Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Ηπειρώτικη Λαογραφία από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, το Σάββατο και Κυριακή 28 και 29 Απριλίου 2018, στο Ζάππειο Μέγαρο




Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια  Ηπείρου, διοργανώνει εκδήλωση-θεσμό στο πολιτιστικό κάδρο του τόπου, έχοντας διαχρονικά εντρυφήσει στις πολιτιστικές θεματικές εκδηλώσεις της ηπειρώτικης παράδοσης. Έτσι προσδιορίζει ένα ξεχωριστό πολιτιστικό λαογραφικό “κάδρο”, στον πιο εμβληματικό χώρο για τους απανταχού Ηπειρώτες, στο Ζάππειο Μέγαρο, την Ηπειρώτικη Λαογραφία. Σε μια πανελλαδική ερμηνευτική πρωτιά, με την συγκεκριμένη πολιτιστική εκδήλωση-πρόταση, το Σάββατο και Κυριακή  28 & 29 Απριλίου 2018, στο μοναδικό περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου.
Είναι μια κατάθεση στην επιστήμη της Λαογραφίας και μια διύλιση γνώσης και προσπάθειας, συνδυασμένη με την δυναμική συνέχεια.  Την δυναμική συνέχεια και το  πείσμα των Ηπειρωτών, απέναντι στο χωνευτήρι της παγκοσμιοποίησης , των πολλών αποδήμων Ηπειρωτών της ΠΣΕ σε όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, με το Ζάππειο Μέγαρο και με την αρωγή του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, του Μουσείου επαναστατικής Περιόδου και Αλή Πασσά, του Σωματείο των Ασημουργών Ιωαννίνων, του Λαογραφικού Συλλόγου ''Ρίζες'', της Λέσχη Αρχιμαγείρων, της Χορωδίας παραδοσιακής μουσικής της ΠΣΕ, τους λαϊκούς τραγουδιστές και οργανοπαίκτες, τα χορευτικά συλλόγων μελών της ΠΣΕ και πολλούς άλλους μεμονωμένους αρωγούς.
Η νοηματική κατεύθυνση της ιδιαίτερης αυτής προσπάθειας – εκδήλωσης για την Ηπειρώτικη Λαογραφία, παρουσιάζεται σε τρεις άξονες.
1) Λαογραφική έκθεση επιλεγμένων μουσειακών & συλλεκτικών αντικειμένων της Ηπειρώτικης Λαογραφίας.
2) Επιστημονική ερμηνεία - εξειδικευμένες εισηγήσεις διαλέξεις για την Ηπειρώτικη Λαογραφία και την δυναμική φυσική συνέχεια της.
3) Εκτίμηση της συλλεκτικής σημασίας δημιουργημάτων Ηπειρώτικης Λαογραφίας.
Σκοπός είναι η παρουσίαση της μοναδικής & ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομίας της Ηπειρώτικης Λαογραφίας, μιας ζώσας και δυναμικής υπόθεσης των Αποδήμων Ηπειρωτών ανά τον κόσμο.
Εμπνευστής και συντονιστής είναι η ΠΣΕ, ο θεσμικός θεματοφύλακας, το σημαντικότερο συλλογικό όργανο των αποδήμων Ηπειρωτών, σε συνεργασία με εθελοντές τους απόδημους και φίλους της Ηπείρου, τους ενεργούς πυλώνες οντότητες, Μουσεία, Πολιτιστικά ιδρύματα και οργανισμούς της Ηπείρου.
Η ξεχωριστή σημασία της Ηπειρώτικης Λαογραφίας.

Η Ηπειρωτική Λαογραφία από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος μονοσήμαντα ερμηνευμένη για τους σκοπούς μιας τέτοιας εκδήλωσης, στοχεύει στον επεξηγηματικό δρόμο της λαϊκής παράδοσης ενός τόπου και των ανθρώπων του.
Μιας γωνιάς της πατρίδας, με ασυγκράτητη έως και σήμερα αποδημία και μετανάστευση. Δηλαδή μια ισχυρή κοινωνιολογικά αντίφαση ανθρωπιστικών δεδομένων, που όμως πανηγυρικά διασώζεται έως σήμερα με την Ηπειρώτικη Λαογραφία ενεργή και με δυναμική συνέχειας και διάδοσης.
Μια ιδιαίτερη λαογραφία, με ρίζες τόσο σκληρές, όσο άγονα και σκληρά είναι τα βράχια του τόπου!
Οι Λαογραφικές “Ρίζες” είναι επίσης πλούσια ηθογραφικά ανθρώπινα τεκμήρια, που άντεξαν στην ξενιτιά και στην ερήμωση και σήμερα αντέχουν στο χωνευτήρι της παγκοσμιοποίησης.
Ηπειρώτικες Ρίζες, που βρίσκονται σε όλα τα μήκη και πλάτη αυτής της γης, ανεξάρτητα της Ηπείρου!
Λαογραφικά στοιχεία υλικά και άυλα, που όμως ακόμη βλασταίνουν και διατηρούν ένα ιδιαίτερο Ηπειρώτικο ηθογραφικό στοιχείο παράδοσης, συμπάτριωτισμού και συνέχειας. Παρουσιάζουν ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό εμφάνισης και διατήρησης, παραμένοντας κυρίαρχο σώμα της ευρύτερης Ελληνικής λαογραφίας, που έως σήμερα παρουσιάζεται. Είναι δηλαδή ένα μοναδικό δυναμικό στοιχείο, ένα θεματικό πλαίσιο της λαογραφίας, πολιτιστικά ιδιαίτερης βαρύτητας και συμμετοχής, στο μεγάλο σύνθετο κάδρο της Λαογραφίας.
Αποτύπωση. Ηπειρώτικα Λαογραφικά, στοιχεία-ενότητες-εκθέματα.
Για την αποτύπωση μιας τέτοιας εκδήλωσης, με σκοπό την παρουσίαση με επιστημονική εξήγηση, κρίνεται σημαντικό η επιλογή των ίσως πιο γνωστών και πιο αντιπροσωπευτικών στοιχείων της Λαογραφίας.
Η ομάδα εργασίας της Πανηπειρωτικης Συνομοσπονδίας Ελλάδος στην κατάρτιση της επιστημονικής άλλα και πολιτιστικής λαογραφικής τεκμηρίωσης μια τέτοιας εκδήλωσης, κατέληξε στα παρακάτω ισχυρά ενδεικτικά πολύτιμα - αντιπροσωπευτικά συλλεκτικά εκθέματα της Ηπειρώτικης Λαογραφίας.
Τα παρακάτω αντιστοιχίζονται με λαογραφικές ερμηνείες, με προβολές σπανίων εκθεμάτων, με επεξήγηση τεχνικών κατασκευής, σημαντικές ιστορικές αναφορές, πολιτιστικές δράσεις και συνεργασία φορέων.
Δηλαδή η εκδήλωση, ενσωματώνει μια δημιουργική αναζήτηση εκατοντάδων ετών, ανθρώπων και υλικών που προσπάθησαν και προσπαθούν και ακόμη σήμερα και συνθέτουν την Ηπειρώτικη Λαογραφία.
1) Παραδοσιακή Ηπειρώτικη φορεσιά - λαογραφική ερμηνεία της τοπικής ενδυμασίας. Οι φορεσιές που συνολικά θα εκτεθούν, σε κατασκευές και μοντέλα προσμετρούνται σε περίπου 30.
2) Κόσμημα η Χειροποίητη Δημιουργία/ες από την παγκοσμίως διαδεδομένη Ηπειρώτικη Αργυροχρυσοχοΐα – ερμηνεία της λαογραφικής παραδοσιακής τεχνικής, με ανάλυση επιρροών και στοιχείων του τόπου και περιόδων.
Ο αριθμός των υπόλοιπων προτεινόμενων εκθεμάτων για τον συγκεκριμένο χώρο μπορεί να συμπεριλάβει αριθμό ήδη γνωστών χαρακτηριστικών μουσειακών εκθεμάτων για παράδειγμα ή και εκθέματα που ακόμη δεν έχουν επίσημα προβληθεί.
3) Μουσικό ιδιωτικών συλλογών παραδοσιακών Μουσικών, στοιχείο της Ηπειρώτικης παράδοσης. Μια επεξηγηματική διαδρομή από την μελωδία, στην κατασκευή και διάδοση των παραδοσιακών ήχων.
4) Λαϊκό παραδοσιακό τραγούδι που έχει διασωθεί από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα έως σήμερα. Ανάλυση λογοτεχνικών ερεθισμάτων, με κοινωνικά και εμπνευσμένα από την φύση στοιχεία, ντυμένα με μελωδίες και ρυθμό που συνδυάζονται με το χορό. Πρώτη ερμηνεία μουσικού κομματιού, πρώτη κυκλοφορία.
5) Αντικείμενα σύμβολο καθημερινότητας, όπως αργαλειός. παλαιά κεραμικά, νομίσματα, εργαλεία, υφαντά, όπλα, μαχαίρια
Μια συμβολική ερμηνεία συγκρουόμενη με την σημερινή σύνθετη καθημερινότητα, όμως συνδεδεμένο με τις ηθικές αξίες της κοινωνίας και Ηπειρώτικης παράδοσης.
6) Πλούσιο οπτικό υλικό ιδιωτικής συλλογής σε υψηλή ανάλυση σε διαρκή προβολή σε VIDEO WALL με ερμηνευτική εξήγηση και λαογραφική προσέγγιση των εκθεμάτων.
7) Παραδοσιακές Ηπειρώτικες Συνταγές.
Όλες οι παραπάνω ενότητες με την ερμηνευτική συντονιστική προσπάθεια της εισηγητικής ομάδας της Πανηπειρωτικής Σ.Ε., πλαισιώσουν την πολιτιστική εκδήλωση της Πανηπειρωτικης Συνομοσπονδίας Ελλάδος ''Ηπειρώτικη Λαογραφία''.
Απόδοση της εκδήλωσης.
Η ενσάρκωση και σηματοδότηση της εκδήλωσης στο κοινό, θα αποδοθεί συνδυαστικά με πλούσιο οπτικό υλικό, σπάνια μοναδικά εκθέματα, σε χώρο άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ήπειρο.
Η αποτύπωση της εκδήλωσης στο κοινό, θα συνδυαστεί με τα τα συλλεκτικά εκθέματα, ενότητες που είναι η σύνδεση της Ηπειρώτικης λαϊκής παράδοσης του επεξεργασμένου μόχθου ζωής με τις:
1) στοχευόμενες εισηγήσεις ειδικών Πανεπιστημιακών Λαογραφίας,
2) των τοπικών Μουσείων και Πολιτιστικών Ιδρυμάτων - Συλλόγων,
3) των λαογραφικών συλλόγων διατήρησης των τεχνικών και κατασκευής τοπικών ενδυμασιών, παραδοσιακών συλλεκτικών φορεσιών
4) των δασκάλων παραδοσιακών χορευτικών, των μουσικών, με πνευστά, έγχορδα και κρουστά υφαίνοντας μουσικά την λαογραφία με τα παραδοσιακά ακούσματα, που περιγράφουν συναισθήματα,
5) των Ηπειρωτών με ιδιωτικές συλλογές λαογραφικών θησαυρών και τέλος
6) των αποδήμων Ηπειρωτών θεματοφυλάκων της παράδοσης, των απλών ανθρώπων με μαρτυρίες της ηπειρώτικης αποδημίας, με μνήμες και ιστορίες των προγόνων τους, συμπληρώνοντας την εικόνα και ήχο του ξεχωριστού ογκώδους πολιτιστικού κεφαλαίου της πατρίδας, που ξεφυλλίζει μεθοδικά η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, με επιλεγμένους συντελεστές-διοργανωτές για την Ηπειρωτική Λαογραφία!!!
Πρόγραμμα Ηπειρώτικης Λαογραφίας Ζάππειο Μέγαρο 2018
Σάββατο 28  Απριλίου 2018
Πρωί
10:45' - 11:25'. Δημοσιογραφική Παρουσίαση,
11:30΄ - 12:00' Επίσημα Εγκαίνια έναρξη κόψιμο κορδέλας, μικρή περιήγηση στο χώρο.
Έκθεση ανοικτή μετά τις 12.00' με ελεύθερη είσοδο.
Ηπειρώτικη μουσική από παραδοσιακή ηπειρώτικη ζυγιά και απόδοση χορών.
12:05' - 12:30΄. 1ον Χορευτικό Συλλόγου Ηπειρωτών
12:30΄ - 13:00΄ 2ον Χορευτικό Συλλόγου Ηπειρωτών
12:30' - 13:00' Λέσχη Αρχιμαγείρων “Παραδοσιακή Πίτα”
Σαββάτο 28  Αυγούστου, απόγευμα. Έκθεση Ανοικτή μέχρι τις 22.00'.
Ηπειρώτικη μουσική από παραδοσιακή ηπειρώτικη ζυγιά και απόδοση χορών.
19:00' - 19:30΄  3ον Χορευτικό Συλλόγου Ηπειρωτών
19:30'  - 20:00΄ 4ον Χορευτικό Συλλόγου Ηπειρωτών
Κυριακή 29  Απριλίου 2018. Πρωί
Έκθεση ανοικτή από 10.00' πρωϊνή, με ελεύθερη είσοδο.
Κυριακή 29  Απριλίου. Απόγευμα
Έκθεση Ανοικτή με ελεύθερη είσοδο.
18:30' - 19:15'  Συνάντηση Συντελεστών
19:15' - 19:20΄ Χαιρετισμός Προέδρου ΠΣΕ
19:20' - 19:30' Χαιρετισμοί Επισήμων
19:35΄ - 20:45' Ομιλίες Τοποθετήσεις
20:45΄ - 21:00΄ Πρώτη ερμηνεία.
20:45΄ - 21:00΄ Μπουφές Εδέσματα
20:45΄ - 21:00΄ Εκτίμηση Συλλεκτικών αντικειμένων
21:00΄ - 21:15΄ Κλείσιμο Εκδήλωσης
Συντελεστές
Διοργανωτής
Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος
Συντονιστής-Υποστηρικτής
Επιτροπή Ολύμπιων Κληροδοτημάτων –Ζάππειο Μέγαρο
Συνδιοργανωτής
Περιφέρεια Ηπείρου
Υποστηρικτές
* Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τμήμα Λαογραφίας
* Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς
* Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας Ιωαννίνων
* Λαογραφικός Σύλλογος “Ρίζες”
* Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου - Φώτης Ραπακούσης
* Σωματείο Ασημουργών Ιωαννίνων
* Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος
* Χορευτικά και Διδάσκαλοι Παραδοσιακών Χορών της Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος
* Διδάσκαλοι, Χορωδίας Παραδοσιακής Χορωδίας & Εργαστηρίου Πολυφωνίας της Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος
* Παραδοσιακοί Καλλιτέχνες Ηπειρωτικών μουσικών
* Ομοσπονδίες, Αδελφότητες, Σύλλογοι και Ενώσεις Αποδήμων Ηπειρωτών, μελών της Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος
* Εταιρίες Δημοπρασιών Συντελεστής – Υποστηρικτής
* Οι χιλιάδες Απόδημοι Ηπειρώτες & Πολιτιστικοί Σύλλογοι που στηρίζουν την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος
Για όλους τους Ηπειρώτες, την Ελλάδα τις αξίες και παραδόσεις, για ένα από τα μεγαλύτερα και βαρύτερα κεφάλαια της
Λαογραφίας της πατρίδας μας, που δυναμικά διατηρεί παράγει και συνεχίζει την Ηπειρώτικη Μοναδική Λαογραφία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Διαβάστε εδώ

Το Γραφείο Τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου