Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Ο Ηπειρώτης μουσικοσυνθέτης Νίκος Παπακώστας σε συνεργασία με τον ράπερ Αρτέμη κυκλοφορούν το δεύτερο μέρος της σειράς Concept δίσκων «Αρτέμης, Mash-Up Sessions II: Νίκος Παπακώστας»


Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, ο Αρτέμης οραματίζονταν την δημιουργία μίας σειράς Concept δίσκων στο πνεύμα του «The Rapsody Overture: Hip Hop Meets Classic…» και του «S&M», του δίσκου που είχαν κυκλοφορήσει οι Metallica σε συνεργασία με την Συμφωνική Ορχήστρα του Σαν Φρανσίσκο.
Μία σειρά Concept δίσκων, στους οποίους ο Αρτέμης θα μετέτρεπε έργα γνωστών συνθετών σε σύγχρονες μουσικές νόρμες και θα προσάρμοζε επάνω τους στίχους του, είτε από την 20ετή δισκογραφική του πορεία, είτε νέους, γραμμένους ειδικά για τις ανάγκες του εκάστοτε Album.
Τον Δεκέμβριο του 2010, υλοποίησε την ιδέα του αυτή, καθώς διασκεύασε έργα του μεγάλου Έλληνα Συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη, στην κυκλοφορία «Αρτέμης, Mash-Up Sessions I : Σταμάτης Σπανουδάκης».
Τρεισήμισι χρόνια αργότερα στο σήμερα, τον Απρίλιο του 2014, κυκλοφορεί το δεύτερο μέρος αυτής της σειράς Concept δίσκων, το «Αρτέμης, Mash-Up Sessions II : Νίκος Παπακώστας» και όπως προκύπτει από τον τίτλο του Album, αυτήν την φορά ο Αρτέμης συναντιέται μουσικά με τον πολυβραβευμένο διεθνώς Έλληνα συνθέτη Νίκο Παπακώστα.
Ο δίσκος περιλαμβάνει 7 κομμάτια και η βάση του είναι το Old School Hip Hop. Τουλάχιστον 5 από τα κομμάτια του δίσκου θα ξυπνήσουν μνήμες από τις Terror X Crew εποχές, όπου οι ταχύτητες και το ύφος των κομματιών κινούνταν σε Boom Bap και Breaks μουσικά μονοπάτια. Στα άλλα 2 κομμάτια του δίσκου, μπορεί κανείς να δει τις μουσικές εξερευνήσεις του Αρτέμη, καθώς το ένα είναι σε Ambient/Dub ύφος (μάλιστα ο στίχος του είναι στα αρχαία ελληνικά και καταπιάνεται με την φιλοσοφία του Ηρακλείτου), ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει από το Album και ένα κομμάτι με βαριές κιθάρες και Metal φωνητικά.
To «Mash-Up Sessions II», όπως και όλες οι προσωπικές δισκογραφικές δουλειές του Αρτέμη, συγκέντρωσε μουσικούς από ποικίλα μουσικά φάσματα, καθώς στον δίσκο συμμετέχουν οι: Γεωργία Καλαφάτη (Sugahspank), Μάνθος Στεργίου (Tardive Dyskinesia), Εβίτα Μπενετάτου και DJ Ever B.
Την ενορχήστρωση, ηχογράφηση, παραγωγή και μίξη του δίσκου ανέλαβαν εξ’ ολοκλήρου το δίδυμο μουσικών παραγωγών Junior SP. και Dimos Markos, ενώ το Mastering έκανε ο Dimos Markos στο Block 25 Studio.
Το Tracklisting του Mash-Up Sessions II αναλυτικά :
01. Requiem Mediterraneo Overture (Electronic Version) / Από τον θάνατο στη ζωή
02. Requiem mediterraneo Αναμάρτητος Κανείς (Electronic Version) / Λυκόσχημος Αμνός
03. Mad Of Athens / Αρχαία Τάξη Πραγμάτων
04. Το Ταξίδι / Συναγερμός
05. Χορικά Αποκάλυψης – Κεφάλαιο 13 / Ηρακλείτιον
06. Φως Εκ Φωτός / Ο Ρυθμός θα τους χτυπήσει
07. Έχει Σημάνει η Ώρα / Φωτεινός Ορίζοντας
 Νίκος Παπακώστας
Με βασικό όργανο την κιθάρα, η μουσική του Νίκου Παπακώστα κινείται σε ευρύτατα επίπεδα. Από την παραδοσιακή ελληνική μουσική, μέχρι την τζαζ και το μπλουζ, με χαρακτηριστικό του να είναι το εντελώς διαφορετικό ύφος και χρώμα σε κάθε νέα του δουλειά.
Έχει γράψει μουσική και κείμενα για θεατρικές παραστάσεις , ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, ενώ έχει δώσει συναυλίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Το ποιητικό του έργο είναι επίσης ευρύ. Έχει γράψει στίχους για πολλά τραγούδια που μελοποίησε ο ίδιος, λιμπρέτα για ορατόρια, όπως το Requiem Mediterraneo, καθώς και ποιητικές αποδόσεις αρχαίων κειμένων, όπως η «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ».
Ο Νίκος Παπακώστας έχει πολλές βραβεύσεις σε διεθνές επίπεδο. Μεταξύ αυτών κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο Παγκόσμιο Μουσικό Φεστιβάλ των Βρυξελλών Viva Musica για τον Πολιτισμό και την Μουσική (Wam). Επίσης στις Κάννες βραβεύτηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Δισκογραφικών Εταιρειών ( F.I .P.I. ), για την προσφορά του στη μουσική και τον αγώνα του για την προστασία των δικαιωμάτων των ανεξάρτητων καλλιτεχνών.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι και σήμερα, οι συνεργασίες του είναι δεκάδες, σε συναυλίες ή δισκογραφικά με πολλούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, όπως η Χάρις Αλέξιου, η Ελένη Βιτάλη, ο Γιώργος Ζωγράφος, η Γιώτα Λύδια, ο Μιχάλης Δημητριάδης, η Νάντια Καραγιάννη, ο Αλέξανδρος Χατζής, η Μαρία Σουλτάτου, η Καλλιόπη Βέττα, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Μπάμπης Στόκας, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Franco Simone, η Iva Zannichi και οι Nomadi από την Ιταλία, o Αlex Busanel από τη Γαλλία, οι Africa Moyo από το Κογκό, οι Guaragniaum και η Maria Moramarco από τα ελληνόφωνα χωρια της Κάτω Ιταλίας κ.α.
 Αρτέμης
Ο Αρτέμης είναι πρωτεργάτης της ελληνικής σκηνής του rap και του graffiti. Ιδρυτικό μέλος των Terror X Crew, σχήμα το οποίον από 1992 μέχρι και το 2002 (οπότε και διαλύθηκαν) καθόρισε τον όρο «ελληνικό σκληροπυρηνικό hip hop». Το 2004, ο Αρτέμης μαζί με τον Ευθύμη επέστρεψαν στην δισκογραφία ως «Αρτέμης/Ευθύμης» ( Α/Ε) και συνέχισαν το έργο τους στο ίδιο ύφος.
Η φωνή του Αρτέμη έχει μείνει χαραγμένη στην μνήμη όσων παρακολούθησαν την έκρηξη του Ελληνικού Hip Hop την δεκαετία του ’90, με κομμάτια που έβαλαν τους Terror X Crew στην κορυφή του είδους, όπως τα «Δεν είμαι ο Έλληνας που έχεις συνηθήσει», «Η μέθοδος του Προκρούστη», «Ξύπνιος μέσα στα όνειρα κάποιων άλλων», αλλά και σε όσους ακολουθούν την πορεία των A/E με το γνώριμο στυλ, flow, ύφος και στίχο.
Ήδη από το 2010 και μετά, ο Αρτέμης έχει κυκλοφορήσει άλλες τρεις solo δουλειές, τα «Αρτέμης – Mash-Up Sessions I : Σταμάτης Σπανουδάκης» (Heaven – Δεκέμβριος 2010), «Λυκόσχημος Αμνός» (Rockarolla – Δεκέμβριος 2011), «Νέο Στυλ» (Ανεξάρτητη Κυκλοφορία – Νοέμβριος 2013).

Παραγωγή: Διαδικτυακό Ραδιοφώνο pemptousia.fm
Στοιχεία επικοινωνίας:

Αρτέμης:

Νίκος Παπακώστας

Tα LINKS των VIDEO:
π τν Θάνατο στ Ζωή
Συναγερμς
Λυκόσχημος μνς 2014
ρχαία Τάξη Πραγμάτων
ρακλείτειον   

Ρυθμς θ τος Χτυπήσει
Φωτεινς ρίζοντας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου