Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Ξαναζωντανεύει σιγά-σιγά το θέατρο της Δωδώνης

Επίσκεψη της Όλγας Κεφαλογιάννη
 Μέχρι τον Ιούνιο του 2015 η ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης στο πρώτο διάζωμα
Αναμένεται διεύρυνση του ωραρίου

Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, αλλά και τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου, οι οποίοι διαχρονικά αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό στηρίζει το υπουργείο Τουρισμού και σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού εργάζονται προς την κατεύθυνση ανάδειξής τους.
Αυτό τόνισε σε δηλώσεις της η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία το πρωί της Κυριακής, στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Ήπειρο, επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την προσπάθεια που γίνεται για την απόκατάστασή του.
Η υπουργός συνοδευόμενη, από τον βουλευτή Ιωαννίνων Κώστα Τασούλα και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, άκουσε από τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής Δωδώνης Γιώργο Σμύρη την ιστορία του θεάτρου και τη σημασία του για τους Ηπειρώτες, ενώ ενημερώθηκε και για τις εργασίες που βρίσκονται στην εξέλιξη στο πρώτο διάζωμα.
Σύμφωνα με τον κ. Σμύρη μέχρι τον Ιούνιο τους 2015 τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί, ενώ έχει ήδη εξασφαλιστεί μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου χρηματοδοτικό πακέτο και για τα έργα του δευτέρου διαζώματος.
Μετά την ολοκλήρωση των έργων, θα έχει αποκατασταθεί τμήμα του κοίλου του θεάτρου, οκτώ κερκίδες του κάτω διαζώματος με τις αντίστοιχες κλίμακες, αλλά και τμήμα του αναλημματικού τοίχου του θεάτρου.


Επίσης, η ταυτότητα των έργων περιλαμβάνει την αποκατάσταση τμήματος της Δυτικής Στοάς του ιερού και των αναθηματικών βάθρων στην πρόσοψή της. Στα λοιπά μνημεία του ιερού πραγματοποιούνται περιορισμένης έκτασης εργασίες διαμόρφωσης, συντήρησης και ανάδειξης των περιγραμμάτων τους, με στόχο την αναβάθμιση ολόκληρου του αρχαιολογικού χώρου.
Η ολοκλήρωση των έργων, που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, αναμένεται να βγάλει ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που διαθέτει η χώρα και παραμένει κλειστό επί δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια, από την εγκατάλειψη.
Παράλληλα, ο κ. Σμύρης έθεσε στην υπουργό και το ζήτημα της ελλιπούς φύλαξης του αρχαιολογικού χώρου, καθώς σήμερα υπάρχει μόνο ένας φύλακας.
Το θέμα δεν είναι καινούριο, καθώς τα τελευταία χρόνια το «πάγωμα» των προσλήψεων έχει επιφέρει δραματική συρρίκνωση του φυλακτικού προσωπικού σε όλη τη χώρα, χωρίς καμία μέριμνα για την πλήρωση πολλών δεκάδων κενών θέσεων αρχαιοφυλάκων, παρά τις διαμαρτυρίες και τις πολλαπλές επισημάνσεις των αρχαιολόγων.

Διευρυμένο ωράριο
Μιλώντας στα τοπικά μέσα η υπουργός Τουρισμού, χαρακτήρισε τη Δωδώνη σημαντικό χώρο τουριστικού ενδιαφέροντος που όπως είπε, αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα με διευρυμένο ωράριο, όπως έχει ήδη δεσμευτεί το υπουργείο Πολιτισμού, με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας.
Το θέμα είχε εξεταστεί σε πρόσφατη σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό και είχε ανακοινωθεί από τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, ότι οι 30 πιο σημαντικοί σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικοί χώροι, μεταξύ αυτών και η Δωδώνη, θα λειτουργού από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κεφαλογιάννη «Η Δωδώνη εκτός από ένας μοναδικός αρχαιολογικός χώρος, απίστευτου ενδιαφέροντος είναι κι ένας χώρος σημαντικού τουριστικού ενδιαφέροντος.
Είδαμε ότι το έργο προχωρά πολύ καλά και από την πλευρά μας ζητάμε πάντα την διεύρυνση στο ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων. Είναι σημαντικό για τους επισκέπτες καθώς αυτό που μπορούμε να προβάλλουμε είναι ο πολιτιστικός πλούτος».
Παράλληλα, η υπουργός δεν παρέλειψε να εξάρει την προσπάθεια που γίνεται από πλευράς Περιφέρειας σε συνεργασία με το «Διάζωμα» για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου.

Ελλάδα δεν είναι μόνο τα νησιά…

Στο μεταξύ, το μήνυμα ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο τα νησιά αλλά και οι ορεινοί όγκοι, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν το μέλλον της Ελλάδας, εφόσον βέβαια ξεπεραστούν τα εμπόδια και διαμορφωθεί από την πολιτεία θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξής της εναλλακτικής αυτής μορφής τουρισμού, μετέφεραν στην υπουργό τόσο ο Δήμαρχος Μετσόβου Νίκος Τσομπίκος, όσο και οι Ξενοδόχοι της περιοχής.
Η Όλγα Κεφαλογιάννη, βρέθηκε την Παρασκευή στην πατρίδα των μεγάλων εθνικών ευεργετών και την υποδέχθηκε στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Μετσόβου, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει για τα ζητήματα της περιοχής.
Ο κ. Τσομπίκος έθεσε στην υπουργό ένα θέμα γραφειοκρατίας που έχει φρενάρει πρόταση του Δήμου Μετσόβου για λειτουργία υδατοδρομίου στην τεχνητή λίμνη πηγών Αώου.
Ακολούθως, έγινε συνάντηση με το Σύλλογο Ξενοδόχων Μετσόβου, όπου όπως τονίστηκε, ο ορεινός τουρισμός, μέσω της συνεργασίας υπουργείου – τοπικών φορέων και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών, αναμένεται να λειτουργήσει ως «τονωτική ένεση» για την περιοχή του Μετσόβου.
Για να επιτευχθεί αυτό όμως, σύμφωνα με τους ξενοδόχους της περιοχής, θα πρέπει να ξεπεραστούν βασικά προβλήματα, όπως το ζήτημα της θέρμανσης που «καίει» όλόκληρο το Νομό Ιωαννίνων, ο οποίος παραμένει στη Β’ Ζώνη, παρά το γεγονός ότι ο χειμώνας διαρκεί 9 μήνες το χρόνο στις ορεινές περιοχές, αλλά και το αυτό των πνευματικών δικαιωμάτων.
Η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε ότι το υπουργείου Τουρισμού, μέσω της καμπάνιας για τη «Μυστική Ελλάδα», προωθεί περιοχές όπως το Μέτσοβο, το οποίο έχει να προσφέρει στον επισκέπτη μοναδικές εικόνες, γεύσεις και εμπειρίες, ενώ κάλεσε την τοπική αυτοδιοίκηση και τους ιδιώτες να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση της τόνωσης του τουρισμού.
Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να στηριχθεί ο εσωτερικός τουρισμός, τόσο μέσω των προγραμμάτων Κοινωνικού τουρισμού, όσο και μέσω προβολής και ανάδειξης των περιοχών, έτσι ώστε οι Έλληνες όταν μπορούν, να καταναλώνουν τα χρήματά τους μέσα στην πατρίδα τους.
Τέλος, χαρακτήρισε παράλογη την απόφαση για ένταξη του Νομού στη Β’ Ζώνη και όπως είπε θα θέσει το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών.


ΠΗΓΗ: www.epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου