Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Το πρόγραμμα του 9ου Φεστιβάλ Αραχθείου Θεάτρου-Τζουμέρκα 2015


Από 7-12 Αυγούστου 2015 θα πραγματοποιηθεί και φέτος το Φεστιβάλ του Αραχθείου Θεάτρου στο Παλαιοχώρι Σκούπας Άρτας το οποίο αφιερώνεται στο θρήνο για το πρόσφατα χαμένο γεφύρι της Πλάκας «Ο θρήνος του Πρωτομάστορα- ένας θρύλος, μια σιωπή (1866-2015)»
 Στις 7  Αυγούστου για  πρώτη φορά φέτος θα δοκιμάσουμε ένα νέο είδος θεατρικής σκηνής για την περιοχή μας, την Όπερα, εμπλουτίζοντας και αναβαθμίζοντας έτσι τα είδη των θεατρικών παραστάσεων. Θα παρακολουθήσουμε μια παράσταση με άριες και ντουέτα από όπερες, οπερέτες και μιούζικαλ από την Ηπειρώτικη Όπερα Τσακάλωφ Ιωαννίνων με Διευθυντή τον κύριο Γ. Χλήτσιο.

Δύο εξαίρετες λυρικές τραγουδίστριες, η υψίφωνος Σύλβια Τσιμπανάκου και η μεσόφωνος Τζένη Χατζηδήμου, θα σηματοδοτήσουν την έναρξη του Φεστιβάλ στο Αράχθειο Θέατρο Τζουμέρκων, με μια μοναδική "Βραδιά Όπερας".
Οι καταξιωμένες λυρικές τραγουδίστριες θα ερμηνεύσουν κομμάτια του λυρικού ρεπερτορίου, με τη συνοδεία της Ορχήστρας Δωματίου της Ηπειρωτικής Όπερας. Αξέχαστες μελωδίες των Verdi, Bizet, Offenbach, Σακελλαρίδη, Bernstein και άλλων, θα αντηχήσουν για πρώτη φορά ψηλά στα Τζουμέρκα, ενώ το Αυγουστιάτικο αεράκι θα τις μεταφέρει από το κατεστραμμένο γεφύρι της πλάκας μέσω της κοιλάδας του ποταμού Αράχθου  σ'όλο τον κάμπο της Άρτας και τον Αμβρακικό.
Στις 8 Αυγούστου θα δοθεί η θεατρική παράσταση «Η Απολογία του Σωκράτη» από την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Μαίρης Τράγκα Έναστρον.


Ο συγγραφέας του έργου, νομικός κύριος Σταμάτης Βασιλάκος, σημειώνει:
Η τραγωδία του Σωκράτη σαν του πρώτου μάρτυρα της φιλοσοφίας που εκτελέστηκε για τις ιδέες του, έγκειται σε μεγάλη ιστορική παρανόηση από μέρους της τότε Αθηναϊκής Πολιτείας.
Η φιλοσοφία του Σωκράτη ήταν όχι μόνο ανθρωποκεντρική, αλλά κυρίως απόλυτα ορθολογική. Ο Λόγος, ο ορθός Λόγος, το ειδέναι, η αληθινή γνώση είναι ο πυρήνας της φιλοσοφίας του.
Σε μια εποχή δε μεγάλων αναστατώσεων και πολιτικών ανατροπών, όπως εκείνη των τελευταίων χρόνων της ζωής του (404-399 π.Χ.) η πολιτική είχε υποχωρήσει στη δημαγωγία και την παράνοια, δηλαδή στον απόλυτο αντιορθολογισμό.
Μέσα σ' αυτό το ανώμαλο κλίμα ο Σωκράτης κατηγορήθηκε δόλια: α) ως δήθεν εχθρός της δημοκρατίας γιατί πρότεινε την επιλογή των αρχόντων όχι με "κλήρωση", αλλά με εκλογές, και β) ότι ήταν τάχα ασεβής και άθεος επειδή αρνιόταν να λατρεύει τα ουράνια σώματα (Ήλιο, Σελήνη, άστρα) σαν θεότητες όπως ήθελε το αντιδραστικό ιερατείο της εποχής. Έτσι ο μεγάλος φιλόσοφος, ο κήρυκας του Αληθινού Λόγου και της Αληθινής Πίστης στο θείο, οδηγήθηκε σε δίκη και καταδικάστηκε σε θάνατο με το κώνειο.

Στις 9 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στο θρήνο για το πρόσφατα κατεστραμμένο Γεφύρι της Πλάκας. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα παρουσιάσει ο δικηγόρος κύριος Μάκης Κιάμος. Θα γίνει αναφορά στην ιστορία του γεφυριού, θα απαγγελθούν ποιήματα από ντόπιους λογοτέχνες και θα ακουστούν θέσεις για την προοπτική αποκατάστασης από σχετικούς φορείς (ΕΜΠ, χορηγοί, πολιτεία). Την εκδήλωση θα πλαισιώσει ο Σταύρος Καψάλης με την ορχήστρα του, που θα μας ταξιδέψουν σε μουσικά ακούσματα της παράδοσης. Την ορχήστρα θα πλαισιώσουν μια πλειάδα καταξιωμένων μουσικών και τραγουδιστών.
Στις 10 Αυγούστου θα δοθεί η παιδική παράσταση «Αλαντίν» από τη θεατρική ομάδα Έκφραση Ιωαννίνων.
Οι περιπέτειες του Αλαντίν, που είναι γνωστός σε όλους μας από το μεγάλο αραβικό παραμύθι «Χίλιες και μια νύχτες», έγιναν αφορμή για μια γοητευτική θεατρική παράσταση γεμάτη περιπέτεια, μυστήριο, μαγεία, γέλιο, χορό, τραγούδι και πολλές εκπλήξεις! Το έργο διαδραματίζεται στην παραμυθένια Βαγδάτη. Τα ευφάνταστα σκηνικά μεταμορφώνονται και εμφανίζονται ιπτάμενα χαλιά, παζάρια της Ανατολής, σπηλιές γεμάτες θησαυρούς, μαγικά λυχνάρια όλα ζωντανεύουν με τρόπο εντυπωσιακό. Η μουσική μαζί με τους φωτισμούς και το video mapping δημιουργούν φαντασμαγορικές εικόνες και μια ξεχωριστή ονειρική ατμόσφαιρα. Και όταν εμφανίζονται τα τζίνι ... ε τότε όλα μπορούν να συμβούν!!! Το έργο μιλάει για την αιώνια μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό, το δίκαιο και το άδικο, την αγάπη και το μίσος. Το δίκαιο είναι αυτό που τελικά θριαμβεύει – και μας διδάσκει πόσο σημαντικό είναι να προσπαθούμε να κάνουμε πάντα το σωστό στη ζωή μας. Η παράσταση φιλοδοξεί να μαγέψει μικρούς αλλά και μεγάλους θεατές, με τη ζωντάνια, την ευρηματικότητα και την παραμυθένια της ατμόσφαιρα!
Σκηνοθεσία: Χρήστος Χρήστου,
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Κράβαρης,
Μουσική επιμέλεια: Μίνα Παππά,
Χορογραφίες-κινησιολογία: Φανή Σκεντέρη,
Video mapping: Κωστής Εμμανουηλίδης,
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Παπαγεωργίου
Παίζουν: Κώστας Κούρτης, Αντώνης Χρήστου, Γιάννης Κράβαρης, Πέτρος Χριστακόπουλος, Γιάννης Παπαγεωργίου, Μίνα Παππά, Βάσω Ζησίδη, Χρήστος Χρήστου, Κυριάκος Τσουκανέλης, Ειρήνη Τσουκανέλλη, Νίκος Τσουκανέλλης, Νίκος Πουλάκης, Θανάσης Λανάρης, Φανή Σκεντέρη, Λουκία Κονυδάρη, Δέσποινα Αρματά, Ισμήνη Γερούκαλη, Λίνα Μπότη,Ιωάννα Μαμακή, Ελένη Κούλα, Μαρία Λύγκα, Δάφνη Σκαντζούρη, Κατερίνα Σπυλάνη, Καλλιόπη Κυρμανίδου, Ευτυχία Κιοσσέ
Στις 11 Αυγούστου θα δοθεί η θεατρική παράσταση  «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» από τη θεατρική ομάδα Έκφραση Ιωαννίνων.

Η κωμωδία του Άκη Δήμου, «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» που κέρδισε το θεατρικό βραβείο καλύτερου νεοελληνικού έργου είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία με πολλά φαρσικά στοιχεία, μια τρελή κοινωνική σάτιρα που παρωδεί τη βιομηχανία των «οικογενειακών» σήριαλ, ενώ ο χιουμοριστικός υπότιτλος του έργου είναι – a pop family story.
Το «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» είναι ένα έργο για ένα σύζυγο που ζωντανεύει, μια ζωντανή που όλοι την νομίζουν πεθαμένη, έναν από μηχανής αλλοδαπό «μπάτλερ», έναν εραστή με πολιτικές φιλοδοξίες, μια ανικανοποίητη μαγείρισσα με ισχυρό μητρικό ένστικτο κι έναν αμαρτωλό πιανίστα με αδυναμία στα παιδιά από το εξωτερικό. Είναι, επίσης, ένα έργο για δείπνο όπου κανείς δεν τρώει, γιατί κανείς δε μπορεί να καταλάβει ποιος είναι και πού βρίσκεται, όπως όλοι μας.
Ο συγγραφέας συνθέτει μια σύγχρονη κωμωδία και μας παρουσιάζει έναν κόσμο όπου η ανατρεπτική φαντασία του κωμικού εισβάλλει στο πραγματικό ανατέμνοντας τα έργα και τις ημέρες της σύγχρονης νεοελληνικής οικογένεια, που ψάχνει να βρει τη θέση της στον νέο χάρτη του κόσμου. Κυρίως όμως, είναι ένα έργο για την Ιοκάστη Παπαδάμου, μια γυναίκα που –εν αγνοία της – θα προκαλέσει μια νύχτα μεγάλων αποκαλύψεων…
Σκηνοθεσία: Χρήστος Χρήστου, Σκηνικά – Κοστούμια: Γιάννης Κράβαρης, Μουσική επιμέλεια: Πέτρος Χριστακόπουλος, Κινησιολογία: Φανή Σκεντέρη, Παίζουν: Γιάννης Παπαγεωργίου, Χρήστος Χρήστου, Γεωργία Διακοπούλου, Μίνα Παππά, Γιάννης Κράβαρης, Πέτρος Χριστακόπουλος, Μαρία Ευσταθοπούλου.
Στις 12 Αυγούστου θα δοθεί η παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, από τον θίασο Λαμπίονι Θεσσαλονίκης
Ένα έργο σταθμός, μια μαρτυρία για τη διαχρονία της Εθνικής μας περιπέτειας. Μέσα από τραγούδια, σατιρικά και δραματικά επεισόδια, η παράσταση διατρέχει όλες τις σημαντικές στιγμές του ελληνισμού: η Τουρκοκρατία, η επανάσταση του 1821, η βασιλεία του Όθωνα, η Μικρασιατική καταστροφή, ο πόλεμος του 1940 είναι ορισμένοι μόνο από τους βασικούς σταθμούς της πορείας που περιγράφονται σ’ αυτό το έργο-ντοκουμέντο, που παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο και επίκαιρο στις μέρες μας όσο ποτέ. Η αείμνηστη Τζένυ Καρέζη, που είχε πρωταγωνιστήσει στο έργο, ανέφερε:  «Όλα αυτά θα έπρεπε να ειπωθούν ρωμαίικα, ζεστά. Καθόλου φιλολογικά. Θα 'πρεπε, δηλαδή, να γραφτεί ένα έργο που να έχει μέσα του τους σπόρους της λαϊκής μας τέχνης. Εγχείρημα δύσκολο, άπιαστο σχεδόν. Χρειαζόμασταν ένα συγγραφέα με ταλέντο, πείρα και γνώση. Απευθυνθήκαμε στον Ιάκωβο Καμπανέλλη γιατί, εκτός από αυτά, διαθέτει και ένα ακόμα ακριβό στοιχείο. Στα έργα του χτυπάει πυρετικά, σπαραχτικά και γνήσια ο σφυγμός αυτής της ράτσας.»
Ώρα έναρξης παραστάσεων 20:30
Είσοδος Ελεύθερη

Καλή αντάμωση τον Αύγουστο στο χωριό
Με φιλικούς χαιρετισμούς

Ρίτα Νάστου Μυστακοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου