Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

«Μετ’ εμποδίων» η συμφωνία για τις έρευνες πετρελαίου στο Καλπάκι



Σκληρές οι διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Περιβάλλοντος
Οι επενδυτές θέτουν προαπαιτούμενα για την υπογραφή των συμβάσεων  
Δεν θέλουν να περάσει το θέμα από τη Βουλή

• Σκληρές αποδεικνύεται ότι είναι οι διαπραγματεύσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες στο Λονδίνο, μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και των επενδυτών  για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και στα Γιάννενα (με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα της τάξης των 50-80 εκατ. βαρελιών).
Μπορεί να πήραμε το «ΟΚ» για άμεση έναρξη εργασιών, ωστόσο οι ανάδοχοι φαίνεται ότι εγείρουν σοβαρά ζητήματα στα διαδικαστικά, λίγο πριν μπουν οι υπογραφές στις συμβάσεις παραχώρησης, με αποτέλεσμα να βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στις τελικές αποφάσεις.
«Μπορεί να φθάσαμε στην πηγή, αλλά ακόμη νερό δεν ήπιαμε, γι’ αυτό και παρακολουθούμε τις εξελίξεις με μεγάλο ενδιαφέρον και αγωνία. Είναι κρίμα να χάσουμε στο τέλος μια τέτοια ευκαιρία, που ίσως βγάλει την Ήπειρο από την απομόνωση εάν φυσικά αποδειχθεί πράγματι πλούσια σε κοιτάσματα η περιοχή μας», δήλωσε χθες τον «Π.Λ.» στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης. 


Τα «αγκάθια»
Η διαφορά απόψεων, μεταξύ ΥΠΕΚΑ και επενδυτών εστιάζεται σε τρία σημεία.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» οι επενδυτές και κυρίως οι εκπρόσωποι των ξένων εταιρειών έθεσαν προαπαιτούμενα για την υπογραφή των συμβάσεων, βάζοντας στο τραπέζι μάλιστα, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, θέμα αποχώρησης σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά. Συγκεκριμένα ζητούν:
*  Ρήτρα φορολογικής σταθερότητας. Οι επενδυτές ζητούν διασφάλιση σε περίπτωση κάποιας σημαντικής μεταβολής στο φορολογικό καθεστώς, δεδομένου ότι πρόκειται για επενδύσεις μακράς χρονικής διάρκειας (25ετία).
Προτείνουν λοιπόν να μπει όρος στη σύμβαση που να δίνει το δικαίωμα στον επενδυτή σε περίπτωση κάποιας σημαντικής νομικής αλλαγής που θα επηρεάσει την οικονομική απόδοση της επένδυσης όπως, για παράδειγμα, αύξηση του προβλεπόμενου από τον νόμο φορολογικού συντελεστή να προχωρήσει σε αλλαγές που θα εξισορροπήσουν την οικονομική ζημία.
*  Δυνατότητα του επενδυτή να μεταβιβάσει σε τρίτο τη σύμβαση παραχώρησης με ευέλικτες διαδικασίες. Πρόκειται για τη γνωστή διαδικασία μεταβιβάσεων με την επωνυμία "farmout" που διασφαλίζει το Δημόσιο από τυχόν απόφαση του επενδυτή να αποχωρήσει απ' τις παραχωρήσεις καθώς η ανάπτυξη των κοιτασμάτων μπορεί να συνεχιστεί και από άλλο εταιρικό σχήμα. Τη δυνατότητα αυτή προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, ορίζοντας ότι απαιτείται έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο. Οι ανάδοχοι επενδυτές κρίνουν ιδιαίτερα γραφειοκρατική την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο και ζητούν όρο στη σύμβαση που να προβλέπει μια πιο ευέλικτη διαδικασία, από μια απλή ενημέρωση του επενδυτή προς το Δημόσιο ή τουλάχιστον έγκριση από τον αρμόδιο υπουργό.
Να μην περάσουν οι συμβάσεις από τη Βουλή. Οι επενδυτές επικαλούνται τη νομοθεσία που προβλέπει απλώς την υπογραφή των συμβάσεων από τον εκάστοτε υπουργό ΠΕΚΑ και δηλώνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται την εκ των υστέρων -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν- απόφαση του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μανιάτη να θέσει τις συμβάσεις υπό την έγκριση του Κοινοβουλίου, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστέρηση.
***
Ας σημειωθεί ότι ο κ. Μανιάτης από την πρώτη του θητεία στο ΥΠΕΚΑ ως υφυπουργός, ανοίγοντας τις διαδικασίες για την αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων, τόνισε πολλές φορές με έμφαση ότι θα φέρει όλες τις συμβάσεις προς κύρωση στη Βουλή για λόγους διαφάνειας και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος. Η άποψη που επικρατεί στο ΥΠΕΚΑ είναι ότι δεν μπορεί ένα δημόσιο asset αξίας 30 δισ. ευρώ να παραχωρηθεί με την υπογραφή ενός υπουργού.


  ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου