Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Παρέμβαση του προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανου Φούσα στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα καπνικά προϊόντα, στη Βουλή των Ελλήνων


Ένας Γιαννιώτης, επιβάλλει το σβήσιμο του τσιγάρου!

Ειδική συνεδρίαση για την εφαρμογή του νόμου, στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Στέφανου Φούσα – Ενθαρρυντικό το γεγονός, ότι οι νέοι αφήνουν το… πακέτο και στρέφονται στην άθληση
Βίκυ Κώστα
«Δε χρειαζόμαστε νέο αντικαπνιστικό νόμο, χρειαζόμαστε εφαρμογή του ήδη υπάρχοντος». Αυτή η φράση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και γνωστού Γιαννιώτη καρδιολόγου Στέφανου Φούσα στα «Πρωινά Νέα», αντικατοπτρίζει το πόσο… απλό είναι η «Ελλάδα να σβήσει μια και καλή το τσιγάρο».
Αυτό, ήταν και το σύνθημα της μεγαλεπήβολης προσπάθειας για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, που ξεκίνησε το 2009. Όσοι πείστηκαν τότε και έσβησαν το τσιγάρο, σήμερα το έχουν… ξανανάψει, αφού για άλλη μια φορά η πολιτεία απεδείχθη αναποτελεσματική στην εφαρμογή των ίδιων των νομοθετημάτων της.
Παρά τη μεγάλη αποδοχή που είχαν τα αντικαπνιστικά μέτρα από τους πολίτες, ακόμα και από τους ίδιους τους καπνιστές, ουδέποτε η πολιτεία προχώρησε στις απαραίτητες συμπληρωματικές ρυθμίσεις για την πλήρη υλοποίησή τους.
Το αποτέλεσμα είναι σήμερα, επτά χρόνια μετά, οι θαμώνες της πλειονότητας των καφέ, μπαρ και εστιατορίων να καπνίζουν, οι γιατροί στα γραφεία των νοσοκομείων να καπνίζουν, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες να καπνίζουν, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης να ανάβει τσιγάρο στη Βουλή και γενικά «όλο το κράτος να καπνίζει».
Η κατάσταση, εμφανίζεται ανεξέλεγκτη στον τομέα του αντικαπνιστικού αγώνα, παρά τα δεδομένα της επιστημονικής κοινότητας που κάνουν λόγο για πάνω από 6 εκ. θανάτους καπνιστών και μη, που εκτίθενται στο δευτερογενές (παθητικό) κάπνισμα.
Με φόντο τα παραπάνω, η ΕΚΕ, μετά από μεγάλο αγώνα, κατάφερε να κάνει το πρώτο βήμα, ώστε να ξανατεθεί επί τάπητος ο αντικαπνιστικός νόμος.
Ειδικότερα, κατόπιν αιτήματος του κ. Φούσα, αλλά και του αντιπροέδρου Κωνσταντίνου Τσιούφη, το προσεχές διάστημα, θα πραγματοποιηθεί στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, εδική συνεδρίαση, με αντικείμενο την εφαρμογή του νόμου.
Στη συνεδρίαση, παρουσία των επιστημονικών φορέων, οι δύο παραπάνω θα εκφράσουν επίσημα την άποψή τους και τις προτάσεις τους για το επίμαχο θέμα.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, συμμετείχε την περασμένη Πέμπτη στη συζήτηση που έγινε για το νομοσχέδιο για τα καπνικά προϊόντα.
Ο πρόεδρος επεσήμανε για ακόμα μία φορά το πάγιο αίτημα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά και για μια εθνική πολιτική πρόληψης υγείας, έτσι ώστε να μειωθεί δραστικά η συνήθεια του καπνίσματος στους Έλληνες και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους.
Το Α και το Ω, η πρόληψη
Όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας, ο κ. Φούσας, οι άνθρωποι που βρίσκονται σε καίριες θέσεις, μέσα στη Βουλή, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία, ακόμη και στα σχολεία, θα πρέπει να δώσουν το… καλό παράδειγμα, ώστε να εφαρμοστεί επιτέλους ο αντικαπνιστικός νόμος.
«Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή, μέσω δράσεων ενημέρωσης. Θα πρέπει όμως, η ενημέρωση αυτή, να ενταχθεί από την πολιτεία και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».
Στα θετικά σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι το κάπνισμα χάνει σταδιακά τη «δημοφιλία του», ειδικά στους νέους ανθρώπους
«Τα νέα παιδιά, προτιμούν το γήπεδο και τους αθλητικούς χώρους, από τα… μπαράκια, έχοντας ως πρότυπα του Ολυμπιονίκες μας, οι οποίοι αποτελούν ‘φωτεινά παραδείγματα’», όπως σημειώνει.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ποσοστό των Ελλήνων ηλικίας 15 ετών και άνω που καπνίζουν καθημερινά είναι 27,3%.
Ένας στους είκοσι (5,2%) καπνίζει περιστασιακά και το 67,5% δεν καπνίζει.
Από το 2009 έως το 2014 το ποσοστό των «καθημερινών» καπνιστών έχει μειωθεί κατά 14,4% (από 31,9% σε 27,3%) και στις νεαρές ηλικίες 16-24 ετών κατά 33,3%! Ωστόσο, το παθητικό κάπνισμα, ανατρέπει κάθε αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής.
Βέβαια, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ΚΕΔΕ, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας σε 51.084 μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του Γυμνασίου, η ηλικία που πρωταγωνιστεί στο πότε ένας μαθητής δοκίμασε τσιγάρο για πρώτη του φορά είναι μεταξύ 12-13 ετών με ποσοστό της τάξης του 30,2%.
Πάντως, παρά την πολύ αυξημένη θετική γνώμη των Ελλήνων για την ανάγκη απαγόρευσης του καπνίσματος, η πολιτεία δείχνει απροθυμία να εφαρμόσει τον νόμο.
Τρεις στους τέσσερις Έλληνες είναι θυμωμένοι που η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν εφαρμόζει τον νόμο για το κάπνισμα. Το 78% πιστεύει ότι είναι θέμα πολιτισμικής υποβάθμισης ότι οι Έλληνες συνεχίζουν να καπνίζουν σε κοινόχρηστους χώρους.
«Είμαι φανατικός αντικαπνιστής, κάτι που έχω καταφέρει να ‘περάσω’ ως στάση ζωής στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, τους συναδέλφους μου, ενώ πλέον επεκτείνομαι στη Βουλή κι εύχομαι και στην ελληνική κοινωνία», καταλήγει ο κ. Φούσας.
Κι εμείς, του ευχόμαστε να τα καταφέρει, ώστε η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου να έχει Γιαννιώτικη «σφραγίδα»…
Πρώτος διδάξας, ο… Μπουτάρης
Πάντως, οι πιέσεις της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, έπιασαν ήδη τόπο στη συμπρωτεύουσα, με πρώτο διδάξασα, τον εκκεντρικό Γιάννη Μπουτάρη, Ο ίδιος, μόλις χθες προανήγγειλε ελέγχους για το κάπνισμα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης, που θα συνοδεύονται από πρόστιμα για τους παραβάτες, από κλιμάκια της δημοτικής αστυνομίας.
Με αφορμή την εκστρατεία της ΕΚΕ, με στόχο τον περιορισμό του καπνίσματος σε ανοιχτούς και δημόσιους χώρους, ο κ. Μπουτάρης μιλώντας σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Κεντρικού Δήμου είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ καπνίζω δύο πακέτα την ημέρα, όμως πρέπει να αυστηροποιήσουμε τους ελέγχους. Υπάρχουν μαγαζιά που οι πελάτες καπνίζουν στο πεζοδρόμιο, υπάρχουν όμως κι άλλα που καπνίζουν μέσα. Θα πρέπει να δοθούν εντολές στη δημοτική αστυνομία να ξεκινήσουν να γράφουν για το κάπνισμα. Εάν τα καταστήματα έχουν έστω και έναν καπνιστή που να καπνίζει σε εσωτερικό χώρο να 'τρώει' το πρόστιμο και ο ιδιοκτήτης και ο καπνιστής».
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος θα δοθεί μία περίοδος χάριτος στους επαγγελματίες της πόλης να απαγορεύσουν το τσιγάρο στους εσωτερικούς χώρους. «Να κάνουμε έγγραφο σε όλους τους επαγγελματίες, να δοθεί περίοδος χάριτος μια εβδομάδα και να τους ενημερώσουμε πως το κάπνισμα απαγορεύεται» είπε ο κ. Μπουτάρης.
Η θέση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου
Εξάλλου, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τη θέση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού Νόμου, υποστήριξε ο πρόεδρός του Μιχάλης Βλασταράκος
Άποψη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, είναι ότι ο Νόμος που αφορά την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους πρέπει να εφαρμόζεται με αυστηρότητα.
Το κάπνισμα βλάπτει την υγεία όχι μόνο του καπνιστή αλλά και του μη καπνιστή που εκτίθεται στον καπνό, ενώ σχετίζεται με σειρά παθήσεων (αναπνευστικό, καρδιαγγειακό κλπ) ιδιαίτερα επιβλαβών για κάθε άνθρωπο και κοστοβόρων για το Σύστημα Υγείας, το οποίο πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος.
Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε επίσης την ανάγκη επικαιροποίησης του πρωτοκόλλου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πάταξη του παραεμπορίου καπνικών προϊόντων. Οι λεκτικές επισημάνσεις των βλαβερών επιδράσεων που πρέπει να συνοδεύουν τα καπνικά προϊόντα για τη βλάβη που προκαλούν στην υγεία, είναι σημαντικές.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου