Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Το νέο σχέδιο για την αστυνόμευση της Ηπείρου

Που καταργούνται και που ιδρύονται τμήματα

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών στην Ήπειρο, με ορισμένες όμως παρεκκλίσεις υπηρετεί την αρχή της λειτουργίας ενός αστυνομικού τμήματος ανά Καλλικρατικό Δήμο.
Συνάμα εισάγει τον θεσμό του τοπικού αστυνόμου ενώ προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία Άμεσης Δράσης στα Γιάννινα.
Το σχέδιο παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τον Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος και τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου.
Παραβρέθηκαν οι βουλευτές, ο Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι άλλων φορέων.
Η διαδικασία ήταν ανοιχτή και ο διάλογος που έγινε εξαντλητικός.
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Στο νομό Ιωαννίνων καταργούνται τα Αστυνομικά Τμήματα Κατσικά και Πυρσόγιαννης ενώ συγχωνεύεται το τμήμα τροχαίας με το αστυνομικό τμήμα Μετσόβου.
Το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου θα μεταφερθεί στο Καλπάκι ενώ ουσιαστικός κερδισμένος είναι ο Δήμος Δωδώνης καθώς είναι ο μοναδικός όπου ιδρύεται νέο Αστυνομικό Τμήμα με έδρα την Τύρια.
Το σχέδιο λοιπόν προβλέπει συνολικά οκτώ αστυνομικά τμήματα: 


Ιωαννίνων, Βορείων Τζουμέρκων με έδρα στα Πράμαντα, Δωδώνης, Ζαγορίου καθώς έτσι μετονομάζεται το Αστυνομικό Τμήμα Κήπων, Ζίτσας, Κόνιτσας, Μετσόβου, και Καλπακίου ή Πωγωνίου. 
Το όνομα του τελευταίου θα οριστικοποιηθεί με βάση και τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας.
Ιδρύεται Άμεση Δράση στα Γιάννινα ενώ το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα υπάγεται διοικητικά στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας.
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ
Στο Νομό Άρτας, καταργείται το Τμήμα Περιφερείας που λειτουργούσε και κάλυπτε μία μεγάλη περιοχή και στο εξής θα λειτουργούν το Αστυνομικό Τμήμα Άρτας, το Αστυνομικό Τμήμα Βουργαρελίου και το Αστυνομικό Τμήμα Γεωργίου Καραισκάκη με έδρα την Άνω Καλεντίνη.
Τρεις ορεινές κοινότητες των Κεντρικών Τζουμέρκων θα καλύπτονται από το Αστυνομικό Τμήμα Πραμάντων ως το πλησιέστερο... Με τον τρόπο αυτό σπάνε ουσιαστικά και τα στεγανά που έβαζε η διοικητική διαίρεση μεταξύ όμορων περιοχών.
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Τρία αστυνομικά τμήματα, προβλέπει το νέο σχέδιο για το Νομό Θεσπρωτίας. Το Αστυνομικό Τμήμα Ηγουμενίτσας, το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς ή Σουλίου και το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών.
Θα παραμείνει ο Αστυνομικός Σταθμός στο Μαργαρίτι για λόγους εθνικούς, όπως και ο θερινός σταθμός Συβότων, ενώ καταργείται ο Αστυνομικός Σταθμός Πέρδικας.
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Οι μεγαλύτερες ανατροπές του προς διαβούλευση σχεδίου αφορούν στο Νομό Πρέβεζας καθώς προβλέπεται η κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων Θεσπρωτικού και Λούρου και η υποβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος Πάργας σε Σταθμό.
Ουσιαστικά το σχέδιο προβλέπει κι εδώ ένα Τμήμα σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο και συγκεκριμένα το Αστυνομικό Τμήμα Πρέβεζας, Ζηρού και Πάργας με έδρα το Καναλάκι.
Στην Πάργα θα λειτουργεί αστυνομικός σταθμός ο οποίος θα ενισχύεται κατά τη θερινή περίοδο.
Σημειώνεται ότι δεν αλλάζει σε κανένα σημείο η λειτουργία των συνοριακών τμημάτων σε όλη την Ήπειρο.
Σε ότι αφορά τα Αστυνομικά Τμήματα Κακαβιάς, Μέρτζιανης και Σαγιάδας- Μαυροματίου στο εξής θα λειτουργούν ως Υπηρεσίες Διαβατηριακού Ελέγχου.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Οι περισσότερες αντιδράσεις προήλθαν από τους φορείς του Νομού Πρέβεζας. Ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής επεσήμανε ότι η κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Θεσπρωτικού αφήνει ακάλυπτη μία περιοχή από τις πιο ανεπτυγμένες και με μεγάλο πληθυσμό, ενώ και ο δήμαρχος Πάργας Αντώνης Νάστας υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα λειτουργίας του τοπικού αστυνομικού τμήματος.
Το ίδιο υποστήριξε και ο αντιδήμαρχος Πρέβεζας Βαγγέλης Γιαννουλάτος για το Αστυνομικό Τμήμα Λούρου, το οποίο λειτουργεί σε μία περιοχή με αυξημένη εγκληματικότητα λόγω και της μεγάλης παρουσίας ρομά.
Και ο τοπικός βουλευτής όμως Κώστας Μπάρκας ζήτησε να υπάρξει επανεξέταση του σχεδίου καθώς οδηγεί σε σοβαρές ανατροπές. Μάλιστα έκανε λόγο για βίαιη ανατροπή.
Τη διαφωνία του για τη συγχώνευση τμήματος τροχαίας και αστυνομικού τμήματος εξέφρασε ο Δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας, ενώ αρκετές ήταν οι αντιδράσεις από δημοτικούς συμβούλους του Πωγωνίου για την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Δελβινακίου και την μεταφορά του στο Καλπάκι. Σημειώνεται ότι στο Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου όπως και σε όλα όσα καταργούνται προβλέπεται να υπάρχει ο τοπικός αστυνόμος.
Τη διαφωνία τους με την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά εξέφρασαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Βίνης.
ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ
Οι κερδισμένοι είναι στο Νομό Ιωαννίνων ο Δήμος Δωδώνης, καθώς εκεί ιδρύεται νέο αστυνομικό τμήμα. «Θεραπεύεται με τον τρόπο αυτό ένα χρόνιο πρόβλημα και η λειτουργία του θα συμβάλλει σημαντικά ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους» σημείωσε ο δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης.
Κερδισμένος στο Νομό Άρτας ο Δήμος Γεωργίου Καραισκάκη, καθώς η ίδρυση τμήματος στην Άνω Καλεντίνη εντάχθηκε στο σχέδιο μετά από παρέμβαση του Δημάρχου Περικλή Μίγδου, παρέμβαση που έγινε αμέσως αποδεχτή από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον Γενικό Γραμματέα Προστασίας του Πολίτη Δημήτρη Αναγνωστάκη η διαβούλευση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών θα πάρει σάρκα και οστά τον Μάρτιο μαζί με τις κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία.

«Πρωταρχικός στόχος είναι η αναδιάρθρωση των κατακερματισμένων μονάδων ώστε να δημιουργήσουμε μία πιο αποτελεσματική αστυνομία... Στόχος είναι να παρέχουμε υπηρεσίες στον πολίτη κι όχι να προστατεύουμε κτίρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου