Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Μερόπη Τζούφη: «Καθολική πρόσβαση του πληθυσμού σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας»

Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για τη μεταρρύθμιση της Διοικητικής Οργάνωσης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, ρυθμίσεις για τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων & Πολύπλοκων Νοσημάτων, όπως επίσης και άλλες διατάξεις που αφορούν στη σταθεροποίηση και ενδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων και εισηγήτρια εκ μέρους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως το σχέδιο νόμου αποτελεί συνέχεια του κυβερνητικού σχεδιασμού ώστε να στηριχθεί ο χώρος της υγείας, να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια και να επιτευχθεί η καθολική πρόσβαση του πληθυσμού σε ποιοτικές υπηρεσίες.
Στη συνέχεια τόνισε πως οι αλλαγές στην οργάνωση της Ψυχικής Υγείας συνιστούν μια βαθιά δημοκρατική τομή στο σχήμα της διοίκησης, επιλύοντας το ζήτημα της απουσίας ενδιάμεσης διοικητικής δομής, δηλαδή ενός περιφερειακού οργάνου με αποφασιστικές αρμοδιότητες. Επίσης δίνεται βάρος στην προσβασιμότητα των ψυχικά πασχόντων και των οικογενειών τους σε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης των αποκεντρωμένων δομών και υπηρεσιών. 

Η βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στην επανεκκίνηση του συστήματος αποϊδρυματοποίησης προς την κατεύθυνση ενδυνάμωσης των δομών κοινωνικής φροντίδας, όπως και στην αναγκαία στελέχωση του τομέα ψυχικής υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό εξελίσσοντας και βελτιώνοντας τα τμήματα στα Γενικά Νοσοκομεία της περιφέρειας.
Όσον αφορά τις διατάξεις που αφορούν στα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης για τα Σπάνια και Πολύπλοκα Νοσήματα, η βουλευτής υπογράμμισε πως στόχος είναι να αναμορφωθεί το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο και να υπάρξουν κοινοί κανόνες από την πρώτη στιγμή της διάγνωσης, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασθενών και των οικογενειών τους. Επίσης, η δημιουργία δικτύων μεταξύ παρόχων υγειονομικής περίθαλψης υψηλής εξειδίκευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναβαθμίζει τη διάσταση της πρόσβασης στην διάγνωση και της θεραπευτικής αγωγής για ασθενείς με παθήσεις που απαιτούν ειδική συγκέντρωση πόρων και επιστημονικής γνώσης.
Η Μερόπη Τζούφη αναφέρθηκε επίσης και σε άλλα σημαντικά άρθρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, τα οποία αποσκοπούν στην αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων ελλιπούς και στρεβλής νομοθέτησης των προηγούμενων χρόνων αλλά και επίλυσης χρόνιων προβλημάτων που ταλαιπωρούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τέλος, κάλεσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής, να επανεξετάσει την ψήφο της για το ευαίσθητο κομμάτι της ψυχιατρικής φροντίδας ώστε να μην διαιωνίζονται τα προβλήματα εις βάρος των ψυχιατρικά ασθενών και των συγγενών τους, αλλά και των ανθρώπων που υπηρετούν αυτόν τον πολύ δύσκολο χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου