Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Όλο και πιο ελκυστική η αρχαία Δωδώνη

«Κόκκινο» άναψε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης στην απόφαση που υπέγραψε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου ο προκάτοχός του Κ. Τασούλας, η οποία προέβλεπε αλλαγές στους όρους δόμησης και τους περιορισμούς στην Α’ Ζώνη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης.
Ο κ. Ξυδάκης μετά από εισήγηση των συνεργατών του και με την σύμφωνη γνώμη των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, παρότι πολλά από τα νέα μέλη της σύνθεσης, ήταν και στην προηγούμενη που συνηγόρησε στην απόφαση, ακύρωσε την απόφαση αυτή και αναμένεται τις επόμενες μέρες η δημοσίευσή της στο ΦΕΚ.
Όπως ανέφερε ο Έφορος Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κ. Σουέρεφ αυτή τη στιγμή και μετά τη συγκεκριμένη απόφαση, στην Α΄ Ζώνη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, ισχύει, ό,τι προέβλεπε το καθεστώς, που είχε θεσπιστεί από το 1997.


Ενισχύεται η επισκεψιμότητα
 Πριν από λίγες ημέρες στο μεταξύ το υπ. Πολιτισμού ανακοίνωσε και επίσημα τα στοιχεία για την επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων για το 2014 σε σχέση με το 2013.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά το 2014 παρατηρείται αύξηση κατά 22,5% στους επισκέπτες των μουσείων και ομοίως αύξηση κατά 27,9% στις εισπράξεις, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
Στους αρχαιολογικούς χώρους, το 2014, παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών κατά 21,9% και αντίστοιχη αύξηση των εισπράξεων κατά 13,5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
Σε τοπικό επίπεδο τα στοιχεία από την επισκεψιμότητα στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και στο Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο είναι επίσης ενθαρρυντικά.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο η επισκεψιμότητα έφτασε το 2014 τους 15250 επισκέπτες, κατά τι λιγότεροι από το 2013 (17150) και κατά τι περισσότεροι από το 2012 (14350).
Στο Βυζαντινό Μουσείο καταγράφηκαν 7350 επισκέπτες, ενώ το 2012 ήταν 5300 και το 2013 6750. Τέλος, στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης το 2014 καταγράφηκαν περισσότεροι από 42000 επισκέπτες σε σχέση με τους 29300 το 2012 και τους 38750 το 2013.
Οι αριθμοί βέβαια δεν είναι ακριβείς, καθώς δε συνυπολογίζονται οι επισκέπτες που βρίσκονται στους χώρους αυτούς και στα μουσεία σε εκδηλώσεις και περιοδικές εκθέσεις, ούτε βεβαίως κατά τις ημέρες της δωρεάν εισόδου.
Ο κ. Σουέρεφ τόνισε, ότι η διαρκής προσπάθεια σύνδεσης της τοπικής κοινωνίας με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία έχει αποφέρει αποτελέσματα, όπως και οι διάφορες δράσεις που υλοποιούνται με εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες κ.λπ.

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο και η πιθανή αύξηση της τιμής
 Οι αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής και τα μουσεία δεν περιλαμβάνονται στο μεταξύ στην πρώτη φάση διάθεσης των ηλεκτρονικών εισιτηρίων, την οποία ανακοίνωσε το υπουργείο πριν από λίγες ημέρες.
Στην Ακρόπολη και σε έξι γειτονικούς χώρους, μεταξύ των οποίων η Αρχαία Αγορά, το Ολυμπιείο, το Θέατρο του Διονύσου και ο Κεραμεικός, θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση – πιθανώς μέσα στον Ιούνιο – η χρήση ηλεκτρονικών εισιτηρίων. Μέχρι τον Αύγουστο, το σύστημα θα επεκταθεί σε άλλους 13 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, όπως το Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Ηρακλείου και Χανίων, η Κνωσός, η Λίνδος, οι Μυκήνες και το Ασκληπιείο στην Κω, ενώ σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα στη λίστα αναμένεται να έχουν προστεθεί ακόμα 18 μνημεία, στα οποία δεν αποκλείεται να περιληφθεί και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων ή ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης.
Ο κ. Σουέρεφ τόνισε, ότι το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι ένας γενικότερος και αναγκαίος εκσυγχρονισμός, ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της πιθανής αύξησης της τιμής του εισιτηρίου σε αυτούς τους χώρους.
«Η εμπορευματοποίηση των πολιτιστικών αγαθών είναι ένα ηθικό πρόβλημα και ένα πρόβλημα της νεότερης οικονομίας. Κάποτε η σχέση αυτή ήταν αρνητική, τώρα όμως έχει γίνει ανάγκη. Προσωπικά η πρώτη μου σκέψη είναι ότι η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου δε θα βοηθήσει σε κάτι, όμως η δεύτερη σκέψη μου είναι, ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί υπό κάποιες προϋποθέσεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για την Ελλάδα άλλωστε οι τιμές είναι χαμηλές και σε σύγκριση με το εξωτερικό είναι πολύ χαμηλές. Ακόμη όμως και αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το σημερινό αντίτιμο της εισόδου στα μουσεία ή στους αρχαιολογικούς χώρους έχουν τη δυνατότητα να τα επισκεφθούν στις ημέρες που η πρόσβαση είναι δωρεάν για όλους», τόνισε ο κ. Σουέρεφ.

Αίτημα για ενιαίο εισιτήριο
 Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο μεταξύ αναμένει την απάντηση του υπ. Πολιτισμού στο αίτημά της, να θεσπιστεί ενιαίο εισιτήριο που θα καλύπτει ταυτόχρονα την αρχαία Δωδώνη και το Αρχαιολογικό Μουσείο ή το Βυζαντινό Μουσείο ή ακόμη και τα τρία μαζί. Σήμερα ισχύει κοινό εισιτήριο για την επίσκεψη στα δύο μουσεία, όμως η μεγάλη επισκεψιμότητα της αρχαίας Δωδώνης, μπορεί να δώσει επιπλέον δυναμική και στα μουσεία των Ιωαννίνων, εφόσον συνδυαστεί με τη δυνατότητα ενός ενιαίου εισιτηρίου.

Η διαδρομή θα φέρει επιπλέον κόσμο
 Η πρόσφατη έγκριση των τεχνικών δελτίων από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας αντίστοιχα για το πρόγραμμα των πολιτιστικών διαδρομών μεταξύ των πέντε αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Σουέρεφ το έναυσμα για την αύξηση της επισκεψιμότητας αφενός και αφετέρου για τη βελτίωση των υποδομών και της ίδιας της εικόνας που έχουν οι αρχαιολογικοί χώροι.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΗΓΗ: http://www.ele.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου