Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, με το νέο μισθολόγιο, η διαμόρφωση του οποίου βρίσκεται στην τελική ευθεία.
Κερδισμένοι του νέου μισθολογίου θεωρούνται όσοι τα τελευταία χρόνια είδαν τις απολαβές τους να «κολλάνε» και να μειώνονται, καθώς θα τους αποδοθούν οι μισθολογικές ωριμάνσεις.
Αντιθέτως, χαμένοι θα είναι οι υπάλληλοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας, οι οποίοι θα δουν τις αποδοχές τους να «παγώνουν», λόγω της διατήρησης της προσωπικής διαφοράς.
Το σχέδιο νόμου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα, οπότε εκτιμάται ότι θα έχει συμφωνηθεί σε όλες τις λεπτομέρειες με τους εκπροσώπους των δανειστών, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το μνημόνιο.
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου, προκειμένου να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2016.
Τι ζητούν οι δανειστές
Στην αποσύνδεση του μισθολογίου από το βαθμολόγιο κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, και το κουαρτέτο, οι οποίοι είχαν τετ α τετ την εβδομάδα που πέρασε.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι μισθολογικές αυξήσεις θα αποδίδονται βάσει των ετών προϋπηρεσίας και όχι βάσει του βαθμού κάθε υπαλλήλου, ενώ η βαθμολογική εξέλιξη θα αφορά μόνο τη δυνατότητα που θα έχουν οι εργαζόμενοι να αναλάβουν θέσεις ευθύνης και όχι αντίστοιχη αύξηση στους μισθούς τους.
Την ίδια ώρα, το κουαρτέτο προτείνει εξομοίωση των παροχών εκτός μισθού, όπως εφάπαξ, εκτός έδρας, οδοιπορικά και αποζημιώσεις με όσα ισχύουν στην ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Βερναρδάκη, οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέστησαν σαφές ότι το θέμα του μισθολογίου, αλλά και αυτά της αξιολόγησης, της επιλογής προϊσταμένων και της θεσμοθέτησης μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας, είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσουν προαπαιτούμενα στην επόμενη φάση αξιολόγησης. Παράλληλα, διεμήνυσαν στον αρμόδιο υπουργό πως τα παραπάνω πρέπει να ψηφιστούν το συντομότερο.
Έτσι, συμφωνήθηκε το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, την επιλογή προϊσταμένων και τον μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος Νοεμβρίου.
Όσον αφορά το περιεχόμενο των νομοσχεδίων, οι θεσμοί φέρεται να έχουν εγκρίνει τον «βασικό κορμό» και όπως διαβεβαίωναν πηγές του υπουργείου, αυτό που απομένει είναι να εγκριθούν το κείμενο και οι μεταβατικές διατάξεις, ιδιαίτερα στα ζητήματα της επιλογής των στελεχών του Δημοσίου, δεδομένου ότι οι αλλαγές θα γίνουν κλιμακωτά από τον Δεκέμβριο και μέχρι τα τέλη του 2016.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν να υπάρξει περαιτέρω τεχνική βοήθεια ως προς την κατάρτιση των νομοσχεδίων, προκειμένου η ελληνική πλευρά να ωφεληθεί από την ευρωπαϊκή εμπειρία.
ΠΗΓΗ: www.newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου