Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Δύο εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αρχαία Δωδώνη

 


Δύο εκδηλώσεις από το πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» θα υποδεχθεί φέτος το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης.

Πρόκειται για το θεατρικό «Οι παστρικές» στις 23 και 24 Ιουλίου και τη μουσική παράσταση «Το ρόδον της Ανατολής» στις 27 και 28 Αυγούστου.

– Οι παστρικές

21 και 22 Ιουλίου

• Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

Πρόκειται για μια παράσταση που συνδυάζει αποσπάσματα από τις Ικέτιδες του Αισχύλου, ιστορικά στοιχεία, μαρτυρίες, παραδοσιακά ακούσματα αλλά και πρωτότυπα κείμενα και τραγούδια, προκειμένου να φωτίσει το έπος της μετεγκατάστασης των νεαρών γυναικών που αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των προσφυγικού πληθυσμού.

Οι νεαρές χήρες, ανύπαντρες και ορφανές Μικρασιάτισσες, στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν την επαγγελματική αλλά και προσωπική «αποκατάστασή» τους στην πατριαρχική Ελλάδα του ’22, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από άντρες αλλά και ρατσισμού από Ελλαδίτισσες που τις βλέπουν ως αντίζηλες.

Τις αποκαλούν «παστρικές», όχι για να παινέψουν την αγάπη τους για τον καλλωπισμό και την καθαριότητα: εκείνα τα χρόνια στην Ελλάδα οι μόνες που –λόγω επαγγέλματος– πλένονταν συχνά ήταν οι πόρνες. Οι «τίμιες» γυναίκες δεν είχαν ανάγκη να «ξεπλυθούν» από καμιά «ντροπή»…


Συντελεστές

 

Κείμενο, σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη

 

Σκηνικά, κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρη

 

Μουσική σύνθεση, μουσική επιμέλεια: Αυγερινή Γάτση

 

Χορογραφία: Χριστίνα Σουγιουλτζή

 

Σκηνικά, φωτιστική εγκατάσταση: Στέλλα Κάλτσου

 

Ερμηνεύουν: Αυγερινή Γάτση, Κατερίνα Λυπηρίδου, Μαριλένα Μόσχου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Αμαλία Τσεκούρα.

 

Συμμετέχουν δύο μουσικοί.

 

– Το ρόδον της Ανατολής

 

27 και 28 Αυγούστου

 

• Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

 

Ένα έργο που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα του 1950 μέσα σε ένα κουπέ τρένου όπου συναντιούνται πρόσφυγες από διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Καππαδοκίας. Όπως συχνά συμβαίνει στα ταξίδια, οι επιβάτες αρχίζουν να αφηγούνται ιστορίες τόσο από την πατρίδα τους πριν τον ξεριζωμό όσο και από τις περιπέτειες της εγκατάστασής τους στην Ελλάδα.

 

Μέσα από πρωτότυπα τραγούδια και κείμενα ξεδιπλώνονται έξι ιστορίες ανθρώπων από τις οποίες ξεπροβάλλουν οι μνήμες και η νοσταλγία από την πατρίδα τους πριν τον ξεριζωμό, το περιπετειώδες ταξίδι στην Ελλάδα, τα προβλήματα της προσαρμογής και αφομοίωσής τους στο νέο περιβάλλον, αλλά και το πλήθος των θετικών επιδράσεων που προκάλεσε η έλευση των προσφύγων στην οικονομική και πνευματική ζωή της Ελλάδας.

 

Ο περιφερόμενος ελεγκτής εισιτηρίων είναι αυτός που μεταφέρει την οπτική των ντόπιων για τους Έλληνες της Ανατολής.

 

Συντελεστές

 

Τραγούδι: Μαρία Φαραντούρη

 

Σκηνοθεσία: Δέσποινα Σαραφείδου

 

Κείμενα, αφήγηση: Βασιλική Νευροκοπλή

 

Μουσική σύνθεση, μουσική διεύθυνση: Κυριάκος Καλαϊτζίδης

 

Σχεδιασμός ήχου: Λεωνίδας Παλάσκας

 

Φωτισμοί: Τηλέμαχος Ανδρεάδης

 

Μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς»: Βιολί: Κυριάκος Πετράς, Κανονάκι: Θανάσης Κουλεντιανός, Τραγούδι: Νίκος Ανδρίκος, Τσέλο: Χρήστος Συκιώτης, Λαούτο, κιθάρα: Θανάσης Βόλας, Ούτι, τραγούδι: Κυριάκος Καλαϊτζίδης, Κρουστά: Πέτρος Παπαγεωργίου, Πιάνο: Γιώργος Κοκκινάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου