Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Γιάννης Καραγιάννης: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας


Η καθιέρωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας στις 15 Οκτωβρίου από τον  ΟΗΕ το 2007, είναι πολύ σημαντική γιατί υπενθυμίζει τη συμβολή της γυναίκας στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, παροτρύνει και άλλες γυναίκες να εμπλακούν δυναμικά σε αυτόν, αλλά ο σημαντικότερος στόχος του εορτασμού είναι η ενεργοποίηση της πολιτείας, ώστε να δημιουργεί συνεχείς και ουσιαστικές δράσεις  στήριξης του πολύπλοκου ρόλου της γυναίκας αγρότισσας.
Το 50% των τροφίμων, που παράγονται ετησίως στον κόσμο, το καλλιεργούν γυναίκες. Στην Αφρική, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 80%-90% και στην Ασία στο 60%, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. 
Παρόλα αυτά, οι αγρότισσες της υφηλίου φτωχαίνουν και στερούνται ίσων ευκαιριών με τους άνδρες συναδέλφους τους. Στην Αφρική για παράδειγμα, αν και η παραγωγή τροφής είναι σχεδόν εξολοκλήρου γυναικεία υπόθεση, οι γυναίκες κατέχουν μόλις το 1% της καλλιεργούμενης γης, ενώ βιώνουν περιορισμένη πρόσβαση σε τραπεζικές πιστώσεις, νέες τεχνολογίες και λιπάσματα, βάσει στατιστικών στοιχείων του Ερευνητικού Κέντρου Διεθνούς Ανάπτυξης.
Ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες, υπάρχει σημαντική υστέρηση. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 42% του αγροτικού πληθυσμού είναι γυναίκες. Ωστόσο, σε πολύ λίγες περιπτώσεις οι γυναίκες είναι ιδιοκτήτριες μονάδων αγροτικής παραγωγής. Με βάση μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, εάν οι γυναίκες παγκοσμίως ελάμβαναν την ίδια εκπαίδευση με τους άντρες, οι αποδόσεις της αγροτικής γης θα αυξάνονταν κατά 22%. Κατά την ίδια πηγή, αν οι γυναίκες της υπαίθρου είχαν ίση πρόσβαση με τους άντρες στην ιδιοκτησία γης, τις νέες τεχνολογίες, τις οικονομικές υπηρεσίες και χρηματοδοτήσεις και τις αγορές, η αγροτική παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, που ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν ανά τον κόσμο θα μειωνόταν κατά 100-150 εκατ. άτομα.
Σύμφωνα με όλους τους παραπάνω φορείς, ο ρόλος της αγρότισσας παγκοσμίως πρέπει να ενισχυθεί και να βοηθηθεί.

Γι αυτό η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, αναγνωρίζοντας τη σπουδαία συνεισφορά της γυναίκας αγρότισσας στην αγροτική οικονομία, προχώρησε σε μία σειρά παρεμβάσεις και ενέργειες, που προβάλλουν την πολυσήμαντη διάσταση της γυναίκας αγρότισσας στην κοινωνία μας. Στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι  να προσφερθούν περισσότερα εργαλεία στη γυναίκα αγρότισσα, τόσο για την προστασία, όσο και για την ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής των γυναικών της υπαίθρου στη λειτουργία και διαχείριση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου