Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Ο Σύνδεσμος Ηπειρωτών Ζωγράφου «Η Ήπειρος», τίμησε το Έπος του 40 και την ''Γυναίκα της Πίνδου'' σε υπαίθρια εκδήλωση - αφιέρωμα, στην πλατεία Γαρδένια του Δήμου Ζωγράφου, την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013



Το Έπος του 40 και την προσφορά στον Αγώνα στα βουνά της Ηπείρου ενάντια στον Ιταλό κατακτητή, της Ηπειρώτισσας, γυναίκας, μάνας και αδελφής, τίμησε με εκδήλωση - αφιέρωμα τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 20123, στη κεντρική πλατεία «Γαρδένια» του Δήμου Ζωγράφου, ο Σύνδεσμος Ηπειρωτών Ζωγράφου ''Η Ήπειρος''.

Μια εκδήλωση από αυτές που κρίνονται πετυχημένες και μένουν χαραγμένες για πολύ, στην μνήμη των ανθρώπων που την παρακολούθησαν.

Είναι γεγονός ότι οι εκδηλώσεις της Ηπειρωτικής αποδημίας του Ζωγράφου, που είναι πολυπληθείς, μια και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων οι Ηπειρώτες του συγκεκριμένου Δήμου ξεπερνούν τις 10.000, είναι και ποιοτικές, αλλά και πετυχημένες και καταγράφονται ως σημαντικά γεγονότα στην πολιτιστική ζωή της περιοχής. 



Δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά με την εκδήλωση αυτή. Το εγγυόταν το εκλεκτό Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, που έχει Πρόεδρο τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό Κώστα Παπακωνσταντίνου, καταγόμενο από τις Παπαδάτες της Πρέβεζας, ακάματο εργάτη της Ηπειρωτικής αποδημίας από πολλές και διαφορετικές θέσεις, αλλά και βαθύ γνώστη της Ηπειρώτικης παράδοσης και λαογραφίας, με συνεργάτες, τον Αντιπρόεδρο Λάμπρο Γούμενο, πετυχημένο επιχειρηματία, τον Γενικό Γραμματέα
  Σπύρο Σπύρου, που έκανε τα γραφεία του Συνδέσμου, δεύτερο σπίτι του, τον υπεύθυνο της Νεολαίας Αλέξανδρο Σπύρου, νεαρό, δικηγόρο στο επάγγελμα και πολλά υποσχόμενου για το μέλλον του Συνδέσμου και τα μέλη του Δ.Σ. Συνδέσμου, Κατερίνα Τσίρκα, Βάσω Καραγιάννη και Γεωργία Γρίβα και τον καταξιωμένο χοροδιδάσκαλο, υπεύθυνου των χορευτικών, Απόστολο Γεωργίου.
Ακόμη το εγγυόταν, τα χορευτικά τμήματα, που απέδωσαν παραδοσιακούς χορούς, από τους γεωγραφικούς χώρους απ' όπου προέρχονται, του Συλλόγου Ποντίων Ζωγράφου, του Συλλόγου Κρητών Ζωγράφου ''Νίκος Καζαντζάκης'' και του οικοδεσπότη Συνδέσμου Ηπειρωτών, που εκπροσωπήθηκε με δύο τμήματα, το μεικτό ενηλίκων ανδρών-γυναικών και το αμιγώς
  γυναικείο χορευτικό τμήμα, η συμμετοχή της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, που στην εκδήλωση εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπρόεδρο της,  Κώστα Κωνή και το μέλος της Ε.Ε. Χριστόφορο Ευθυμίου και η συμμετοχή του Δήμου Ζωγράφου που εκπροσωπήθηκε από  τον Δήμαρχο Κώστα Καλλίρη, τον Αντιδήμαρχο Ηπειρώτικης καταγωγής, από τα Τζουμέρκα, Μιχάλη Καλογιαννάκη και πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου όλων των δημοτικών ψηφοδελτίων.
Και φυσικά πολλοί, πάρα πολλοί Ηπειρώτες και Ηπειρώτισσες και φίλοι και φίλες της Ηπείρου.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Ζωγράφου Κώστας Καλλίρης, συνδιοργανωτής της εκδήλωσης,
  είπε μεταξύ των άλλων, για το πόσο σημαντική ήταν η συμμετοχή των γυναικών της Ηπείρου στο ΕΠΟΣ του 40, μια συμμετοχή που ακόμη και σήμερα δεν έχει καταγραφεί και η Πολιτεία δεν έχει δώσει την πρέπουσα σημασία στην προσφορά των ''Γυναικών της Πίνδου''. 



Ο Αγώνας αυτός στα κακοτράχαλα βουνά της Ηπειρωτικής γης, κάτω από τις όχι και τόσο κατάλληλες συνθήκες, δείχνει το δρόμο και στις νεώτερες γενιές, για αγώνα και διεκδίκηση, σήμερα, που η Χώρα μας διέρχεται μια δύσκολη οικονομική περίοδο κρίσης
  που μας οδηγεί σε δύσκολους ατραπούς και που μειώνει το επίπεδο ζωής των Ελλήνων πολιτών και οδηγεί μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων και ειδικά της Ελληνικής Νεολαίας στην φτώχεια και την εξαθλίωση, αλλά και δημιουργεί και διάφορα πολιτικά νεοναζιστικά μορφώματα που επενδύουν στις ανάγκες υποσχόμενα τα πάντα, για εκμαύλιση συνειδήσεων με απότερο στόχο τον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας.
Στην συνέχεια
, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κωνσταντίνος Κωνής, αφού μετέφερε τον χαιρετισμό του Δ.Σ. της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών και του Προέδρου Γιώργου Οικονόμου που έχει μεταβεί στην Αλβανία για να συνεορτάσει με τους Ηπειρώτες της άλλης Ηπείρου το Έπος του 40 προσκεκλημένος της Αλβανικής Βουλής και της Ελληνικής πολιτικής οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ, χαρακτήρισε το 'Έπος του 40, ως 'Έπος της Ηπείρου και των Ηπειρωτών, που προσέφεραν, άνδρες και γυναίκες τα μέγιστα να αποκρούσουν τον Ιταλό φασίστα κατακτητή, που κατενίκησαν και απελευθέρωσαν με τον Ελληνικό Στρατό την υπόλοιπη Ήπειρο.
Αυτό καταδεικνύει μία από τις αρετές της Ηπειρωτικής Ευποιίας, την Φιλοπατρία, γνώρισμα των Ηπειρωτών από αρχαιοτάτων χρόνων, από την εποχή των Μολοσσών και των Αθαμάνων. Η φιλοπατρία αυτή, παρά την κατάκτηση της χώρας από τον Γερμανικό ναζισμό, συνέχισε το Έπος του 40, με το Έπος της Εθνικής Αντίστασης. Η Ήπειρος στον αγώνα αυτό προσέφερε στην Ελλάδα πάνω από 2.000 ανθρώπους που δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς για αντίποινα και 78 καμένα μαρτυρικά χωριά και χιλιάδες καταστροφές και κλοπές της γεωργικής παραγωγής του ζωικού πλούτου.

Σήμερα έχουμε καθήκον να αντιμετωπίσουμε τον νέο ναζισμό που έκανε την εμφάνιση του με πολιτικά μορφώματα, λόγω της οικονομικής κρίσης, που πλήττει τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους. Παράλληλα έχουμε καθήκον να μεγιστοποιήσουμε μία άλλη αξία της ηπειρωτικής ευποιίας, την αλληλεγγύη αλλά και την φιλανθρωπία και να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας, που έχουν πληγεί από την κρίση.

Κατόπιν, είπε χαρακτηριστικά ότι, το καπιταλιστικό σύστημα που μας κυβερνά περνάει βαθιά κρίση που την μεταφέρει εδώ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις πλάτες των φτωχών Ευρωπαίων, αλλά και των λαών του Νότου. Η Ελλάδα έχει δεχθεί, είπε, μία άγρια επίθεση από τους πλούσιους της Ευρώπης, που έχει αξιακά, πολιτιστικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, που βάζει ένα μεγάλο κομμάτι του λαού μας στο περιθώριο και φυσικά χαμηλώνει το βιοτικό επίπεδο σε όλους , που θυμίζει άλλες εποχές.
Η κρίση κυριαρχεί στη ζωή μας και επιβουλεύεται την ζωή της νεολαίας μας. Σήμερα, νομοτελειακά έφτασε η ώρα της Αντίστασης και σημαίνει η καμπάνα της άρνησης σε όσα μας επιβάλλουν και της δρομολόγησης νέων πολιτικών και πρακτικών. 

Φτάνει, είπε, η κρίση του απάνθρωπου πλουτοκρατικού καπιταλιστικού συστήματος, που μας κυβερνάει και που προτιμά να πετάει τα παραγόμενα αγαθά στις χωματερές, παρά να ταΐζει τους πεινασμένους της υφηλίου, να στρέφει και τους περήφανους Έλληνες στην ανεργία, την εξαθλίωση , στις αυτοκτονίες, στο έγκλημα, τα ναρκωτικά και τους κάδους των απορριμμάτων.
 

Πρέπει να πάρουμε και εμείς τα μέτρα μας, είπε εμφατικά, που δεν είναι αλλά από αντίδραση και άρνηση, που θα μας οδηγήσους σε ένα νέο στάτους, προσφιλή στον άνθρωπο και τον Έλληνα. Και κατέληξε λέγοντας, ότι ''οι γυναίκες της Πίνδου'' μας έδειξαν τον δρόμο, ας τον ακολουθήσουμε.

Μετά τον Αντιπρόεδρο της ΠΣΕ Κώστα Κωνή, άρχισε το μουσικοχορευτικό κομμάτι της εκδήλωσης και παρουσίασαν σκοπούς και χορούς, τα χορευτικά τμήματα. Το αμιγώς ενηλίκων γυναικών του Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου, απέδωσε χορούς από το Πωγώνι, το Ζαγόρι και την Μουργκάνα, του Συλλόγου Ποντίων Ζωγράφου χορούς του Πόντου, του Συλλόγου Κρητών Ζωγράφου κρητικούς χορούς και τέλος το μεικτό ενηλίκων του Συνδέσμου χορούς από τα Τζουμέρκα, την Παραμυθιά, την Πρέβεζα και αστικά των Ιωαννίνων. Όλα τα χορευτικά, που απέδωσαν με ιδιαίτερη χάρη αυτά που χόρεψαν καταχειροκροτήθηκαν από τους εκατοντάδες των παρευρισκομένων, που στο τέλος αποχώρησαν ευχαριστημένοι με το θέαμα που απόλαυσαν.
Και του χρόνου.
ΠΗΓΗ: www.romiazirou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου