Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου θα γίνουν με νέο εκλογικό σύστημα


Τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να κάνουν τα τελευταία «μαγειρέματα» στον υπό διαμόρφωση εκλογικό νόμο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Όπως όλα δείχνουν οι δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου θα διεξαχθούν με νέο εκλογικό σύστημα.
Το σχετικό σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες με στόχο να ψηφιστεί ως τα τέλη του έτους και να εφαρμοστεί στις εκλογές του Μαΐου.
 Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» οι βασικές πρόνοιες του νέου νόμου, όπως τον οριστικοποίησε ομάδα ειδικών του υπουργείου Εσωτερικών και της Συγγρού, είναι οι εξής:


Οι δήμαρχοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή αν διαθέτουν το 42% των ψήφων.
Αν κανένας υποψήφιος δήμαρχος δεν συγκεντρώνει το ποσοστό αυτό, τότε θα γίνονται νέες εκλογές, την επόμενη Κυριακή, μεταξύ των δύο υποψηφίων δημάρχων που συγκέντρωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά στον πρώτο γύρο.
Θα υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια. Με το ένα οι πολίτες θα επιλέγουν δήμαρχο και με το άλλο τους δημοτικούς συμβούλους της αρεσκείας τους που δεν είναι απαραίτητο να προέρχονται από την ίδια παράταξη. Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή.
Οι εκλεγέντες δήμαρχοι θα διαθέτουν απαραιτήτως και την πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων. Αν ένας υποψήφιος δήμαρχος που αναδείχθηκε νικητής των εκλογών, δεν διαθέτει την πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων θα την αποκτά ως εξής: Θα καταλαμβάνουν θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο οι επιλαχόντες δημοτικοί σύμβουλοι του δικού του συνδυασμού μέχρι ο αριθμός τους να είναι πλειοψηφικός και αντίστοιχα δεν θα εκλέγονται οι τελευταίοι της λίστας των παρατάξεων που μειοψήφησαν.
Ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό:
Αν π.χ. σε ένα 31μελές συμβούλιο (συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου) ο νικητής δήμαρχος δεν εκλέξει 15 συμβούλους την πρώτη Κυριακή, αλλά 12, τότε θα εκλέγονται οι 3 που του λείπουν από τους επιλαχόντες της παράταξής του που κατετάγησαν μετά τον 30ό.
Και παράλληλα δεν θα εκλέγονται οι 3 τελευταίοι της λίστας από τις μειοψηφούσες παρατάξεις.
Μπαίνει για πρώτη φορά όριο εκλογής (5%). Αν οι υποψήφιοι δήμαρχοι δεν συγκεντρώσουν αυτό το ποσοστό την πρώτη Κυριακή, δεν θα εκλέγονται στο δημοτικό συμβούλιο ούτε οι ίδιοι ούτε οι σύμβουλοί τους, ακόμη κι αν έχουν περισσότερες ψήφους από συνυποψηφίους τους άλλων παρατάξεων. Με αυτό τον τρόπο αποκλείονται οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, δηλαδή το να βάζει κάποιος υποψηφιότητα χωρίς να ανήκει σε συνδυασμό δημάρχου.
Αρχική πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών ήταν η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου να μην σχετίζεται καθόλου με το ποσοστό του εκλεγέντος δημάρχου. Ωστόσο, φαίνεται ότι υποχωρεί από αυτή τη θέση σε μια προσπάθεια το σχέδιο να γίνει αποδεκτό από το ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, και πάλι οι αλλαγές που προωθούνται είναι αμφίβολο αν θα γίνουν αποδεκτές από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στο εκλογικό σύστημα για τις περιφερειακές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου