Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Εκδήλωση σπονδής μνήμης και τιμής, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, στα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και τους Ηπειρώτες Φιλικούς


Απέριττη και επιτυχής σπονδή μνήμης και τιμής
στα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας και τους Ηπειρώτες Φιλικούς

Με μια απέριττη, ποιοτική εκδήλωση λόγου και μέλους, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας και η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων τίμησαν τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου στο Ζάππειο Μέγαρο. Η εκδήλωση τιμής και μνήμης πρόβαλε την ιδιαίτερη σημασία της επετείου για την Ιστορία της πατρίδας μας και για την εθνική αυτογνωσία ενώ εστίασε στην ιδιαίτερη προσφορά των Ηπειρωτών Φιλικών, από την ημερομηνία της Ίδρυσης της Φιλικής Εταιρίας (14 Σεπτεμβρίου 1814) ως την ευόδωση της δράσης της.
Δύο από τους τρεις πρωτοστάτες της ήταν Ηπειρώτες, ο Νικόλαος Σκουφάς από το Κομπότι της Άρτας και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ από τα Ιωάννινα, ενώ σειρά άλλων Ηπειρωτών εντάχθηκαν και πρωτοστάτησαν στην κατοπινή κλιμάκωση του εθνικοαπελευθερωτικού έργου της.
Από μέρους του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. χαιρετισμό απεύθυνε ο Έφορος Τύπου Σπύρος Τζήμας που, αναφερόμενος στο αξιακό φορτίο της δράσης των Φιλικών, συσχέτισε την οργάνωση, την ενότητα και τη συλλογικότητα που χαρακτήριζε τη δράση τους με τους γνώμονες που αξίζει να διέπουν κάθε συλλογικό και ανιδιοτελή αγώνα και στις σημερινές περιστάσεις.

Από μέρους της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων χαιρετισμό απεύθηνε το μέλος του Δ.Σ. και πρώην Πρόεδρος της Π.Σ.Ε. κ. Ιωάννης Ζώης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη συμβολή των Ηπειρωτών στα ηρωικά αλλά και στα κατοπινά, εθνικά έργα ευποιίας.
Η Περιφέρεια Αττικής εκπροσωπήθηκε δια της Περιφερειακής Συμβούλου δρ. Κατερίνας Παλιού που μετέφερε χαιρετισμό από μέρους της Περιφερειάρχου Αττικής κας Ρένας Δούρου, μεταφέροντας τη διάθεση συνεργασίας με τους απόδημους Ηπειρώτες.
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συμμετοχή και οι χαιρετισμοί εκπροσώπων από τους γενέθλιους τόπους των πρωτεργατών της Φιλικής Εταιρίας. Πάτμιος στην καταγωγή ο Εμμανουήλ Ξάνθος και οι Δωδεκαννήσιοι εκπροσωπήθηκαν σε κορυφαίο επίπεδο με τον χαιρετισμό του Προέδρου των Δωδεκαννησιακών Σωματείων  κ. Ιωάννη Φραγκούλη που αναφέρθηκε στους Ιστορικούς δεσμούς που συνέχουν τις δύο απέναντι άκριες του Ελληνισμού, τα Δωδεκάννησα και την Ήπειρο. Από το Κομπότι της Άρτας ο Νικόλαος Σκουφάς και οι συγχωριανοί του εκπροσωπήθηκαν με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Απανταχού Κομποταίων Άρτας «Σκουφάς και Γεροστάθης» κ. Χρήστο Βλαχοπάνο, ο οποίος συνέβαλε ουσιαστικά και στην προετοιμασία της εκδήλωσης.


Εκδήλωση λόγου και μέλους η χθεσινή και ο πρώτος λόγος ανήκε δικαιωματικά στην κεντρική ομιλήτρια, την Πανεπιστημιακό κα. Ελένη Κουρμαντζή που ανέπτυξε με επιστημονική τεκμηρίωση το θέμα «Φιλική Εταιρία και Ηπειρώτες Φιλικοί». Η διακεκριμένη Πανεπιστημιακός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με την ιδιαίτερη σπουδή, έρευνα και συγγραφή στη νεότερη Ιστορία καθώς και τη διεθνή Ακαδημαϊκή καριέρα σε σειρά Βαλκανικών Πανεπιστημίων, προσέφερε στο ακροατήριο ένα Ιστορικό ολόγραμμα της διαδρομής της Φιλικής Εταιρίας, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην καθοριστική συμμετοχή και αναντικατάστατη προσφορά των Ηπειρωτών στη δράση της. Η προσέγισή της ανέδειξε ιδιαίτερα το κοινωνικό περιεχόμενο και φορτίο καθώς και την ταξική διαστασιολόγηση της ίδρυσης και της διαδρομής της Φιλικής Εταιρίας. 

Η ενάργεια της ομιλίας της προσέλκυσε την πλήρη αφοσίωση των θεατών στον απαιτητικό αλλά και εκλαϊκευτικό Ιστορικό λόγο, κοινωνώντας γνώσεις, εποπτική θεώρηση και σημαντικά συμπεράσματα πολύτιμα στο θέμα της διερεύνησης και της παρουσίασης της κας Κουρμαντζή.
Το μέλος στην εκδήλωση προσέφερε η συμμετοχή της Παραδοσιακής Χορωδίας της Π.Σ.Ε. υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Κώτσου, με την ερμηνεία τριών τραγουδιών αναφερόμενων στους ηρωικούς εθνικοαπλευθερωτικούς αγώνες των Ηπειρωτών. Τα τραγούδια ερμηνεύθηκαν απέριττα, δίχως οργανική συνοδεία, συμβάλοντας στην υποβλητικότητα του ύφους της ξεχωριστής εκδήλωσης.

Ο Έφορος Πολιτισμού της Π.Σ.Ε. Αλέξανδρος Λαμπρίδης παρουσίασε και επιμελήθηκε τη ροή της εκδήλωσης. Στην καταληκτική παρουσίαση, ανέγνωσε μαζί με την Μαρίνα Τζάκου, μέλους του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε., τον Όρκο των Φιλικών, αποτίοντας σπονδή αισθήματος και στοχασμού ως φόρο τιμής στην αθάνατη προσφορά των Φιλικών. Ο Όρκος τυπώθηκε και σε καλαίσθητο πάπυρο που οι διοργανωτές, κατά τον Ηπειρώτικο τρόπο, φίλεψαν στους πολυάριθμους περευρισκόμενους στην εκδήλωση.
Στην υποδοχή του χώρου παρουσιάστηκε έκθεση βιβλίου, εντύπων, εφημερίδων και φωτογραφικού υλικού αναφερόμενου στη Φιλική Εταιρία στην οποία συνέβαλαν το αρμόδιο τμήμα της Βουλής των Ελλήνων καθώς και ο Χρήστος Βλαχοπάνος. Ας μνημονευθεί η ιδιαίτερη προσφορά της κας Αγγελικής Καραπάνου, υπαλλήλου της Βουλής, στην παροχή αντιγράφων και ψηφιοποιημένων υλικών.

Την ποιοτικότατη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου μετά της συζύγου του Αφροδίτης, οι πρώην Πρόεδροι της Π.Σ.Ε. Παύλος Κοσοβίτσας και Γιάννης Ζώης, ο κορυφαίος Ηπειρώτης εικαστικός Θόδωρος Παπαγιάννης, ο σχολάρχης Ελευθέριος Γείτονας, ο πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γιαννούλης και πολλοί άλλοι.  Τους προσκεκλημένους καλωσόρισαν από μέρους της Π.Σ.Ε. τα μέλη του Δ.Σ. με επικεφαλής τον Β’ Αντιπρόεδρο Κώστα Κωνή και τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Δόση.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, τέσσερα χρόνια μετά από τον εορτασμό των 400 χρόνων από την Επανάσταση του Διονυσίου του Φιλοσόφου, με την τωρινή εκδήλωση πρόβαλε τη σημασία της επετείου των 200 χρόνων από την Ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας, αναδεικνύοντας τη διαχρονία της προσφοράς των Ηπειρωτών στους εθνικοαπευθερωτικούς αγώνες με την έντονη κοινωνική σήμανση και περιεχόμενο. Επόμενος σταθμός στο πλουσιότατο έργο της Π.Σ.Ε. η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2015», την Κυριακή 1η Μαρτίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου