Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Συνέντευξη του Βασίλη Τσίρκα, στην εφημερίδα «Βραδυνή»


Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε την Κυριακή 2 Απριλίου 2017.
Συνέντευξη του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εφημερίδα «Βραδυνή» 

1. Προσφάτως ακούστηκαν φωνές εναντίον της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και γενικότερα της ενεργείας της χώρας. Είστε υπέρ της ιδιωτικοποίησης της;
Έχουμε διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε παράλογα μέτρα που θα μας επιστρέψουν στη μονόπλευρη λιτότητα και την ύφεση. Για το θέμα της ΔΕΗ δεν έχουμε ακόμα μια συνολική εικόνα της διαπραγμάτευσης. Η σκληρή διαπραγμάτευση στοχεύει στη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων και της ΔΕΗ. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια για να βγει η χώρα από την κρίση, με όρους προστασίας της κοινωνίας, της δημόσιας περιουσίας, αλλά και των εργαζομένων.
 Για να άρουμε την επιτροπεία και τους καταναγκασμούς και να βγούμε από τα μνημόνια, θα χρειαστεί να κάνουμε και συμβιβασμούς. Αρκεί αυτοί οι συμβιβασμοί να κρατάνε ανοιχτό τον δρόμο για την οριστική αλλαγή σελίδας. Αλλά και για μια διαφορετική ενεργειακή πολιτική τώρα αλλά και μετά την κρίση. Οφείλουμε, όμως, να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα προστασίας, που θα κατοχυρώνεται και συνταγματικά, για τη μη εκχώρηση βασικών υποδομών σε ιδιώτες.
Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά πως άλλοι είναι αυτοί που θέλουν το πλήρες ξεπούλημα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Η ΝΔ με χαρακτηριστική άνεση δίνει όχι μόνο αυτά που ζητούν, αλλά περισσότερα κι από αυτά που θα ήθελαν να απαιτήσουν οι δανειστές. Θέλει να έρθει στην εξουσία για να μοιράσει τα ιμάτια του Δημοσίου στους ιδιώτες σε όλους τους τομείς.
2. Η συμφωνία, μάλλον βρίσκεται προ των πυλών. Θα ψηφίσετε υπέρ της συμφωνίας όποια και να είναι;
Το ζητούμενο είναι μια κοινωνικά και δημοσιονομικά βιώσιμη συμφωνία, που θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να ενταχτεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, να βγει έγκαιρα στις αγορές δανεισμού και να εξέλθει από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, ώστε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να πετύχουμε την κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη.


Η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση φαίνεται πως είναι κοντά, ώστε στις 7 Απριλίου να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα επόμενα βήματα. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το ύψος και τη διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 και την αποσαφήνιση του ρόλου του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Την ώρα που ορισμένοι κύκλοι στο εσωτερικό και το εξωτερικό θέλουν την επιστροφή του παλιού πολιτικού κατεστημένου που λεηλάτησε τη χώρα και τον πλούτο της, γονατίζοντας την κοινωνία, η προσπάθεια της Κυβέρνησης επικεντρώνεται σε μια συμφωνία χωρίς μονόπλευρη λιτότητα, που ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη, τη σταθερότητα και τη μείωση της ανεργίας. Δρούμε σε ένα δύσκολο περιβάλλον και σε ένα ναρκοθετημένο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις πεδίο, υλοποιώντας μια δύσκολη συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε μια τέτοια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία.
3. Τις τελευταίες ημέρες παράγοντες της αγοράς και της οικονομίας κατηγορούν τη κυβέρνηση για καθυστερήσεις. Γιατί πιστεύετε ότι το κάνουν;
Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης οφείλεται στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ. Στην πρώτη αξιολόγηση ζητούσε μέτρα 3,6 δισ. ευρώ και τώρα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ για μετά το 2018, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά. Μετά από μια επίπονη διαπραγμάτευση καταφέραμε και πάλι να φύγει από το τραπέζι αυτή η παράλογη απαίτηση για μονόπλευρη λιτότητα και καταλήξαμε στο πλαίσιο που συζητάμε σήμερα.
Μια συμφωνία που έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς μαζί με τις επιβαρύνσεις, θα υπάρξει και μια αντίστοιχου ύψους σειρά ελαφρύνσεων για τους πολίτες. Ταυτόχρονα επιδιώξαμε μια συμφωνία που θα επαναφέρει την Ελλάδα στα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και θα ακυρώνει το καθεστώς εξαίρεσης στα εργασιακά. Τέτοιες απαιτήσεις καθυστέρησαν αδικαιολόγητα την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Όταν μιλάνε κάποιοι για καθυστέρηση, θα πρέπει να αναφέρονται και στα αίτια αυτής. Αλλά αυτοί που περιμένουν στη γωνία για να αποτύχει η διαπραγμάτευση, θα διαψευστούν για μια ακόμη φορά. Και το χειρότερο είναι ότι η ΝΔ το κάνει αυτό εν μέσω διαπραγμάτευσης, γιατί θεωρεί ότι, κλείνοντας πονηρά το μάτι και επιδεικνύοντας περισσή προθυμία προς τους δανειστές, θα βρει έναν σύμμαχο για να γίνει ευκολότερη η πολυπόθητη επιστροφή της στην εξουσία. Είναι σαν να τους λέει «μην κάνετε πίσω στις απαιτήσεις σας, εμείς θα κάνουμε τόσα κι άλλα τόσα». 
4. Έχουν χαθεί πολλές ημερομηνίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Μονίμως φταίνε οι κακοί ξένοι;
Η ελληνική πλευρά έχει ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την αρχική συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 και επιθυμεί όσο κανείς άλλος την έγκαιρη ολοκλήρωση της συμφωνίας, ώστε να μην στερηθεί η χώρα τη δυναμική ανάκαμψης της οικονομίας σε μια καθοριστική στιγμή. Ταυτόχρονα, όμως, δεν προτίθεται να δεχθεί τη συνέχιση της πολιτικής της ύφεσης και της λιτότητας, καθώς αυτό θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την ήδη καταπονημένη ελληνική κοινωνία.
Η ΝΔ συνεχώς αποφεύγει να τοποθετηθεί για τα επίδικα της διαπραγμάτευσης. Για το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις ομαδικές απολύσεις και το λοκ άουτ που συνεχίζουν να αποτελούν παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, με τις οποίες η ΝΔ ταυτίζεται πλήρως.
5. Κατηγορείται η κυβέρνηση πως άλλα υποστήριζε σε σχέση με τα εργασιακά και άλλα καλείται να υπογράψει. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και τη προστασία των εργαζομένων. Θα δεχθείτε την εγκατάλειψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την απελευθέρωση απολύσεων....;
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέφεραν βαρύτατα πλήγματα στις εργασιακές σχέσεις και στα εργασιακά δικαιώματα. Κατάργησαν την αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατάργησαν την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ενώ αποδυνάμωσαν τις επιθεωρήσεις εργασίας, εκτοξεύοντας την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Εφάρμοσαν αντεργατικές νομοθετικές ρυθμίσεις που ενίσχυσαν το κλίμα κοινωνικής ανασφάλειας.
Κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει απαιτήσεις που παρατείνουν το καθεστώς εξαίρεσης της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο. Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι στηρίζει αυτές τις ακραία νεοφιλελεύθερες λογικές, αφού είναι και επιθυμία και των επιχειρηματικών συμφερόντων που τη στηρίζουν. Είναι αναγκαίο να δώσουν μια σαφή απάντηση και να πάψουν να παριστάνουν τους σχολιαστές, την ώρα που η χώρα βρίσκεται εν μέσω σκληρής διαπραγμάτευσης για το μέλλον των εργαζομένων.
6.  Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι γεμάτοι άδικους φόρους. Θα αλλάξει αυτό;
Το πρώτο βήμα έγινε με την μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 15% για τους συνεπείς καταναλωτές, οικιακούς και επαγγελματίες. Προτεραιότητά μας είναι η χώρα να βγει από την κρίση και την ύφεση, να ανακάμψει και να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο. Αυτό μπορεί να γίνει με όρους που θα ευνοούν την ανάπτυξη και όχι με όρους νέων σκληρών μέτρων λιτότητας. Αυτή τη στιγμή παλεύουμε να εξασφαλίσουμε μια κοινωνικά βιώσιμη λύση στο θέμα του χρέους που θα μας δίνει τη δυνατότητα να ασκήσουμε τη δική μας δημοσιονομική πολιτική και μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας να επέλθουν οι αναγκαίες μειώσεις στους φόρους, έμμεσους ή άμεσους.
7.      Ποιος ευθύνεται που μεγάλοι δημόσιοι οργανισμοί οδηγούνται σε διάλυση; Και το ρωτώ διότι έτσι βρίσκουν έδαφος οι δανειστές να διεκδικούν την όλη ή μερική ιδιωτικοποίηση τους..
Τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα λειτούργησε ένας μηχανισμός με σπατάλη δημοσίων πόρων, όξυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, μειώνοντας την εμπιστοσύνη απέναντι στους δημόσιους θεσμούς.
Συνεχώς έρχονται στην επιφάνεια σκάνδαλα κακοδιαχείρισης δημοσίου χρήματος με πρωταγωνιστές στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Απέκρυψαν τη χρόνια κακοδιαχείριση των δημόσιων οργανισμών και τους απαξίωσαν συνειδητά, ώστε να τους παραδώσουν τελικά στα χέρια ιδιωτών έναντι πινακίου φακής, αγνοώντας το δημόσιο συμφέρον. Οι υπεύθυνοι για την κακοδιαχείριση, τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος και τη λεηλασία του πλούτου στην Ελλάδα έχουν ονοματεπώνυμο και αυτά τα γνωρίζει πλέον ο ελληνικός λαός.
8. Το τελευταίο καιρό συστήνονται αρκετές εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή. Που αποσκοπούν και τι προσδοκάτε από αυτές;
Βούλησή μας είναι να χυθεί άπλετο φως και  να αποκαλυφθεί η αλήθεια σχετικά με το μεγάλο μεταπολιτευτικό πάρτι που χρεοκόπησε τη χώρα. Καμία  κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν τόλμησε να αναλάβει την πρωτοβουλία να εξεταστεί το βάθος και το περιεχόμενο της διαπλοκής στη χώρα μας. Για πρώτη φορά στη Βουλή έγινε αναλυτική συζήτηση για το τρίγωνο της διαπλοκής, κόμματα – ΜΜΕ -  Τράπεζες, ένα σύστημα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και τα μνημόνια. Από αυτή την εξεταστική έγινε γνωστό στον ελληνικό λαό ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ χρωστάνε συνολικά 420 εκατομμύρια. Οι καναλάρχες έπαιρναν δάνεια εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να επιστρέψουν ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, με «αέρα», με μόνη εγγύηση την υπογραφή τους.
Στην ίδια λογική συστάθηκε και η Προανακριτική Επιτροπή για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Στις δικογραφίες αυτές περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η τεράστια ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από μια σειρά συμβάσεων για εξοπλιστικά.

Είναι δικαίωμα του ελληνικού λαού να γνωρίζει ποιος τον οδήγησε στη χρεοκοπία και τη λιτότητα, την ώρα μάλιστα που εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού κατεστημένου εμφανίζονται ξανά από τα ΜΜΕ ως υπερασπιστές των συμφερόντων της χώρας, ενώ είναι αυτοί που με τις καταστροφικές πολιτικές τους μας οδήγησαν μέχρι εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου