Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Αχέροντας: Ομορφιά στις όχθες του Άδη




Βουτάμε στα παγωμένα νερά του ποταμού, διασχίζουμε το μαγεμένο φαράγγι γύρω του και εξερευνούμε μια περιοχή που κρύβει τα. μυστικά της αθανασίας.


Θεόρατα, ολόλευκα βράχια που υψώνονται κάθετα ως τον ουρανό -ή τουλάχιστον έτσι σου φαίνεται, από εδώ κάτω που τα βλέπεις. Αιωνόβια φουντωτά πλατάνια που απλώνουν τις ρίζες τους στα πιο παράξενα σημεία. Νερά, πολύ παγωμένα νερά, που αναβλύζουν από κάθε σχισμή στους βράχους, δημιουργώντας μικρά καταρρακτάκια. Κι ένα απόκοσμο βουητό που ακούγεται πίσω από κάποιες τέτοιες σχισμές, καθώς το νερό έρχεται με φόρα να ενωθεί με το ποτάμι. Αν έτυχε να αναρωτηθείς, ερχόμενος προς τον Αχέροντα, γιατί απ' όλα τα ποτάμια της Ελλάδας διάλεξαν αυτό εδώ για είσοδο του κάτω κόσμου, η απάντηση έρχεται να σε βρει από τα πρώτα κιόλας βήματα στα παγωμένα του νερά. 


Διασχίζοντας το φαράγγι του Αχέροντα 
Κι όταν λέμε «βήματα στα παγωμένα του νερά» κυριολεκτούμε: Μετά από δέκα περίπου λεπτά πεζοπορίας κάτω από την σκιά των πλατανιών, το μονοπάτι που ξεκινά από το πάρκινγκ, δύο χιλιόμετρα έξω από τη Γλυκή, καταλήγει στην όχθη του Αχέροντα. Από εδώ, δεν υπάρχει τρόπος να συνεχίσετε στεγνοί. Φοράτε ειδικά αδιάβροχα παπούτσια (τα προμηθεύεστε, όπως και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστείτε, από τα μαγαζάκια που έχουν στηθεί πλάι στο πάρκινγκ), παίρνετε μια βαθιά ανάσα και ξεκινάτε για τα πρώτα -σοκαριστικά- βήματα μέσα στο νερό του ποταμού, που σε αυτό το σημείο φτάνει μέχρι τον αστράγαλο. 


Το νερό που αναβλύζει εδώ, στην πρώτη «παραλιούλα» του Αχέροντα, έρχεται από την σπηλιά η οποία είναι κρυμμένη κάτω από το γιγάντιο πλατάνι στα αριστερά σας. Ένας μύθος γεννήθηκε εδώ: Μια φορά κι έναν καιρό, λένε, στη σπηλιά ζούσε ένας δράκος, ο οποίος δηλητηρίαζε το νερό του ποταμού. Τον σκότωσε κάποιος που λεγόταν στο επίθετο Αηδωνάτος. Το νερό έγινε ξανά γλυκό, το χωριό δίπλα στο ποτάμι ονομάστηκε Γλυκή, και ο Αηδωνάτος ανακηρύχθηκε άγιος, λέγεται πια Αϊ-Δονάτος, και είναι ο πολιούχος της περιοχής. 

Καθώς αφήνετε πίσω σας την σπηλιά του δράκου, και συνεχίζετε να περπατάτε μέσα στο ποτάμι, θα διαπιστώσετε δύο πολύ ευχάριστες αλλαγές: Αφενός η θερμοκρασία του νερού αρχίζει να γίνεται πιο ανεκτή, αφετέρου το τοπίο γίνεται όσο προχωράτε όλο και πιο φαντασμαγορικό. 

Τα βράχια που υψώνονται δεξιά κι αριστερά του ποταμού (όχθες στα περισσότερα σημεία δεν υπάρχουν) όσο πάνε και στενεύουν, και η σκιά των πλατανιών που επιμένουν να ξεφυτρώνουν από πάνω τους κρύβει τον ήλιο δημιουργώντας απίθανες αποχρώσεις στα πρασινογάλαζα, κρυστάλλινα νερά του ποταμού. Μαζί με τον (ακόμα πιο παγωμένο) Βοϊδομάτη που κατέχει τα πρωτεία, ο Αχέροντας είναι ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης -ακόμα και στα πιο βαθιά του σημεία, διακρίνεται από την επιφάνεια και το τελευταίο βοτσαλάκι στον βυθό. 


Η διάσχιση του φαραγγιού διαρκεί. όσο θέλετε, με τους πιο αποφασισμένους να ακολουθούν την δίωρη περίπου διαδρομή μέσα στο νερό ως το παλιό γεφύρι του Ντάλα ή την εξάωρη διαδρομή που διασχίζει ολόκληρο το φαράγγι του Αχέροντα (λεπτομέρειες εδώ). Αν αποφασίσετε να κάνετε την πρώτη διαδρομή, δεν θα δυσκολευτείτε στο ελάχιστο: Με την εξαίρεση ενός στενού περάσματος, αρκετά νωρίς στη διαδρομή, στο οποίο θα χρειαστεί να κολυμπήσετε ενάντια στο ρεύμα για 5-6 μέτρα, καθότι το βάθος φτάνει περίπου τα δύο μέτρα, όλο το υπόλοιπο ποτάμι περπατιέται. 


Βαριέμαι να περπατήσω -τι άλλο μπορώ να κάνω εδώ;
Αν και η πεζοπορία στο φαράγγι είναι εμπειρία από μόνη της, αρκετές εταιρείες διοργάνωσης δραστηριοτήτων στήνουν τα ξύλινα σπιτάκια τους στις όχθες κοντά στο πάρκινγκ και προσφέρουν οικονομικότατες επιλογές για δράση και βόλτες στο ποτάμι. Ιππασία, με τα άλογα να μπαίνουν μέσα στο νερό, rafting μηδενικού βαθμού δυσκολίας (χωρίς κράνη και στολές neoprene -στην ουσία χαλαρή βαρκάδα), κανό για όσους θέλουν λίγη έξτρα αδρεναλίνη και flying fox είναι μερικές από τις επιλογές σας. Ενδεικτικά, η ιππασία στοιχίζει περί τα 8? το άτομο, το δε rafting κυμαίνεται στα 5? το άτομο. 


Ο ανταγωνισμός μεταξύ των διάφορων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις όχθες του Αχέροντα ρίχνει κι άλλο τις τιμές στις "off" περιόδους -εμείς πετύχαμε στις αρχές Σεπτέμβρη προσφορά για ιππασία, rafting και flying fox όλα μαζί στην τιμή των 10? το άτομο. Σημειώστε μόνο πως οι περισσότερες δραστηριότητες πραγματοποιούνται εκτός φαραγγιού -ακολουθούν την πορεία του ποταμού προς τα κάτω, και όχι προς τα επάνω, διασχίζοντας τοπίο που είναι όμορφο μεν, όχι φαντασμαγορικό δε. Υπάρχει παρ' όλα αυτά η δυνατότητα να διαπραγματευτείτε, για παράδειγμα, μια βόλτα με τα άλογα προς το φαράγγι, ειδικά σε περιόδους που δεν έχουν ιδιαίτερη κίνηση. 

Το sightseeing το επιούσιο 
Αν και ο Αχέροντας είναι για πολύ κόσμο μια ημερήσια εκδρομή από τα παράλια της Ηπείρου -την Πάργα ή τα Σύβοτα, ή ακόμα και την πιο απομακρυσμένη Πρέβεζα- εμείς θα προτείναμε να μείνετε μερικές ημέρες στη Γλυκή, το χωριό δίπλα του. Ιδανική βάση για να εξερευνήσετε τη γύρω περιοχή, η Γλυκή μπορεί με την πρώτη ματιά να μην είναι ένα γραφικό χωριουδάκι από αυτά που θα περιμένατε να συναντήσετε στα ορεινά της Ηπείρου, έχει όμως όλα όσα χρειάζεστε για ένα ειδυλλιακό Σαββατοκύριακο μακριά από τους πάντες και τα πάντα: Από ωραιότατα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια με μπαλκονάκια που αγναντεύουν το ποτάμι, μέχρι δύο υπέροχα μπαράκια (το Nitro και το Exo) που απλώνουν τα τραπέζια τους στις όχθες του ποταμού, φωτίζουν τα νερά του σε εξωπραγματικές αποχρώσεις και παίζουν ωραίες μουσικές. 

Με βάση την Γλυκή, θα οδηγήσετε περί τη μισή ώρα μέχρι τα ακόμα πιο ορεινά χωριά του Σουλίου, που σήμερα μπορεί να αποπνέουν αίσθηση εγκατάλειψης -καθότι ελάχιστοι κάτοικοι έχουν απομείνει εδώ- έχουν όμως αρκετά ενδιαφέροντα αξιοθέατα, όπως τα εντυπωσιακά πέτρινα πηγάδια, τους παλιούς νερόμυλους που λειτουργούν μέχρι σήμερα, το επιβλητικό Κάστρο της Κιάφας (του οποίου η επιβλητική θέα στην κοιλάδα του Αχέροντα θα σας αποζημιώσει για την κουραστική ανάβαση) και το Κούγκι, στο οποίο κάθε χρόνο περί τα τέλη Μαΐου πραγματοποιείται η αναπαράσταση του ολοκαυτώματος. 


Οι αθλητικότεροι εξ ημών αφήνουν το αυτοκίνητο στη Γλυκή, και ακολουθούν το ειδυλλιακό μονοπάτι που είναι γνωστό ως Σκάλα της Τζαβέλαινας, και το οποίο μετά από τέσσερις ώρες πεζοπορίας καταλήγει στο Σούλι και το Κάστρο της Κιάφας. Ακόμη, όμως, και αν δεν είστε αποφασισμένοι για τετράωρη πεζοπορία, αξίζει να το ακολουθήσετε για όσο αντέχετε: Το τοπίο που διασχίζει είναι φαντασμαγορικό, η σκιά από τα πλατάνια άφθονη και τα ξύλινα σπιτάκια-παρατηρητήρια που θα βρείτε διάσπαρτα στη διαδρομή προσφέρουν πανοραμική θέα στο φαράγγι του Αχέροντα από (πολύ) ψηλά. 

Περί τα δεκαπέντε χιλιόμετρα από τη Γλυκή, βρίσκονται οι εκβολές του Αχέροντα, στην παραλία που λέγεται Αμμουδιά και είναι ιδανική για τις τελευταίες βουτιές του καλοκαιριού, με τα ρηχά κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά της. Από την Αμμουδιά ξεκινούν βαρκάκια, τα οποία με 6? το άτομο μας ξεναγούν στο δέλτα του ποταμού και τα νερά της Στυγός, όπου σύμφωνα με τον θρύλο βούτηξε η Θέτις τον Αχιλλέα για να τον κάνει αθάνατο -ναι, όλοι μπαίνουν στον πειρασμό να βραχούν με το αθάνατο νερό, και ναι, θα το κάνετε κι εσείς, γιατί ποτέ δεν ξέρεις. 


Πολύ κοντά στην Αμμουδιά, στο χωριό Μεσοπόταμος, βρίσκεται το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, ένα από τα σπουδαιότερα μαντεία της Αρχαίας Ελλάδας (και σύμφωνα με τις διηγήσεις ένας από τους υποβλητικότερους αρχαιολογικούς χώρους σήμερα) το οποίο όμως είναι κλειστό για ανασκαφές και αναστηλώσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013. 



Πού (και τι) να φάτε 

- Ντόπια κρέατα εξαιρετικά ψημένα στη σχάρα, και κοτόπουλο στον φούρνο με μια εξαιρετική μυστική σάλτσα, στον Αχέροντα, στη Γλυκή, που απλώνει τραπεζάκια στην όχθη του ποταμού -με την τελευταία σειρά να ακουμπά σχεδόν το νερό. Οι τιμές κυμαίνονται στα 12-15 ευρώ το άτομο. 
- Φρέσκια πέστροφα, την οποία θα διαλέξετε ενώ κολυμπάει στο ενυδρείο, δίπλα στο ποτάμι, στο Πανόραμα, στη Γλυκή. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-17 ευρώ το άτομο. 
- Ζουμερά κρεατικά στη σχάρα, συνοδεία των «στάνταρ» ορεκτικών (σαγανάκι, χωριάτικη, τζατζίκι), στον Παράδεισο, στον δρόμο από την Γλυκή προς τις πηγές του Αχέροντα. Βγάζει επίσης τραπεζάκια στην όχθη του ποταμού. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 10-15 ευρώ το άτομο. 




Πού να μείνετε 

- Στα πανέμορφα, ρουστίκ δωμάτια του Kleopatra Hotel, στη Γλυκή, στις παροχές των οποίων περιλαμβάνονται δορυφορική τηλεόραση, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και δωρεάν wi-fi. Η ιδιοκτήτρια, Χριστιάννα, θα σας πει τα πάντα για την περιοχή και τις δραστηριότητες τριγύρω. Οι τιμές κυμαίνονται στα 30-35 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο. 
- Στα όμορφα δωμάτια του Ξενοδοχείου Πηγές, λίγα βήματα από την όχθη του Αχέροντα, στις παροχές των οποίων περιλαμβάνονται τζάκι και μπαλκόνι με θέα στο ποτάμι. Το ξενοδοχείο διαθέτει επίσης το δικό του εστιατόριο, ενώ προσφέρει και δωρεάν wi-fi. Οι τιμές κυμαίνονται στα 48 ευρώτο δίκλινο με πρωινό. 
- Αν δεν αποχωρίζεστε την παραλία ούτε στις σεπτεμβριάτικες εξορμήσεις σας, πολύ καλή επιλογή είναι και το Corali Studios, στην Αμμουδιά (την παραλία όπου εκβάλλει ο Αχέροντας). Τα studios απέχουν μόλις εκατό μέτρα από την παραλία και περιλαμβάνουν πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, μπαλκόνι και δορυφορική τηλεόραση, ενώ οι τιμές αυτήν την περίοδο δεν ξεπερνούν τα 25 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο. 

Δείτε το video


  Ηρώ Κουνάδη

ΠΗΓΗ: www.in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου