Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Στο κατακόρυφο η ανησυχία για την τύχη της «Μεταλλουργικής», μετά το «μπουρλότο» της τρόικας κατά των Αμυντικών Βιομηχανιών


Δημήτρης Ντότης (Πρόεδρος Εργαζομένων): «Ελπίζουμε στην στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης»

Νέα αναστάτωση προκαλεί στους εργαζομένους της «ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗΣ» και στους κατοίκους του ακριτικού Πωγωνίου,  η χθεσινή είδηση περί απαίτησης της τρόικας να κηρυχθούν σε πτώχευση τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η οποία θα συμπαρασύρει και τη μοναδική βιομηχανία που λειτουργεί σήμερα στην παραμεθόριο περιοχή των Ιωαννίνων.
Η δυσάρεστη εξέλιξη, ήλθε λίγα μόλις 24ωρα μετά τη χαραμάδα αισιοδοξίας που είχε φανεί, από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά για εξέταση εναλλακτικού σχεδίου για την τύχη των πολεμικών βιομηχανιών, αλλά και το  «παράθυρο» που είχε  ανοίξει για ένταξη της Μεταλλουργικής στο αμυντικό τμήμα των Ε.Α.Σ., (όπου και ανήκει) που θεωρούνταν ότι αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα για τη διατήρηση εν ζωή της βιομηχανίας.
Όλα αυτά άλλαξαν από χθες,  μετά την απόρριψη από την τρόικα των προτάσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης για εκκαθάριση εν λειτουργία των τριών αμυντικών βιομηχανιών, ζητώντας μάλιστα να κηρυχθούν σε πτώχευση και να απολυθούν χωρίς αποζημίωση οι εργαζόμενοι.

Ο Πρόεδρος των Εργαζομένων
Την ανησυχία του για τις εξελίξεις δεν έκρυψε χθες μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη «ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ» κ. Δημήτρης Ντότης.
Αν και όπως είπε δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πληροφορία για το τι περιλαμβάνει η απαίτηση της τρόικας ως προς τη «ΜΕΤΑΛ­ΛΟΥΡΓΙΚΗ», τόνισε ότι αυτή δεν  μπορεί να είναι  βιώσιμη αν δεν διατηρηθούν σε λειτουργία τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι ελπίδες  στρέφονται στη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης να μην αποδεχθεί την απαίτηση της τρόικας και στην ευόδωση της προσπάθειας που, όπως ειπώθηκε, θα καταβάλει για να μη κλείσουν οριστικά οι πολεμικές βιομηχανίες, καθώς πέραν της απώλειας θέσεων εργασίας θα υπάρξουν επιπτώσεις και στα προγράμματα προμηθειών υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ σημαντικά συμβόλαια θα χρειασθεί να δοθούν τα επόμενα χρόνια σε ξένες επιχειρήσεις αμυντικού υλικού.
Ανησυχία στο Πωγώνι
Το κλείσιμο της «ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗΣ» θα αποτελέσει όμως ένα νέο καίριο «χτύπημα» κατά της Ηπείρου και ειδικότερα της παραμεθορίου περιοχής του Πωγωνίου, που θα στερηθεί μιας μονάδας που δίνει ζωή και εισόδημα στους κατοίκους του.  Πολλοί από αυτούς δήλωναν χθες αγανακτισμένοι καθώς όπως σημείωναν, η Ελληνική πολιτεία συνεχώς  μειώνει την παρουσία της στην ύπαιθρο και ειδικότερα στο ακριτικό Πωγώνι.
«Τυχόν κλείσιμο της Μεταλλουργικής, θα αποτελέσει ταφόπετρα για μας», έλεγαν χαρακτηριστικά, ζητώντας από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και συνολικά την Κυβέρνηση να αντισταθεί με κάθε τρόπο στις απαιτήσεις της τρόικας.
Με mail η «απαίτηση»
Η ενημέρωση της Ελληνικής Κυβέρνησης από την τρόικα, όπως αποκάλυψε η Αν. Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Φ. Γεννηματά, έγινε με επείγον mail που εστάλη προχθές το βράδυ προς τους αρμόδιους υπουργούς.  Στο μήνυμα αναφέρεται ότι οι τροϊκανοί δεν συναινούν για τη διάθεση 40 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό υπό μορφή "δανεισμού", προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο αναδιάρθρωσης-εξυγίανσης  των αμυντικών βιομηχανιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των δημοσιονομικών λόγων που επικαλούνται, τα στελέχη της τρόικας διατυπώνουν αμφιβολίες και ως  αποτελεσματικότητα του σχεδίου, κατά πόσο δηλαδή μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική εξυγίανση των τριών εταιριών και σε διάσωση των θέσεων εργασίας.
Απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις!
Οι εκπρόσωποι των δανειστών προκρίνουν το μοντέλο της πτώχευσης, ζητώντας να κλείσουν οι εταιρείες και να απολυθούν οι εργαζόμενοι χωρίς καν να αποζημιωθούν, όπως   είπε η κ.  Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη.
Η κ. Γεννηματά επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλο και υπό τα νέα δεδομένα έγινε χθες, ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου με εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών και Άμυνας, και συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Νέα σύσκεψη σήμερα
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα πρόταση για την αμυντική βιομηχανία και τη ΛΑΡΚΟ θα συζητηθεί  σήμερα  σε κυβερνητικό επίπεδο.
Μεταφέροντας συνολικά το κλίμα που υπάρχει στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό για το θέμα,  η Φ. Γεννηματά ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, αλλά «πάμε να δώσουμε μάχη και είμαστε όλοι στην ίδια κατεύθυνση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου