Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Μουσιωτίτσας


Τους 152 νεκρούς, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στη Μουσιωτίτσα, τίμησε σήμερα ο Δήμος Δωδώνης και οι φορείς της τοπικής κοινότητας. 

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν, στο κέντρο του χωριού, εκεί όπου βρίσκεται το μνημείο, για να θυμίζει πάντα τη θυσία. Το ολοκαύτωμα.
Ήταν Ιούλιος του 1943. Οι Γερμανοί είχαν ξεκινήσει τις θηριωδίες τους στην Ήπειρο. Κυριακή 25 του μήνα.
 Ξεκίνησε η συντονισμένη επίθεση στη Μουσιωτίτσα με στόχο να αποκλειστεί η έξοδος του χωριού.
Τα Γερμανικά στρατεύματα σκορπούν τη φρίκη και το θάνατο.  
152 νεκροί.  Μάρτυρες για την ελευθερία. Το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Νέας Μουσιωτίτσας και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων. Στις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Γιώργος Λαζουράς, ο Ευρωβουλευτής Επαμεινώνδας Μαριάς, οι βουλευτές Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος και Γιάννης Καραγιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, ο πρώην υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, εκπρόσωποι του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής και δεκάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.
Το ολοκαύτωμα της Μουσιωτίτσας, αποτελεί μία από τις σημαντικές στιγμές στην ιστορία του τόπου, που με τραγικό τρόπο πέρασε στην αιωνιότητα, τόνισε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δωδώνης, ο οποίος έθεσε με έμφαση το θέμα των αποζημιώσεων, υπογραμμίζοντας ότι διεκδικούμε όλα όσα οφείλονται. "Πρόκειται για ένα θέμα τεχνικά δύσκολο. 
Είναι όμως πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντος νομικό. Πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός, μέσω της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, ώστε η διεκδίκηση να ξεκινήσει από το κράτος και την κυβέρνηση και να φτάσει στις τοπικές κοινωνίες και τα θύματα. Γιατί μέχρι σήμερα το βάρος, το έχουν επωμιστεί κυρίως οι τοπικές κοινωνίες και οι πολίτες, τους οποίους -κάποιες φορές- ορισμένοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν για προσωπικό, πολιτικό, οικονομικό ή άλλο όφελος", τόνισε ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του.  
Για ένα προσκύνημα με διαρκεί μηνύματα κατά του ναζισμού μίλησε  ο δήμαρχος Καλαβρύτων και υπογράμμισε πως τα ολοκαυτώματα σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν μπορούν να ξεχαστούν, αλλά ενώνονται σε μία κοινή πορεία διεκδίκησης και προβολής στους λαούς της Ευρώπης. 
Τις μνήμες από το ολοκαύτωμα της Μουσιωτίτσας ξεδίπλωσε με την ομιλία του ο Δημήτριος Δήμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου