Με την παραδοσιακή μυσταγωγία, αναβίωσε και φέτος η διαδικασία απόσταξης τσίπουρου στο οίκημα του Ηπειρώτικου Σύνδεσμου Πειραιά, από τα μέλη του, ''τηρώντας μιά συνέχεια αρκετών χρόνων'', όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Ηπειρολάτρης Πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Λένης.
Η τελετουργία της παρασκευής του τσίπουρου, του παραδοσιακού ηπειρώτικου αλκοολούχου ποτού, συνδέεται άρρηκτα με την ζωή των γεωργών και των ποιμένων της Ηπείρου, που διαβιώνουν στην ύπαιθρο, κάτω από δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. Η σημασία του υπήρξε σημαντική και στην κοινωνική ζωή, καθώς αποτέλεσε το αναγκαίο συμπλήρωμα κάθε κοινωνικής εκδήλωσης. Τα δε γλέντια που γινόταν στην Ήπειρο τις περασμένες εποχές, επ΄ ευκαιρία της παρασκευής του τσίπουρου, ήταν τρικούβερτα, διαρκούσαν για πολλές μέρες, καθ΄ όλη την περίοδο απόσταξης που άρχιζε αρχές Οκτωβρίου και στις ορεινές περιοχές ολοκληρωνόταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Στις μέρες μας, το τσίπουρο παρά τον σκληρό ανταγωνισμό των ποτών από το εξωτερικό, παραμένει σταθερή αξία, εξαιτίας του φυσικού τρόπου παρασκευής του, που το απαλλάσσει από τις ανθυγιεινές προσμίξεις. Χάρη στην προσήλωσή των Ηπειρωτών στην παράδοση του τόπου τους, αποτελεί σήμερα, απαραίτητο συνοδευτικό των ορεκτικών στο τραπέζι.
Για τον Ηπειρώτικο Σύνδεσμο Πειραιά, η μυσταγωγία της παρασκευής του τσίπουρου βοηθάει στην διάδοση της παράδοσης και συσπειρώνει τα μέλη του. Τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ή να θυμηθούν τις συνήθειες των γονέων και των παππούδων τους.
Από νωρίς πολλά μέλη και φίλοι του Συνδέσμου ήταν εκεί, στο οίκημα της οδού Φίλωνος 11, στο κέντρο του Πειραιά, για να δουν και να μυηθούν στην παράδοση και στην απόσταξη του τσίπουρου. Και πολλοί νέοι, Ηπειρώτες την καταγωγή, αλλά και άλλοι της περιοχής, χωρίς , κατ' ανάγκη να έχουν Ηπειρώτικη καταγωγή.
Παρούσα και η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελάδος, με τον Έφορο Πολιτισμού Κώστα Μάτσια και το μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνη των Χορωδιών Μαίρη Καραγιώργου.
Και βέβαια μιά τέτοια διαδικασία-μυσταγωγία απόσταξης τσίπουρου, θα ήταν χωρίς περιεχόμενο, αν δεν στηνόταν γλέντι. Και οι παρευρισκόμενοι κατά το ηπειρώτικο παραδοσιακό τελετουργικό, όπως ξέρουν και κάνουν δηλαδή οι Ηπειρώτες, έστησαν πανηγύρι, γλέντησαν και χόρεψαν ηπειρώτικα και παραδοσιακά και γεύτηκαν εδέσματα και φαγητά της ηπειρώτικης γαστρονομίας. Το τσίπουρο και άλλα ποτά έρευσαν άφθονα, ανεβάζοντας το κέφι και τη διάθεση στα ύψη. Διήρκησε αρκετές ώρες, μέχρι που νύχτωσε.
Θερμά συγχαρητήρια στον Ηπειρώτικο Σύνδεσμο Πειραιά, τον ακάματο Πρόεδρο Δημήτρη Λένη, τα μέλη του Δ.Σ και όσους συνεσέφεραν για να στηθεί αυτή η μυσταγωγία.
Και του χρόνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου