Αλέξανδρο Λαμπρίδη που είχε και τη σκηνοθετική επιμέλεια, διανθίστηκε από ποιητικό, ιστορικό αναλόγιο για τα Ηπειρώτικα Γεφύρια.
Στην εκδήλωση την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, πλαισιωμένος από τον Υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουπλή και την αναπληρωτή Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τη Βουλή ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Μπαλάφας. Παραβρέθηκαν επίσης ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, οι βουλευτές Όλγα Γεροβασίλη και Μάριος Κάτσης (ΣΥΡΙΖΑ), οι Άννα Ασημακοπούλου και Γιάννης Τραγάκης (Ν.Δ.), η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) καθώς και σειρά άλλων εκπροσώπων φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πνευματικών ιδρυμάτων, πολιτιστικών συλλόγων κλπ.
Η μεγάλη γιορτή της Ηπειρώτικης παράδοσης κορυφώθηκε με καθολικό χορό όλων των χορευτών και πολλών θεατών, σε ένα ασφυκτικά πλημμυρισμένο αγωνιστικό χώρο, με χορούς Ηπειρώτικους που μας θέλουν όλους μαζί, τον ένα δίπλα στον άλλο, τον ένα μαζί με τον άλλο, όπως και οι φορείς της Ηπειρώτικης Αποδημίας, οι Αδελφότητες, οι Σύλλογοι, οι Ενώσεις, οι Ομοσπονδίες, η ίδια η Πανηπειρωτική, όπως και οι δύσκολοι καιροί μας.
Σε τέτοιους καιρούς, η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» φέτος δεν είχε κανένα οικονομικό χορηγό. Όλο αυτό το γενναιόδωρο πολυθέαμα, το μοναδικό πανόραμα της μουσικής και χορευτικής παράδοσης, στηρίχθηκε αποκλειστικά από την Π.Σ.Ε., τους Συλλόγους, την εθελοντική συμμετοχή όλων των μουσικών και χορευτών, καθώς και από τη χορηγία νερού από το «ΖΑΓΟΡΙ» και τη χορηγία επικοινωνίας της ERTOPEN. Τα «μεγάλα» μέσα Μαζικής ενημέρωσης (εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις) δεν καταδέχθηκαν να προβάλουν την εκδήλωση, η παράδοση δεν είναι εμπόρευμα προς πώληση. Συμφωνούμε μαζί τους.
Σε τέτοιους καιρούς, η Π.Σ.Ε απευθύνει κάλεσμα να γίνουμε όλοι μας χορηγοί και, σε πείσμα της κρίσης, οι εκδηλώσεις μας να γίνονται διαρκώς καλύτερες, διαρκώς πιο γενναιόδωρες. Η “ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ” είναι μια γιορτή όλων μας και μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη αλλά και τη συμμετοχή μας για τον καλύτερο συλλογικό σχεδιασμό της συνέχειάς της στο μέλλον.
Η Π.Σ.Ε., οι ξενιτεμένοι Ηπειρώτες, έχουν καταξιώσει την “Πίτα του Ηπειρώτη” σαν τη μεγαλύτερη γιορτή παράδοσης διαχρονικά αλλά και, τηρουμένων των αναλογιών, και στις μέρες μας. Η γιορτή γίνεται ακόμη και χωρίς καμία οικονομική στήριξη. Και θα γίνεται ακόμη καλύτερη στο μέλλον, γιατί είναι η γιορτή όλων των ξενιτεμένων παιδιών της Ηπείρου, των φίλων της Ηπείρου και της παράδοσης.
Το γραφείο Τύπου της ΠΣΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου