Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Συνέντευξη του Βασίλη Τσίρκα στην Στέλλα Γκαντώνα και την κυριακάτικη KONTRANEWS


1. Προχθές είδαμε το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Θα ήθελα το σχόλιό σας για τα αποτελέσματά του.
Η Κυβέρνηση προσήλθε στη σύσκεψη αυτή με στόχο τη συνεννόηση και όχι τη σύγκρουση με τα υπόλοιπα  κόμματα για το καυτό ζήτημα του προσφυγικού και φαίνεται πως υπήρξε ένα κλίμα συναίνεσης και σύγκλισης όσον αφορά την διαχείριση των προσφυγικών ροών. 
Είναι σε θετική κατεύθυνση η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να επιδιώκει διάλογο και συναίνεση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις για τα μεγάλα θέματα που προκύπτουν. Και σε κάθε περίπτωση σε τέτοιες δύσκολες στιγμές και μπροστά στη διαχείριση τόσο κορυφαίων προβλημάτων, όπως είναι το προσφυγικό, τα κόμματα οφείλουν με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης και χωρίς διάθεση αποκόμισης μικροκομματικού οφέλους να τοποθετούνται σε τέτοια ζητήματα.
2.Ενόψει της αυριανής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής. Εάν η χώρα μας δεν καταφέρει να αποσπάσει γραπτές δεσμεύσεις που θα διασφαλίζουν απόλυτα τα συμφέροντά μας. Τι θα γίνει; Δεν σας ανησυχεί αυτό;
          Ξέρουμε εκ των προτέρων ότι η αυριανή Σύνοδος Κορυφής θα είναι ακόμη μια μάχη. Ζητάμε εγγυήσεις, ώστε να μην επαναληφθούν όσα συνέβησαν μετά την τελευταία σύνοδο, όταν οι αποφάσεις της όχι μόνο δεν έγιναν σεβαστές, αλλά κάποια κράτη πραγματοποίησαν κλειστές συνόδους, λαμβάνοντας  εκ διαμέτρου αντίθετες αποφάσεις. Δυστυχώς η Ε.Ε. έχει επιδείξει αδυναμία και έλλειψη βούλησης στην αντιμετώπιση του προβλήματος και αυτό γιατί ενστερνίζεται τις πιο ακραίες φωνές της που υποστηρίζουν πως το σημαντικό αυτό ζήτημα δεν απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Πρέπει να πειστούν όλες οι πλευρές ότι η ευρωπαϊκή λύση, την οποία εμείς από την αρχή υποστηρίξαμε, θα είναι προς όφελος όλων μας.


          Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες. Είμαστε διατεθειμένοι να μεγιστοποιήσουμε τις θέσεις προσωρινής διαμονής, αλλά δεν είναι δυνατόν να μετατραπεί η χώρα σε αποθήκη ανθρώπων. Ευελπιστώ πως η φωνή της λογικής θα υπερισχύσει και η Ε.Ε. δεν θα αφήσει τα σύνορά της, την Ελλάδα, στο έλεος μιας προσφυγικής και ανθρωπιστικής  κρίσης. Πριν και μετά τη σύνοδο θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για μια ευρωπαϊκή λύση.
3. Το όπλο του βέτο, το οποίο είχε ευθέως υπονοήσει ο πρωθυπουργός, δεν θα μας δημιουργήσει -εφόσον χρησιμοποιηθεί- και άλλα προβλήματα στις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας;
          Επιδιώκουμε ο δικός μας ρόλος μέσα στη Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι κυρίαρχος και συναινετικός στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των κοινών ευρωπαϊκών συμφερόντων, της κάλυψης των ανισοτήτων μεταξύ βορά-νότου και της ισχυροποίησης της ίδια της Ε.Ε..
          Το βέτο δεν αποτελεί για εμάς αυτοσκοπό. Είναι ένα μέσο για να δοθεί ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Είναι, άλλωστε, σύμφωνα με την ισχύουσα Συνθήκη της Λισσαβόνας, περιορισμένο το πεδίο των αποφάσεων, τις οποίες ένα κράτος μόνο του θα μπορούσε να μπλοκάρει. Δεν απεμπολούμε βέβαια το δικαίωμά μας να κάνουμε μελλοντικά χρήση αυτού, όχι όμως εκδικητικά και εναντίον των εταίρων μας, αλλά ως μέσο πίεσης για την ικανοποίηση περισσότερων δικών μας θέσεων αλλά και σεβασμού των αποφάσεων της ίδιας της Ευρώπης. Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το ενωσιακό δίκαιο που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.
4.Είμαστε έτοιμοι  σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης να αντιμετωπίσουμε τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα;
          Η προσφυγική κρίση τείνει να εξελιχθεί σε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, κάνει την κατάσταση εξαιρετικά κρίσιμη. Προφανώς δεν διαπραγματευόμαστε την ανάγκη για αλληλεγγύη και την ανταπόκρισή μας στις υποχρεώσεις μας που είναι η στήριξη των ταλαιπωρημένων και κυνηγημένων προσφύγων. Αυτό αποτελεί καθήκον μας απέναντι στις δικές μας αξίες και απέναντι στον πολιτισμό μας.
          Η Ευρώπη όμως βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αποτελεί σημείο σταθερότητας για να μην ακυρωθούν στην πράξη οι αρχές της αλληλεγγύης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να μετατραπούμε ούτε εμείς ούτε καμία άλλη χώρα σε αποθήκη ψυχών. Η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της για όσους πρόσφυγες της αναλογούν αναλογικά με το πληθυσμό της στην Ευρώπη, ούτε λιγότερους ούτε περισσότερους. Θα διεκδικήσουμε όλα τα μέσα την κατοχύρωση του υποχρεωτικού, αναλογικού διαμερισμού των βαρών και της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε..
5. Σε περίπτωση μη έλευσης των δανειστών ή αν το Ταμείο επιμείνει στις παράλογες απαιτήσεις του, θα υπάρξει ρήξη ή θα δούμε συμβιβασμούς;
          Δεν θα υπάρξει ούτε ρήξη ούτε συμβιβασμός. Επιδιώκουμε να υπάρξει λύση. Έχουμε πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος των δεσμεύσεών μας και αυτό αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές. Δεν είναι δυνατό το ΔΝΤ να εμφανίζεται κάθε φορά με νέες παράλογες απαιτήσεις. Η δουλειά που έχουμε κάνει είναι ουσιαστική και έχει αποτελέσματα. Τώρα είναι η σειρά των θεσμών να έρθουν σε συνεννόηση μεταξύ τους, ώστε να προχωρήσει άμεσα η αξιολόγηση για να συνεχιστεί απρόσκοπτα το κυβερνητικό έργο.
6. Η κυβέρνηση έχει ταχθεί αναφανδόν κατά της Οικουμενικής. Αυτό σημαίνει ότι αν συντρέξει λόγος, μήπως τελικά δεν αποφύγουμε τις πρόωρες εκλογές;
          Πολλά είναι τα κέντρα που διαρρέουν ανάγκη σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. Ήδη από τις εκλογές του Ιανουαρίου πολλοί ήταν εκείνοι που πρόβαλλαν δυναμικά την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού». Είναι προφανές πως το πολιτικό σχέδιο των παλιών κατεστημένων και επιχειρηματικών κύκλων αποσκοπούν μέχρι και σήμερα να ανακόψουν την ορμή του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε θέματα διαφθοράς και δικαιοσύνης. Άλλωστε οι ιδεολογικές διαφορές με την παράταξη του κ. Μητσοτάκη είναι μεγάλες και δεν υπάρχει κανένα σημείο ταύτισης ή συνεννόησης με τη ΝΔ. Η οικουμενική κυβέρνηση δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της χώρας, αλλά διαιώνισή του.
          Επομένως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Η Κυβέρνηση είναι ισχυρή και κυρίαρχη, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν κινδυνεύει και το κυβερνητικό έργο προχωράει προς τη σωστή κατεύθυνση. Προσπαθούμε παράλληλα με την εφαρμογή του προγράμματος μας, για το οποίο έχουμε δεσμευτεί, να παίρνουμε μέτρα ελάφρυνσης των αδυνάμων. Η πολιτική μας στοχεύει στη συνεχή στήριξη των κατώτερων και μεσαίων κοινωνικών ομάδων, παρά τη δημοσιονομική ασφυξία και τα στενά πλαίσια. Έχουμε ήδη πετύχει αρκετά και συνεχίζουμε έχοντας τη κοινωνία στο πλευρό μας, που όλο και περισσότερο αναγνωρίζει τις μάχες που δίνουμε καθημερινά και τις συνεχείς προσπάθειές μας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
7. Εσείς ως βουλευτής που προέρχεστε και από αγροτική περιφέρεια πιστεύετε ότι θα διατηρηθεί η συνοχή της ΚΟ σε όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια που έρχονται το επόμενο διάστημα;

          Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει συμπαγής. Το επόμενο διάστημα θα κατατεθούν πράγματι πολύ κρίσιμα νομοσχέδια που θα δώσουν λύσεις σε χρόνιες παθογένειες και θα μας βγάλουν από το τέλμα. Όλοι μας θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο την προσπάθεια της Κυβέρνησης να κλείσει με επιτυχία όλα τα ανοιχτά μέτωπα. Θέλουμε τη συνεννόηση με όλους τους κοινωνικούς φορείς. Αυτό απέδειξαν, άλλωστε, και οι χειρισμοί της Κυβέρνησης στο ζήτημα που προέκυψε με τους αγρότες. Επιμένουμε στον διάλογο με τις κοινωνικές ομάδες, ώστε να προκύπτουν κάθε φορά τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Έχουμε πρόσφατη λαϊκή εντολή να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος για να γυρίσουμε οριστικά σελίδα και να περάσουμε γρήγορα σε μια μεταμνημονιακή εποχή, με περισσότερη δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου