Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Ωδή στην Ηπειρώτικη φύση: Μια δημιουργία του Βασίλη Λάππα


Ωδή στην Ηπειρώτικη φύση. Μια δημιουργία του Βασίλη Λάππα

Το μεγαλείο της ηπειρώτικης υπαίθρου με τις απρόσμενες εναλλαγές, την εντυπωσιακή πολυχρωμία, με τις κορυφές των βουνών να χάνονται μέσα στα σύννεφα, λουλούδια ν` ανθίζουν μέσα στην πέτρα, κρυστάλλινα νερά μέσα από τις αναρίθμητες πηγές, τα παιχνίδια του ήλιου μέσα στα γαλήνεα νερά μιας λίμνης, την θαυμαστή αρχιτεκτονική των σπιτιών και των εκκλησιαστικών μνημείων, αυτά είναι λίγα απ` αυτά που θα μαγέψουν τον επισκέπτη τα πανέμορφα χωριά των Ιωαννίνων.
Ωδή στην Ηπειρώτικη φύση
Φωτογραφία, Σκηνοθεσία, Παρουσίαση Βασίλης Λάππας

Ένα ταξίδι, στο χρόνο, στο χρώμα, και στο  μεγαλείο της ηπειρωτικής  υπαίθρου,  με τις απρόσμενες εναλλαγές, την εντυπωσιακή  πολυχρωμία, με τις κορυφές των βουνών να χάνονται μέσα στα  σύννεφα, λουλούδια ν` ανθίζουν μέσα στην πέτρα, κρυστάλλινα  νερά  να αναβλύζουν μέσα από τις αναρίθμητες πηγές. Ποτάμια με καθάρια νερά να διασχίζουν βουνά και πεδιάδες.
Ο Βασίλης Λάππας,  μέσα από τις φωτογραφικές του δημιουργίες, με το συνδυασμό εικόνας και ήχου, κάνει μια Ωδή στη Φύση, ένα διαρκές ταξίδι στα πανέμορφα χωριά των Ιωαννίνων, τα  Ζαγοροχώρια.
Ο πολυσύνθετος σχεδιασμός του τοπίου, μέσα στη χαράδρα του Βίκου, μαρτυράει τον πραγματικό καλλιτέχνη, τη φύση, που έμαθε να συγκλονίζει τον περπατητή με τις πινελιές της, και να τον ανταμείβει  για την αγάπη που της δείχνει.
Οι εκπλήξεις στα πανέμορφα  αυτά χωριά δεν τελειώνουν ποτέ, η πνοή των ανθρώπων πλανιέται διάχυτη, πάνω από τα ερειπωμένα χωριά αποτυπωμένη  στα άψυχα,  για να μαρτυρούν τις μνήμες που επιβιώνουν, από το βάλσαμο που έχυσε η φύση  μέσα από τα σπλάχνα των βράχων.
Η επενέργεια εδώ είναι μεγάλης διάρκειας δίχως θορύβους  και ξέρει να συγκλονίζει τον άνθρωπο που είναι κατά μεγάλο μέρος δημιούργημα του τόπου που ζει
Ο Βασίλης Λάππας  γεννήθηκε το 1963 στο χωριό Κουκλιοί Πωγωνίου του νομού Ιωαννίνων και από μικρή ηλικία ασχολείται με τη φωτογραφία και περισσότερο με τη φωτογράφηση  των Ελληνικών τοπίων και τη σκηνοθεσία.
   Το 1990 παρακολούθησε  μαθήματα φωτογραφίας στις σχολές  ΑΚΤΟ και διακρίθηκε στον τομέα  της  Σκηνοθεσίας, τη Δημιουργία Ηχοραμάτων και Οπτικοαουστικών Παρουσιάσεων.
   Το 1991 διοργάνωσε την παρουσίαση των τελειόφοιτων των σχολών ΑΚΤΟ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων,  όπου και παρουσίασε το έργο  του «Ωδή στη Σαντορίνη», από το ομώνυμο έργο του Οδυσσέα Ελύτη, με απαγγελία του Ηθοποιού, Νίκου Μαγδαληνού.
   Από το 1994, ο  Βασίλης Λάππας  διαθέτει  δικό του επαγγελματικό στούντιο  οπτικοαουστικών παρουσιάσεων και πελάτες του είναι πολλά γνωστά ονόματα του χώρου. Την ίδια χρονιά παρουσιάζει  στην Ελληνοαμερικανική Ένωση το έργο του   «Βίκος: Χρονικό στις Εποχές», το οποίο απέσπασε άριστες κριτικές από ανθρώπους των γραμμάτων  και της  τέχνης. Το έργο του αυτό παρουσιάσθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με χορηγία του Ινστιτούτου, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Θεσσαλονίκης, με χορηγία της Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος   Ε.Δ.Σ.Τ.Ε. στην οποία είναι ενεργό μέλος από το 1993 και στις 22 Μαΐου 1996, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ν. Ηρακλείου Αττικής.
    Φωτογραφίες και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες, όπως  «ΓΕΩΤΡΟΠΙΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ, DRIVE, BOSS, ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ΜΟΤΟ, ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ», καθώς και στο διαδίκτυο, σε συνεργασία με την Ethnodata. 
   Ταυτόχρονα υπήρξε και ο προσωπικός φωτογράφος  του Γιώργου Χειμωνέτου και της Εθνικής Ομάδας Ποδηλασίας.
Το 1996, σκηνοθετεί το έργο της ΔΕΗ «Οπτική Ενέργεια»,   σε φωτογραφίες Άλκη Ξανθάκη και Ντόρας Μηναϊδη, κείμενα Μάνου Στεφανίδη απαγγελία κειμένων, Κώστα  Χριστοφιλόπουλου και μουσική YIANNΙ. Το έργο αυτό παρουσιάστηκε στη Στοά βιβλίου και στο Γκάζι. Λόγω της μεγάλης επιτυχίας του, η ΔΕΗ ανέλαβε τη  χορηγία και το έργο κυκλοφορεί σε CD-ROM.
Το 1999, παρουσίασε σε  διεθνές συνέδριο στην Ουκρανία το έργο «Ονειρικός Κόσμος», του Λάζαρου Σακελλαρίου, κατά την οποία έγινε και η βράβευση  του τότε Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεράσιμου Αρσένη. 
Στις 17/4/2000,  παρουσίασε  στην αίθουσα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, το έργο του «Θαυμαστά Ερείπια», σε κείμενα και απαγγελία, Ναπολέοντα Λαζάνη. Το έργο   προλόγισαν  ο  Ιστορικός Φωτογραφίας, Άλκης Ξανθάκης  και ο Πρόεδρος  της  Ένωσης  Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού  Ελλάδος, Δημήτρης Λούκας. Μετά την προβολή του έργου  του απενεμήθη τιμητική πλακέτα  από την  Ένωση  Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού  Ελλάδος,  για την προσφορά του στον πολιτισμό και τον τουρισμό της χώρας μας.
Από το Νοέμβριο  του 2002, ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Κώστα Χριστοφιλόπουλο στο περιοδικό Γεωτρόπιο της Ελευθεροτυπίας.

Το Φεβρουάριο του 2003, σκηνοθετεί το έργο «Οι Άνθρωποι της  Κ.Ο.Α», το οποίο στις 28-2-2003 παρουσιάσθηκε στην πανηγυρική συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για τα 60 χρόνια  της στο Μέγαρο Μουσικής, όπου και του απενεμήθη έπαινος από το Διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών,  Άρη Γαρουφαλή, για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση της πανηγυρικής αυτής εκδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου