Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Ο ερειπωμένος οικισμός της Ουζντίνας ξαναζωντανεύει

Μέσα από το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

Οσδίνη ή Παλιοσδίνη ή Παλιοχώρα (σήμερα Ουζντίνα) ήταν το όνομα του οικισμού της Θεσπρωτίας, ερείπια του οποίου εντοπίζονται παρόχθια του ποταμού Καλαμά, σε επικλινή λόφο, ανάμεσα στα όρη Παλούκι και Κουτσουβέλι.
Η παλαιότερη κατοίκηση στην περιοχή επιβεβαιώνεται από τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα αρχαίου οχυρωμένου οικισμού που φαίνεται ότι καταστράφηκε το 167 π.Χ. από τους Ρωμαίους, μαζί με τις άλλες 70 πόλεις της Ηπείρου.
Σήμερα δεν είναι γνωστές όλες οι φάσεις κατοίκησης του οικισμού καθώς από την πρώιμη βυζαντινή περίοδο δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής μνημεία.
Ο οικισμός άνθησε στους μέσους βυζαντινούς χρόνους. Στην ανάπτυξή του βοήθησε αναμφίβολα η προνομιακή θέση της ακρόπολης, που μπορούσε να ελέγχει την κοιλάδα του Καλαμά. Στην οχύρωση του οικισμού διακρίνονται πολλές φάσεις επισκευής που αντιστοιχούν σε διάφορες χρονικές περιόδους, κατά τις οποίες οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να ενισχύσουν τα τείχη υπό την απειλή των βαρβαρικών επιδρομών.


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έργου
«Αρχαιολογικό Πάρκο Βυζαντινού – Μεταβυζαντινού Οικισμού Ουζντίνας», ενταγμένου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013» σας προσκαλεί στην εκδήλωση ολοκλήρωσης-παράδοσης του έργου στην τοπική κοινωνία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον πλήρως αναβαθμισμένο αρχαιολογικό χώρο της Ουζντίνας
 την Τρίτη 20 Οκτωβρίου και ώρα 11:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου